Demissionair minister Ronald Plasterk houdt zich niet aan zijn eerdere toezegging om uiterlijk 15 september de Tweede Kamer te informeren over de beëindiging van de operatie Basisregistratie Persoonsgegevens (oBRP). Hij zegt dat er voor die brief meer tijd nodig is dan ingeschat. De bewindsman (BZK) verwacht dat de brief 'binnen enkele weken gereed' zal zijn. Het stopzetten van dit debacle betekent een strop van zo'n honderd miljoen euro.
Dit laat de minister de Tweede Kamer weten in een schrijven dat hij vandaag op Prinsjesdag heeft gestuurd. In het Algemeen Overleg van 5 juli jongstleden zegde Plasterk toe medio september met een brief de Tweede Kamer nader te informeren over de beëindiging van de operatie BRP. In deze brief moet duidelijk worden hoe het programma ‘ordentelijk wordt afgebouwd‘.
Ook beloofde de bewindsman in te gaan op de uitvoering van de moties die de Kamer over de operatie BRP heeft aangenomen. Omdat het nog enkele weken duurt voordat die brief is er is, is de kans groot dat het nieuwe kabinet is geïnstalleerd en Plasterk de brief niet meer hoeft te verdedigen tegenover de Kamer.
Waarom deze brief meer tijd kost dan eerder is ingeschat, is niet duidelijk. Speciaal voor de afbouw van de oBRP werd zelfs een bewindvoerder aangesteld: Hans Leijtens. Hij moet samen met Rijksdienst voor identiteitsgegevens (Rvig), onderdeel van BZK, in kaart brengen hoe de werkzaamheden netjes worden beëindigd. Alleen, Leijtens is door Plasterk recent benoemd tot coördinator van de wederopbouw op Sint-Maarten.
Onduidelijke status
Daarnaast zouden drie onafhankelijke deskundigen worden aangesteld die analyseren welke lessen uit oBRP te trekken zijn. Ook zouden zij naar de mogelijkheid van het verder ontwikkelen van GBA-Verstrekkingen (GBA-V) kijken. Op dit moment vindt de opslag van de gegevens per gemeente plaats, waarbij gemeenten de gegevens van hun inwoners gestandaardiseerd uitwisselen via berichtenverkeer de GBA-V. Deze gegevens worden minimaal eenmaal per 24 uur geactualiseerd. De GBA-V is echter zwaar verouderd.
Of die drie adviseurs al aan de slag zijn, is ook nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerster van BZK wordt alles in de brief die nog komen gaat, toegelicht. ‘Die brief is nu juist om de Kamer daarover te informeren, dus daar wordt de informatie in gedeeld.’
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en een aantal steden – Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Den Haag – hebben ondertussen niet afgewacht. Zij zijn een onderzoek gestart om te bepalen of ze alsnog zelf een landelijke Basisregistratie Personen kunnen bouwen.
Over de muur
Overheids-ict-expert René Veldwijk, die voor Computable geregeld over het BRP-dossier heeft geschreven, noemt het uitstel van de brief ’typisch Plasterk’. Volgens Veldwijk heeft de minister de afgelopen jaren er alles aan gedaan om het dossier door te schuiven naar een volgend kabinet. ‘Hij is zelfs niet bereid om de afwikkeling ervan op zich te nemen; de volgende minister mag puinruimen.’
Het vooruitschuiven van de brief maakt het wantrouwen over de handelswijze van BZK binnen gemeentes en de VNG alleen maar groter, vindt Veldwijk. ‘Zij hadden toch al het idee dat het rapport van Bureau ICT-Toetsing – het BIT – door het ministerie is gebruikt om politieke redenen. Dit uitstel wakkert het wantrouwen alleen maar aan.’
Zo moeilijk is dat toch niet : “Foutje bedankt!”
Heeft Plasterk zijn volgende baantje(s) dan nog niet veilig gesteld?
Staatsrechtelijk is het wel begrijpelijk.
Het gaat erom dat *de minister*, niet Plasterk de toezeggingen heeft gedaan.
Door tijdig aan te leveren krijg je een kromme situatie waarin de demissionair minister de antwoorden levert welke de nieuw aangetreden minister in de Kamer moet gaan verdedigen en waarvoor deze zich wellicht niet verantwoordelijk voelt.
Door het over de installatie van het nieuwe Kabinet heen te tillen komen aanlevering én verdediging in één hand.
Uiteraard wel de dikke kans dat de beantwoording nóg langer op zich laat wachten – evt. met uitstelbrief – omdat de nieuwe minister ‘nog onbekend is met het dossier’.
Als de Tweede Kamer het met deze gang van zaken niet eens is kan het de huidige demissionair minister – dus Plasterk – omgaand ter verantwoording roepen. En in het uiterste geval naar huis sturen nog voordat het nieuwe Kabinet is aangetreden.
Dat zou wel een keiharde afstraffing zijn. En zover zal het dus wel niet komen.
Zo is dat.
De aandacht hoor nu te gaan naar Sint Maarten :
https://media.nu.nl/m/utfx6jla9pp0_wd1280.jpg