Vicrea zet de aangekondigde tariefsverhogingen voor zijn geo-software bij gemeenten door. Sterker nog, het softwarebedrijf dwingt de verhogingen af via een andere manier van doorbelasten. Dit stelt het Geoberaad, dat namens 152 getroffen gemeenten het gesprek met het softwarebedrijf voert om de verhoging van de baan te krijgen. De belangenbehartiger adviseert gemeenten daarom de contracten met Vicrea te herijken.
Vicrea meldde afgelopen september aan zijn overheidsklanten dat het zijn dienstverlening moest aanpassen in de vorm van onder andere ‘een servicelevelagreement met innovatief onderhoud, broncode escrow en een bijbehorende prijsaanpassing’. Volgens het Geoberaad (zie kader onderaan) doet Vicrea nu, na zware kritiek vanuit de gemeente, alsof het afstand doet van de gekozen aanpak. De prijsverhogingen worden echter via een andere manier van doorbelasten alsnog afgedwongen, stelt de belangenbehartiger in een reactie. Zo krijgen gemeenten bij updates en releases verplichte separate onderhoudscontracten opgelegd, bovenop de reeds lopende onderhoudscontracten.
De Amersfoortse softwareleverancier Vicrea lijkt daarmee vast te houden aan de tariefsverhoging, constateert het Geoberaad. De werkgroep ziet als gevolg hiervan geen andere oplossing dan de samen optrekkende gemeenten te adviseren om het contract met Vicrea op enig moment te herijken.
Forse verhogingen
Volgens de softwareleverancier is de verhoging noodzakelijk om de investeringen in innovatie te kunnen financieren. Het betrof forse verhogingen die zelfs in een enkel geval zouden oplopen tot 1150 procent. Gemeenten, die de software onder andere voor de BAG (Basisadministratie Adressen en Gebouwen) gebruiken, reageerden ontstemd en weigeren dit te betalen.
Een groot deel van de 195 gemeenten die klant zijn van Vicrea, besloot collectief ten strijde te trekken tegen dit nieuwe beleid van de softwareleverancier, die onderdeel is van de grotere softwaregroep TSS (dat weer deel uitmaakt van het Canadese softwareconglomeraat CSI).
Een woordvoerster van Vicrea meldt dat er met het Geoberaad ‘constructieve gesprekken zijn gevoerd’. Daarbij is uiteindelijk gehoor gegeven aan de wens van ‘onze klanten om zelf hun pakketten samen te stellen, want wij merken dat de behoeften per klant toch behoorlijk uiteenlopen. Wij bieden onze klanten nu de mogelijkheid om een onderhoudspakket samen te stellen dat aansluit bij het ambitieniveau van de klant.’ Volgens de zegsvrouw sluit dit alternatief goed aan bij de wensen van de gemeenten: meer regie en transparantie.
Doorbelasten
In een reactie stelt het Geoberaad echter dat gemeenten zich niet herkennen in deze reactie van Vicrea. De gesprekken met Vicrea hebben in eerste instantie geleid tot een brief van de leverancier aan alle betrokken gemeenten waarin verontschuldigingen werden aangeboden voor de gekozen aanpak. Ook gaf Vicrea daarin aan te respecteren wat in individuele contracten van gemeenten is opgenomen. Maar, constateert de werkgroep dus, het softwarebedrijf dwingt de verhogingen af via een andere manier van doorbelasten.
In de genoemde brief van afgelopen juni, die Computable met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) heeft opgevraagd, wijst Vicrea de gemeenten er op dat de noodzaak om de tarieven aan te laten sluiten op de vernieuwingen in zijn producten- en dienstenaanbod en serviceniveau ‘niet is verdwenen’. Het bedrijf kondigt in de brief aan op korte termijn met klanten ‘in gesprek te gaan over de toekomstige ontwikkelingen (roadmap), het gewenste serviceniveau en de daarbij passende kostenstructuur.’
Marktverkenning
Inmiddels loopt er, namens een collectief van 109 gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden, een marktverkenning op het gebied van geografische informatiesystemen. Het collectief wil onderzoeken hoe huidige geo-applicaties bij gemeenten te vervangen zijn door betere en goedkopere software.
De zegsvrouw van het Geoberaad stelt dat ‘de perikelen met betrekking tot Vicrea de aanleiding voor de marktverkenning zijn geweest, maar niet de reden. Gemeenten zijn de marktverkenning gestart omdat er onvoldoende sprake is van marktwerking. De markt voor gemeentelijke software zit ‘op slot’. Met de marktverkenning beogen gemeenten om bestaande en nieuwe partijen te stimuleren met innovatieve, kwalitatief hoogstaande producten te komen, waarmee gemeenten in de nabije en verre toekomst hun taken efficiënt en effectief uit kunnen voeren.’
Geoberaad
In de werkgroep, die namens gemeenten de gesprekken gevoerd heeft met Vicrea en die de groep gemeenten die klant zijn van Vicrea adviseert, zijn vertegenwoordigd:
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en haar ict-uitvoeringsorganisatie King
Gemeente Almere
Gemeente Amsterdam
Gemeente Delft
Gemeente Den Haag
Gemeente Gorinchem
Gemeente Gouda
Gemeente Haarlem
Gemeente Houten
Gemeente Loon op Zand/Equalit
Gemeente Nieuwegein
Gemeente Nijkerk
Gemeente Rotterdam