Encryptie en overheden combineren maar lastig. Brexit dreigt ook cryptexit te worden. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De EU-afscheiding door Groot-Brittannië heeft grote, verstrekkende en soms zelfs onverwachte gevolgen. Encryptiegebruik valt mogelijk onder dat laatste. Overheden wereldwijd zien bij vlagen baat in achterdeurtjes, gouden sleutels of andere vormen van eigen, eventueel heimelijke toegang tot dataversleuteling. Vaak gaat het hierbij om surveillancemogelijkheden voor beveiligde communicatie. De Britse overheid heeft he teerder met rellen in Londen op dit gebied al aan de stok gehad met smartphonepionier BlackBerry.
Nu met de Brexit in wording kan Groot-Brittannië meer een eigen koers varen. Een somber stemmend teken is het recente advies van een overheidswaakhond die encryptiegebruik wil koppelen aan permissie, die vooraf verkregen moet worden. Alleen internetgebruikers die zich geïdentificeerd hebben, zouden dan encryptie mogen gebruiken. Dit idee om terrorisme te bestrijden strookt met standpunten van de Britse overheid. Alleen raakt het ook legitiem gebruik én schept het een cryptokloof tussen Groot-Brittannië en de rest van de wereld.
Wat vind jij?
Achterdeurtjes leidt tot misbruik. Zij het van overheden dan wel niet criminelen.
Heeft uw gemeente een kopietje van de sleutel van uw voordeur (of auto)? Zelfs de politie zal naar een sleutelmaker moeten gaan als ze toch uw huis binnen willen want dan ook nog eens kan wanneer er een huiszoekingsbevel kunnen overleggen. Bij een backdoor zijn die toetsingspunten niet van toepassing.