SAS introduceerde vorig jaar zijn Viya, een computerplatform dat alle soorten analyticsvragen verwerkt en tegelijkertijd de vertrouwde SAS-omgeving naar de cloud brengt. Op zijn jongste gebruikersconferentie, SAS Global Forum, kondigde het bedrijf een nieuwe versie aan, die helpt de connectie tussen opensource-toepassingen en SAS te faciliteren. Onder meer de KNVB is enthousiast.
Jim Goodnight, ceo van SAS, windt er geen doekjes om. Volgens hem is Viya de nieuwe groeimotor van SAS, wat reden is om meer en meer oplossingen naar het Viya-platform over te brengen. ‘Omdat we gebruik willen maken van het rekenvermogen dat Viya ons biedt door de verwerking te verdelen over honderden cores. Let wel, het is geen of-, maar een én-verhaal. Viya zal SAS 9 niet vervangen maar uitbreiden. Wat we nu aanbieden in Viya is in hoge mate een complement van wat al bestaat in SAS, en de twee kunnen perfect naast elkaar draaien. De release SAS 9.4 die in september uitkomt, zal onze SAS-platformen in staat stellen Viya-instructies naar de Viya-server te sturen en de resultaten terug te krijgen op hun machines. Viya zal met andere woorden bovenop 9.4 draaien en is vooral in te zetten voor zware machinaal-lerenproblemen die massief parallelle analytics- verwerking vereisen.’
Openheid
Een van de fundamentele kenmerken van Viya is volgens Goodnight de openheid, iets wat Rick Koetsier, marketing intelligence database consultant bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), volmondig beaamt. Koetsier is een overtuigde SAS-gebruiker en weet het belang van Viya voor de Nederlandse markt op waarde te schatten. ‘Een van de belangrijkste aankondigingen op het Global Forum was de connectie tussen SAS en opensourcetoepassingen zoals Pyton en R, een ontwikkeling waar we in de toekomst eventueel wel gebruik willen van maken. De grootste kracht van Viya ligt in de ondersteuning van de hele analytische levenscyclus van de data naar de analyse en vervolgens het operationaliseren van de inzichten in je organisatie. Het is eenvoudig op te zetten en te integreren met je dagelijkse processen, wat je in staat stelt de modellen die je maakt, direct operationeel in te zetten. Bovendien: dat het een cloudplatform is, sluit perfect aan bij de verschuiving naar de cloud die veel organisaties en applicaties maken waardoor je dan analytics-diensten in de cloud kan draaien.’ Een van de vernieuwde onderdelen van Viya is Visual Investigator (VI), de oplossing die advanced analytics koppelt aan een dynamische en interactieve visuele weergave van data. ‘Het is één van de snelst groeiende werkterreinen van SAS’, zegt Mike Ames, senior director fraud bij SAS. ‘We hebben een vijftal oplossingen in ontwikkeling waar VI het belangrijkste ontwikkelplatform is voor onderzoekswerk zoals anti-witwaspraktijken en fraudedetectie. Het voordeel van VI is dat elke oplossing specifiek op de klantenomgeving is af te stellen, wat uiteraard het werk van de eindgebruikers vergemakkelijkt. Dat betekent echter niet dat er geen data-scientist meer nodig is, maar wel dat hij efficiënter zal kunnen werken. De uitdaging is immers altijd geweest om de resultaten van data-science-activiteiten te vertalen naar iets dat de rest van de business ook vlot kan verteren, en dat is precies wat VI doet.’
Iot aan het doorbreken
Als er een rode draad te ontdekken was op het SAS Global Forum, dan was het wel het internet of things. Logisch ook als je weet dat het IoT aan het doorbreken is: tegen eind dit jaar zouden er volgens marktonderzoeker Gartner wereldwijd 8,4 miljard IoT-apparaten in gebruik zijn en tegen 2020 zou dat aantal oplopen naar meer dan twintig miljard. Elk van die toestellen spuwt constant massa’s data uit, en laat dat nu koren op de molen zijn van SAS dat al die data wil analyseren. De aankondiging van het Cisco SAS Edge-to- Enterprise IoT Analytics Platform was dan ook geen verrassing want door IoT Gateways van Cisco te combineren met SAS Event Stream Processing zijn nu analytische modellen te creëren die hun informatie direct van de sensors in al die apparaten ontvangen, onmiddellijk bepalen welke data belangrijk zijn en deze doorsturen naar het datacenter of de cloud voor verdere verwerking. Zo kan je veel sneller alarm slaan en acties opstarten, vooral als je er context aan toevoegt afkomstig van bijkomende ondernemingsdata.
