Internetreus Google maakt bekend dat het 1,1 miljard dollar neertelt voor een team van HTC-medewerkers waarmee het samenwerkt aan Pixel-smartphones. De overeenkomst omvat ook licenties voor het gebruik van intellectueel eigendom van HTC-technologie.
Dat meldt Google’s eindverantwoordelijke voor de hardwaretak Rick Osterloch in een blog. Het bericht volgt op een lange reeks geruchten van een aanstaande overname van een deel van het Taiwanese bedrijf door de Amerikaanse internetgigant.
Het precieze aantal medewerkers dat overstapt van HTC naar Google wordt niet genoemd. Osterloch voorziet dat de HTC’ers binnen Google een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de ontwikkeling van Pixel-smartphones. Daar was al een samenwerking tussen beide bedrijven voor opgetuigd, maar nu wordt dat HTC-team dus overgenomen.
Eerder deze maand meldden verschillende betrokkenen al dat er vergaande onderhandelingen waren tussen Google en HTC over een overname.
Android
Een belangrijkste reden voor Google om zich, na een mislukt avontuur met Motorola Mobility, op de smartphone-business te storten, is besturingssysteem Android.
Google is eigenaar van dat besturingssysteem, maar ziet dat aanbieders van telefoons en mobiele apparaten die software te weinig updaten. Met de aankoop van HTC kan Google hier sterker tegen optreden, door invloed uit te oefenen op de aangeboden apps. De keuze van een gedeeltelijke overname van HTC zou volgens analisten ook te maken hebben met het feit dat Google geen andere smartphoneleveranciers die ook Android-toestellen maken voor het hoofd wil stoten. Anders zou het bedrijf namelijk teveel verbonden zijn met één merk.
HTC in de problemen
De Taiwanese smartphonemaker HTC verkeert al langere tijd in zwaar weer. Het in 1997 opgerichte bedrijf kende een aantal topjaren rond 2011 waarin het recordcijfers boekte, maar zag daarna de concurrentie van met name goedkope toestellen van Chinese leveranciers forse deuken slaan in die marktpositie.
De afgelopen jaren leed HTC fors verlies. (300 miljoen euro in 2016). De omzet daalde van 7,5 miljard euro in 2012 naar 2 miljard euro in 2016. Dat is ook het jaar waarin het noodlijdende bedrijf de divisie van zijn vr-headset Vive onderbracht in een eigen divisie. In 2015 vond een grootschalige ontslagronde plaats, waarbij wereldwijd vijftien procent van de werkplekken werd geschrapt.
Nieuwe Google-hardware op komst
Osterloch meldt in zijn blog ook dat zijn bedrijf op 4 oktober 2017 met nieuwe versies komt van consumentenhardware zoals Pixel smartphones, Google Home, Google Wifi, Daydream View en Chromecast Ultra.