Enkele grote Europese landen willen samen regels uitwerken om technologiebedrijven als Google, Facebook, Apple en Amazon zwaarder te belasten. Volgens België is het voorstel ‘interessant', ook Nederland staat er niet weigerachtig tegenover.
De nieuwe belastingsregeling is een gezamenlijk idee van Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië. Tijdens een Europese top in Tallinn, Estland heeft de Europese Commissie dit weekend toestemming gegeven om de voorstellen uit te werken.
Dat de grote techreuzen nauwelijks getaxeerd worden in Europa, komt omdat ze belasting betalen in het land van vestiging en niet in de landen waar ze actief zijn en hun goederen en diensten verkopen. Ierland en Luxemburg zijn zo bijvoorbeeld twee populaire landen waar technologiebedrijven graag hun hoofdkantoor vestigen omdat ze fiscaal met rust gelaten worden. De Europese Unie heeft door deze constructies de afgelopen drie jaar zeker 5,1 miljard euro aan belastigen misgelopen.
Volgens de Franse economieminister Bruno Le Maire verkoopt bijvoorbeeld Amazon veel boeken in zijn land, maar profiteert de Franse schatkist daar nauwelijks van omdat het bedrijf officieel zijn hoofdkantoor in Luxemburg heeft. Dit soort praktijken zijn een doorn in het oog van de EU, maar er tegen optreden, is lastig. Een Franse rechtbank heeft onlangs een belastingsclaim van de Franse staat van ruim een miljard euro tegen Google nog afgewezen, omdat het bedrijf geen wetten had overtreden.
Naast de vier inititatiefnemers hebben nog zes bijkomende landen zich al achter het belastingvoorstel geschaard. België zit daar voorlopig niet bij en Luxemburg en Ierland overigens ook niet. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevat het voorstel wel ‘interessante elementen om op verder te werken’, zo zei hij tegen persbureau Belga. Maar de minister wil eerst alles technisch zorgvuldig uitwerken en voor een zo breed mogelijk gedragen akkoord gaan, voordat er een concrete beslissing wordt genomen.
Ook zijn Nederlandse collega Jeroen Dijsselbloem (PvdA) staat niet weigerachtig tegenover het idee. Volgens hem is het niet meer vol te houden dat belastingen een soevereine zaak van Nederland zijn. ‘Het is oppassen met adviezen aan je opvolger (er is nog steeds geen nieuwe Nederlandse regering gevormd, nvdr), maar Nederland zou er goed aan doen zich aan te sluiten bij de landen die de moderne belastingen vormgeven. De ontwikkelingen gaan heel snel.’
Erg doorzichtig plan om via een smoes stilletjes aan door te werken aan een EU belastingstelsel. Want als EU zijnde hoef je niet uit te laten spelen door het bedrijven die uitwijken naar het goedkoopste land als je overal de belasting percentages gelijkt trekt.
Dat is een eenvoudige kwestie van goede afspraken maken (en nakomen) zonder dat daar weer een heel circus van een federale EU belastingdienst opgetuigd hoeft te worden.
De Nederlandse belastingwetgeving is sluitend omtrent belasting ontduiking. Alleen wordt deze niet nageleefd omdat het ministerie van financiën zit te slapen! Zij verzuimt (bewust) om bij buitenlandse bedrijven relevante gegevens op te vragen. Hierdoor kunnen Amerikaanse multinationals 180 miljard per jaar aan belasting in eigen land ontlopen. In ‘ruil’ daarvoor ontvangt de Nederlandse belastingdienst hier ongeveer 5 miljard per jaar voor.