Analyse
‘Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat IoT en edge analytics belangrijke groeipolen zijn voor SAS’, beklemtoont Goodnight. ‘Maar we zijn realistisch: we zijn op de eerste plaats een softwarebedrijf en dus hebben we sterke partners nodig in IoT voor de infrastructuur en architectuur. Vandaar de nauwe samenwerking met Cisco om een referentiearchitectuur te creëren die omschrijft hoe je analytics in een IoT-context moet draaien vanaf het device tot het datacenter’.
Leuk om weten is dat ook de KNVB het IoT-gebeuren van nabij volgt. Koetsier: ‘We kijken naar het plaatsen van beacons in stadions rond de wedstrijden van het Nederlands elftal. En ook op voetbaltechnisch vlak denken we aan data uit meetapparatuur zoals gps-systemen rond je arm en in voetbalschoenen tijdens trainingen en wedstrijden’.
Machine learning
Wie de berichtgeving rond SAS volgt, leest ook de termen machine learning en artificial intelligence (ai). SAS Visual Data Mining & Machine Learning is nu al een onderdeel van de jongste Viya maar er is meer op komst, zegt Goodnight. ‘In een volgende fase zal je het belang van machine learning nog zien toenemen, vooral omdat we overschakelen naar een modernere versie waar een algoritme uit zichzelf nieuwe vaardigheden bijleert en dus voortdurend verbetert. Wat kunstmatige intelligentie betreft, moeten we nuchter blijven: vandaag is er nog geen enkele computer krachtig genoeg voor de neurale netwerken die we nodig hebben om maar in de buurt van ai te komen. Wel blijven we in die richting werken’.
Koetsier blijft er nuchter onder: ‘Ik zie machine learning als een verzamelnaam van al bestaande technieken achter het fenomeen. SAS Global Forum heeft ons wel inspiratie gegeven om dit zelf toe te passen. Zo zouden we het kunnen inzetten voor de kaartverkoop en het voorspellen van de in- en uitstroom van leden.’ Hij is alvast erg tevreden over zijn conferentie, niet alleen omwille van het nieuws dat hij er opstak, maar ook en vooral over het netwerken met andere gebruikers. ‘Met Amerikaanse sportorganisaties als MLS en NBA hebben we kennis uitgewisseld over hoe zij hun infrastructuur hebben ingericht en hoe zij data optimaal inzetten in hun bedrijfsvoering.’
Results-as-a-Service
SAS kan ook op belangstelling rekenen voor Results-as-a-Service, een nieuwe oplossing die eerder dit jaar aangekondigd werd en als hoofddoel heeft de gebruiker de rompslomp rond de toepassing van analytics uit handen te nemen. ‘Het is een nieuw businessmodel waarbij de klant zelfs niet in aanraking komt met onze technologie’, stelt Goodnight. ‘Hij geeft ons toegang tot zijn data, legt ons zijn probleem voor, wij laten er analytics op los, en leveren hem het antwoord in een voor hem begrijpelijke taal. Zonder dat hij onze software hoeft te kennen hij moet zelfs niks installeren, geen specialisten aanspreken, à la limite zelfs zonder zijn it erbij te betrekken. En dat met een single price-model dat alles omvat: consultancy, verwerking, alles. Het concept slaat duidelijk aan want de belangstelling is groot, vooral van organisaties die niet over geschikte analisten beschikken, onvoldoende computercapaciteit hebben, of snel een oplossing voor een dringend probleem wensen. En dat kunnen zowel mkb’s zijn als afdelingen van grotere bedrijven analytics zonder remmen.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Computable-magazine #5 van 2017.
SAS Global Forum
SAS Global Forum is de jaarlijkse, wereldwijde gebruikersconferentie van SAS, waarvan de editie van 2017 in het Amerikaanse Orlando plaatshad. Het event staat te boek als één van de belangrijkste analytics-conferentie van het jaar waarop grote bedrijven, klanten en de belangrijkste analisten op het vlak van business intelligence en analytics aanwezig zijn. SAS is volgens analistenfi rma’s (Gartner, Forrester, IDC) de marktleider in advanced business analytics en data-science-platformen. Stichter en ceo van SAS is Jim Goodnight; traditioneel verzorgde hij tijdens de conferentie een keynote, waarin hij zijn klare kijk gaf op de evolutie van de industrie.