De Amsterdamse sitebouwer Yilps heeft de eveneens in de hoofdstad gevestigde websitemaker Modular ingelijfd met als doel om te transformeren van bureau naar platform. De twee Modular-oprichters komen in dienst van Yilps en behouden hun rol als developers. Met de overname is een bedrag van vierhonderdduizend euro gemoeid, dat in Yilps-aandelen door de twee nieuwe directeuren wordt verkregen.
Yilps-ceo Johan van Asperen Vervenne licht de aankoop toe, waarin hij aangeeft dat zijn bedrijf al langer op zoek was naar een partij om over te nemen. ‘We brachten wereldwijd de beste webbouwers in kaart. Maar die spelers zagen een partnership met een kleine startup uit Nederland niet zitten. Bij toeval kwamen we erachter dat op nog geen vijf minuten fietsafstand twee getalenteerde developers, Chris Wagemakers en Tim Holwerda, een websitebouw-tool ontwikkelden. Dit leidde uiteindelijk tot de overname.’
Van Asperen Vervenne geeft aan waarom en hoe hij Yilps van bureau naar platform wil omvormen. ‘We willen groeien en een bureau is niet schaalbaar. We willen via ons platform eindklanten helpen om een eigen website te bouwen waarbij ze de mogelijkheid hebben om via Yilps, door middel van de inzet van studenten, hulp te krijgen via een chatbox tijdens dit bouwproces. We zien voor onszelf dus een rol als bemiddelaar tussen deze studenten en onze technologie aan de ene kant en de ondernemer met een websitewens aan de andere kant. Om dit platform te realiseren, hebben we een tech-partner nodig en die hebben we gevonden in Modular. Chris en Tim hebben wat mij betreft de beste drag-en-droptool voor WordPress ter wereld gemaakt en zijn uitstekende developers. Ze wilden verder groeien en wij zochten technische kennis, dus het is mooi dat we elkaar hebben gevonden. Binnen Yilps bouwen ze verder aan hun drag-en-droptool en ze denken mee over de te ontwikkelen technologie voor de chatfunctie en de verdere technische uitbreiding van ons platform’, vertelt de ceo.
Ook Holwerda is enthousiast over de toekomst binnen Yilps: ‘Tijdens onze zoektocht naar distributiekanalen voor onze software, kwamen we deze zomer toevallig in contact met Johan. Na diverse gesprekken zijn we tot een gezamenlijke visie gekomen. Binnen het bedrijf kunnen we met meer kapitaal en een goed team en adviseurs een schaalbaar product ontwikkelen.’
Geen WordPress
De Yilps-ceo benadrukt dat zijn bedrijf eigen technologie gebaseerd op Javascript gaat aanbieden en geen WordPress-technologie. ‘Hoewel Modular juist hier een drag-en-droptool voor heeft ontwikkeld, willen we hier niet mee verder. Dit, omdat WordPress een verouderde techniek en niet Javascript-based is. Developers omschrijven het bovendien als een spaghettibrij waarbij steeds laagje op laagje een website wordt gebouwd.’
In eerste instantie focust Yilps op hulp op afstand via een chatbox, waarbij getrainde communicatie- en multimediastudenten ondernemers die een website via Yilps aan het bouwen zijn, kunnen helpen. Later zal hier ook kunstmatige intelligentie aan worden toegevoegd. ‘Uiteindelijk willen we dit uitbreiden met het aanbieden van goede teksten, logo’s en online marketing tegen lage kosten. We kunnen de kosten laag houden doordat we werken met studenten die op deze manier relevante werkervaring op kunnen doen.’ Behalve via de hulp op afstand wil Van Asperen Vervenne geld verdienen via de domeinhosting waar ondernemers een x bedrag per maand voor betalen. Ook wil hij gaan samenwerken met makers van plug-ins om onder meer uitbreidingen, zoals boekingsmodules, aan te kunnen bieden op het platform.
Ten slotte geeft de ceo aan voorlopig geen overnames gepland te hebben. ‘We zijn nu zowel op het gebied van industrieel development, user experience en technisch development vertegenwoordigd en focussen nu op het uitbouwen van de technologie.’ Van Asperen Vervenne geeft aan het nieuwe platform eind 2017, begin 2018 te introduceren.
Groeikapitaal
Het nieuws van de overname volgt nadat in mei 2017 bekend werd dat Yilps een kapitaalinjectie van Netvalue binnenhaalde, waarbij de investeerder een belang van 20 procent in de startup bemachtigde. Tot nu toe is er 375.000 euro in Yilps geïnvesteerd.
Het bedrijf uit Amsterdam helpt ondernemers aan een professionele website tegen lage kosten. Dit doet het door het aanbieden van een dienst bestaande uit het zelf configureren en assistentie op afstand. De gebruikers betalen enkel voor de hulp op afstand.
De startup is in 2016 door Johan van Asperen Vervenne opgestart als initiatief vanuit zijn bestaande communicatieadviesbureau Trend Development. Het bedrijf claimt tot nu toe honderd ondernemers als klant te hebben gehad. De onderneming is gevestigd in Amsterdam en telt veertien medewerkers.
Modular is in 2014 opgericht door Chris Wagemakers en Tim Holwerda met als doel om een webbouw-tool voor WordPress te ontwikkelen.