De Pensioenfederatie slaat alarm over de doorberekening van kosten voor het gebruik van DigiD en de berichtenbox MijnOverheid. Volgens de belangenbehartiger van vrijwel alle Nederlandse pensioenfondsen zijn die kosten te hoog en drukken die de pensioenen. Ook zou er te weinig tijd zijn om tot een alternatief te komen voor digitale communicatie tussen burgers en de overheid. De pensioenfondsen voelen zich voor het blok gezet.
Dat staat in een brandbrief van de Pensioenfederatie aan digicommissaris Bas Eenhoorn. De federatie gaat in op een besluit van de ministerraad waarin staat dat de kosten voor het gebruik van DigiD en MijnOverheid worden doorbelast aan de gebruikers. Voor pensioenfondsen zijn dat hun deelnemers.
Gerard Riemen, algemeen directeur van de Pensioenfederatie: ‘Een groeiend aantal pensioenfondsen stuurt wettelijke communicatie via de Berichtenbox van MijnOverheid. Hiertoe hebben de pensioenfondsen een overeenkomst gesloten met Logius, de digitale dienst van de overheid. Die overeenkomst zal nu, zo is het voorstel, ergens in oktober eenzijdig door Logius worden opgezegd. De betreffende fondsen krijgen vervolgens te horen dat ze mogen kiezen: of ze accepteren de nieuwe overeenkomst, met daarin de extra lasten voor de deelnemers, of ze hebben geen toegang meer tot DigiD en de Berichtenbox.’
Volgens Riemen worden de pensioenfondsen daarmee voor het blok gezet. Doordat ze geen tijd hebben om voor 2018 nog een alternatieve wijze van authenticatie in te richten. ‘Wij vinden dat hier sprake is van bestuurlijk onfatsoen. Alleen al daarom zouden aan pensioenfondsen pas vanaf 2019 kosten in rekening kunnen worden gebracht voor het gebruik van DigiD en MijnOverheid.’
Twee miljoen euro
De kosten voor DigiD en het gebruik van de Berichtenbox zoals die nu worden voorgesteld zijn, zijn veertien eurocent inclusief btw voor een succesvolle inlog. Dat komt neer op ongeveer zes ton per jaar. Het versturen van een bericht via MijnOverheid zal 57 eurocent inclusief btw gaan kosten. Volgens de pensioenfondsen loopt dat op tot 1,5 miljoen euro per jaar. Daarmee komen de kosten op ruim twee miljoen euro, rekent Riemen aan de Volkskrant voor.
Hij vindt dat veel te duur en noemt twintig cent een als een redelijk tarief. De belangenbehartiger stelt dat pensioenfondsen bereid zijn om te betalen voor een dienst die ze afnemen, maar vindt het wel van belang dat de kostenconsequenties vooraf bekend zijn, realistisch zijn en dat de gebruiker alleen betaalt voor het gebruik.
Digitale overheid
Ook stellen de pensioenfondsen kanttekeningen bij het voorstel om een vaste prijs per authenticatie/bericht te hanteren. ‘Het voordeel hiervan is eenvoud en transparantie. Maar omdat de kostprijs wordt beïnvloed door een aantal factoren, moeten ons inziens die factoren ook een rol spelen in de prijs per verzonden bericht. Dit geldt voor de verschillende niveaus van veiligheid van DigiD, voor de omvang van het bericht, het verzendmoment (druk of rustig) en de bewaartermijn.’
Het Nationaal Beraad Digitale Overheid neemt binnenkort een besluit over de voorwaarden van het gebruik van DigiD door partijen die geen deel uitmaken van de (semi)-overheid. De Pensioenfederatie zit niet bij dat overleg aan tafel en probeert via de brandbrief die onderhandelingen te beïnvloeden.
