Toplui van Twitter, Facebook en Google zullen in het Amerikaanse Congres moeten getuigen over de manier waarop Rusland via het internet de jongste presidentsverkiezingen in de V.S. probeerde te beïnvloeden. Dat schrijven Amerikaanse media.
Heeft de Russische overheid een hand gehad in de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen? En op welke manier heeft ze, via sociale media, die uitslag dan proberen te sturen? Dat zijn enkele van de vragen waarop een Amerikaanse senaatscommissie probeert antwoorden te krijgen. Die antwoorden zullen onder meer moeten komen van hooggeplaatste toplui van Twitter, Facebook en Google, want zij zijn gevraagd om voor de commissie te komen getuigen.
De zaak draait rond het vermoeden van Amerikaanse inlichtingendiensten dat Rusland nepnieuws heeft verspreid via onder andere sociale media. Dat nieuws moest presidentskandidaat Donald Trump een zetje geven tegenover de andere kandidaten.
Facebook liet deze week trouwens zelf al weten dat er wel degelijk iets aan de hand is. Het bedrijf bleek sporen terug te vinden van honderdduizend dollar aan politieke advertenties om bijvoorbeeld protesten aan te wakkeren. Het bedrijf stelt echter dat dat bedrag in het niets valt bij de honderden miljoenen dollars die de kandidaten zelf spendeerden aan online reclame.
Volgens The New York Times zou ook de rol van Twitter in het debacle onderschat worden. De krant schrijft dat Rusland een groot leger aan bots heeft ingezet op Twitter om fake news te verspreiden. Twitter wil enkel kwijt dat het de ‘integriteit van het verkiezingsproces diep respecteert’ en dat het overtredingen van zijn algemene voorwaarden probeert tegen te gaan.
Rusland heeft elke inmenging in de Amerikaanse verkiezingen trouwens steeds categoriek ontkend. Ook Trump zelf staat – niet verwonderlijk – sceptisch tegenover de vermoedens van manipulatie. Ook hij ontkent hierover alle banden met Moskou.
De jacht op spoken gaat verder. Dat er feitelijk geen bewijzen zijn mag niet deren. Enige waar je misschien over zou kunnen twisten dat er een amerikaans persoon geld heeft overgemaakt naar een Russisch bedrijf. Daar is ondertussen een hele kapstok van verwijten aan gehangen.
Het motief is om de zittende president te verzwakken omdat deze de zaken anders aanpakt dan zijn voorgangers. Wat aansluit bij de constante stroom aan negatieve verhalen vanuit de media die mee helpt mensen bank voor spoken te maken. Veel van deze techreuzen helpen ook mee om dissonante stemmen de mond te snoeren door ze te shadowbannen, demonitizen of op zwart te zetten.
Wat dat betreft zou er wereldwijd er gekeken moeten worden in hoeverre social media dusdanig in wetgeving gepast moet worden zodat de vrijheid van meningsuiting ook gerespecteerd moet worden door deze techreuzen.