De ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland vrezen dat de aftrekregeling voor de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) volgend jaar moet worden versoberd. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het software-bedrijfsleven.
In de nieuwe begroting heeft minister Kamp (Economische Zaken) minder geld voor de WBSO uitgetrokken: 1.163 miljoen euro in 2018 tegenover 1.205 miljoen euro dit jaar. Bij een groeiende economie met meer r&d betekent dat onherroepelijk lagere ondersteuningspercentages. In een eerdere brief sprak Kamp de verwachting uit dat het tarief van de tweede schijf daalt van zestien naar veertien procent. De eerste schijf zou van 32 naar 31 procent zakken. Ook zijn andere ingrepen mogelijk.
Kamp kon met Prinsjesdag hier nog geen duidelijkheid over geven. Dit gebeurt pas in november. De kosten van de WBSO nemen al meerdere jaren toe. Dat komt omdat meer r&d wordt gedaan, terwijl ook de loonkosten hiervan stijgen.
Verder wordt bezuinigd op de innovatieprestatiecontracten, een regeling voor met name het MKB.
Kapitaal
Tot genoegen van de eerdergenoemde ondernemersorganisaties maakt het kabinet voortgang met de realisering van Invest-NL. Deze nieuwe investeringsinstelling krijgt een kapitaal van 2,5 miljard euro. De bedoeling is dat ondernemers straks bij één loket terecht kunnen voor risicokapitaal, garanties, exportkredietverzekeringen en internationale financieringen. In het voorjaar van 2018 moet het wetsvoorstel klaar zijn. Verder meldt minister Dijsselbloem (Financiën) dat fintech-bedrijven gemakkelijker toegang moeten krijgen tot de Nederlandse financiële sector. Samen met De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten wordt in 2018 gewerkt aan initiatieven om het bankenlandschap te verbreden.