De meeste berichten kunnen toch gewoon weer, met als vroeger, rechtstreeks per email gestuurd worden? Het is nu alleen maar een grote omweg om dat jaaroverzicht van mijn pensioenfonds uit die “berichtenbox” te pulken. En hoe veilig zijn dat DigiD en die berichtenbox nou helemaal? En hoeveel minder veilig is het als het rechtstreeks in mijn eigen PC terechtkomt, waar het uiteindelijk via een grote omweg (inloggen met DigiD, berichtenbox openen, bericht zoeken en openen, bijlage bekijken en als die interessant genoeg is, downloaden) toch terechtkomt?
Als je heel achterdochtig bent zou je zelfs kunnen denken dat de overheid al die informatie alleen maar via die weg wil laten gaan omdat ze er dan zelf ook in kunnen gaan kijken ….
@Jan Geluk: De reden achter de berichtenbox is dat op deze manier nooit mail met aanhangsels door de overheid worden verstuurd en je dus weet dat een mail van de overheid met aanhangsel altijd malware is. Doe je dat niet, dan weet je dat je heel nederland te pakken kan krijgen met zo’n mailtje omdat een groot percentage mensen gewoon de bijlage zal gaan openen omdat ze verwachten dat het een bericht van de overheid is.
Overheidzaken worden daarnaast vrijwel verplicht om te werken met DigiD. Waarom nou weer eenzelfde systeem opnieuw uitvinden? Ze hebben de afgelopen jaren alles achter DigiD gezet en nu ineens komen ze aan met ‘het wordt zo wel heel duur’. Dat kun je niet maken naar al die partijen en ook niet naar de burgers. Want dit wordt gewoon doorbelast, terwijl DigiD ook al is betaald van onze eigen centen.
Ik begreep dat de DigiD organisatie 200 miljoen per jaar kost.
Dat is toch veel geld voor het bijhouden van een website.
Lijkt mij dat die kosten zonder problemen naar de 40 miljoen kunnen. Ik zou niet weten wat al die mensen nog toevoegen, maar misschien ben ik naïef…
En daarmee kunnen de tarieven dan ook met een factor 3-4 omlaag.
Het idee van een centraal punt is wel goed overigens.
Er is allang een prima alternatief beschikbaar dat ook veel goedkoper is. Alle zaken kunnen worden opgeslagen en alleen door de belanghebbende worden geopend, bekeken, opgeslagen, etc.
Het systeem is live en kan vrijwel direct worden gebruikt door de pensioenfondsen. Deze kunnen nu zich al aansluiten en DgiD volledig naast zich neerleggen.
Ik zou zeggen: pensioenfondsen kom in contact.
Als ik er ook maar een cent voor moet gaan betalen, weer alle vinkjes aanzetten dat je alles per brief wilt ontvangen, account opheffen.
Als iedereen dit doet moet je kijken hoe snel het is afgelopen.
@ Patrick 13:29: Ik had het niet over mail van de overheid (want dat blijft “gratis”…) maar over mail van mijn pensioenfonds en bijv. van mijn zorgverzekeraar. Natuurlijk kunnen kwaadwillenden ook namens die organisaties malware versturen, maar als je daarvan uitgaat moet je dus “alles” via een berichtenbox laten lopen…
Dan ook maar Digid aansprakelijk stellen als het buiten werking of niet werkt. Dan kan je ook miljoenen vragen. Ze liggen er minstens een keer per jaar uit.
Waarom heeft het al die jaren niets gekost en zou het nu ineens wel moeten? Bezuinigingsdrift van een overijverige minister?
Terwijl uiteindelijk de burgers toch wel voor de kosten opdraaien. Hetzij via de belastingen dan wel niet de pensioenpremies.
Drugdealer approach: eerste shot on the house. zie je wel vaker en dan noemen ze dat vendor lock in :).
Ik heb inderdaad aangegeven alleen per post te ontvangen. Op die vage mailtjes zit ik niet te wachten, mensen komen in de problemen. Daar is de ombudsman ook al achter.
Facturen per post, dat is nog steeds beter te controlleren.