Inge Philips, directeur van de cyberriskservicespraktijk van Deloitte, is benoemd tot ICT Personality van 2017. De titel werd gisteren uitgereikt door brancheorganisatie Nederland ICT en ECP tijdens de Avond van de Digitale Economie. Volgens de jury is Philips een belangrijke ambassadeur van publiek-private samenwerking op het gebied van digitale veiligheid.
Philips begon haar carrière bij de overheid. Ze werkte onder andere voor de AIVD en het Team High Tech Crime van de landelijke recherche. Vorig jaar maakte ze de overstap naar het bedrijfsleven.
De jury: ‘Ze verbindt op een unieke manier haar praktijkkennis van opsporing bij de overheid met de mogelijkheden van het bedrijfsleven. De Deloitte-cybersecuritydirecteur weet bovendien een complex onderwerp te vertalen naar een breed publiek en ze is een ambassadeur voor een geïntegreerde, gezamenlijke aanpak van cybersecurity.’
Te langzaam
Philips stapte vorig jaar over van de politie naar Deloitte. In een interview met Computable lichtte ze de motivatie achter haar carrièrestap toe. Ze stelt daarin dat ict nog onvoldoende verankerd is in het fundament van de politie en innovatie te langzaam verloopt. ‘Dat komt doordat politiek en publiek bestuur de impact van ict onvoldoende begrijpen en ict en innovatie onvoldoende in het dna van de politie zit.’
De topvrouw uitte eerder in de Volkskrant kritiek op kabinetsplannen om enerzijds miljoenen te besparen op ict en anderzijds de digitale opsporing te verbeteren. De politie kamp al jaren met ict-problemen, zoals bij de invoering van een landelijk ict-systeem.
Sensoren en blockchain
Op de avond werden nog twee awards uitgereikt.
De Digital Impact Award ging naar Parkeagle. Sensoren van Parkeagle helpen automobilisten een vrije parkeerplek te vinden. Volgens de jury een heel concrete oplossing voor een herkenbaar probleem. De jury was daarnaast enthousiast over de manier waarop de sensoren onderling communiceren, waardoor er geen aanvullende infrastructuur nodig is. Door de data die de sensors opleveren, hebben ze de potentie een nuttige schakel te zijn in de slimme stad van de toekomst.
De ICT Milieu Award 2017 ging naar IBM, Tennet, Vandebron en Sonnen eServices met hun oplossing ‘Crowd balancing the grid with blockchain’.
De jury: ‘Het schommelende aanbod aan duurzaam opgewekte energie is een belangrijke uitdaging voor de duurzame energievoorziening van de toekomst. De samenwerkende partijen hebben hiervoor een slimme, decentrale oplossing bedacht die gebruik maakt van de blockchain. De jury was erg te spreken over de samenwerking van verschillende organisaties aan de oplossing en de potentie van de technologie voor andere slimme toepassingen die helpen de energietransitie mogelijk te maken.’
Nederland ICT is de branchevereniging van de ict-sector. ECP | Platform voor de Informatiesamenleving is een neutraal platform van bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties en heeft tot doel het gebruik van ict in de Nederlandse samenleving te versterken.