Van 25-29 september vindt in Den Haag de tweede editie van de internationale Cyber Security Week plaats. Tijdens tachtig evenementen zullen honderden experts op het gebied van internetveiligheid en cybercrime afkomstig uit overheid, bedrijfsleven en wetenschap gedurende een week hun kennis delen, de laatste ontwikkelingen bespreken en nieuwe innovatieve ideeën pitchen.
Belangrijke onderdelen van de Cyber Security Week zijn de Europol-Interpol-cybercrimeconferentie en de finale van de EC-Council hackingcompetitie Global Cyberlympics. Verder zijn er het Hacklab Kids voor basisscholen, een startup-bijeenkomst Pitching for Capital, de KPN-workshop The future of crypto, de UK-NL Cyber Security Showcase en matchmaking-sessies die de Kamer van Koophandel samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland organiseert.
Deelnemende partijen aan de Cyber Security Week zijn Europol, Interpol, Navo, vertegenwoordigers van Europese veiligheidsclusters uit onder andere België, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk en bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in cybersecurity.
The Hague Security Delta
De Cyber Security Week is een initiatief van The Hague Security Delta (HSD), een veiligheidscluster in Europa waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken op het gebied van cybersecurity-innovaties en kennisontwikkeling, nationale en stedelijke veiligheidsvraagstukken, de bescherming van vitale infrastructuren en binnen het forensisch werkveld.
Veel programmaonderdelen zullen deze week plaatsvinden op de campus van HSD, maar ook andere locaties in Den Haag – ‘de internationale stad van Vrede, Recht en Veiligheid’ – zullen het toneel vormen waaronder het WTC, de Fokker Terminal en New Babylon (zie programma: hier)
Onderzoek Deloitte
Tijdens de opening van de Cyber Security Week maakte adviesbureau Deloitte de resultaten bekend van zijn nieuwe ‘Cyber Value at Risk’-rapport. Deloitte beweert daarin dat het totale waardeverlies door cyberrisico’s voor het midden- en kleinbedrijf wordt geschat op één miljard euro op jaarbasis. Voor de gehele Nederlandse economie ligt dit bedrag op 10 miljard euro of 1,3 procent van het bbp.
Het Cyber Value at Risk-model, dat de basis vormt van het onderzoek, is voortgekomen uit een samenwerking tussen Deloitte en het World Economic Forum. De 2.600 grootste bedrijven van Nederland en 250.000 Nederlandse mkb-bedrijven worden hierbij gesegmenteerd in vijftien sectoren waarna de onderzoekers gerichter onderzoek kunnen doen. Op basis van de uitkomsten kunnen Nederlandse bestuurders beter bepalen welke investeringen binnen hun organisatie wel of niet nodig zijn op het gebied van cybersecurity.