Als het over het virtualiseren van servers gaat, zien zo goed als alle it- en business managers ondertussen de enorme voordelen. En de meesten hebben de migratie naar een grotendeels of volledig gevirtualiseerde omgeving al voltooid. Maar als het gaat over netwerkvirtualisatie moeten de meeste organisaties nog overtuigd worden. Opvallend, want de voordelen daarvan zijn zo mogelijk nog groter.
We hebben allemaal de enorme voordelen van servervirtualisatie op onze infrastructuur en – even belangrijk – op ons netto bedrijfsresultaat ervaren. Veel organisaties hebben de switch gemaakt en hebben kunnen besparen op hardware, management en zelfs serverruimte.
De meeste van deze organisaties waren in eerste instantie terughoudend, omwille van de investering die nodig was om te migreren naar een gevirtualiseerde serveromgeving. Achteraf had geen enkel bedrijf spijt dat ze de overstap gemaakt hebben. Het enige dat ze zich achteraf vaak beklaagden, was dat ze het niet eerder gedaan hadden.
En toch, te oordelen aan de hoeveelheid discussies die we de afgelopen maanden gevoerd hebben, gebeurt nu exact hetzelfde met netwerkvirtualisatie. Er zijn verschillende toonaangevende bedrijven die al een enorme meerwaarde realiseren door netwerkvirtualisatie en zich bewegen richting een software-gebaseerd datacentrum (ook software-defined datacenter of sddc genoemd). Tegelijkertijd zien we dat veel andere organisaties terughoudend zijn om dit nieuwe virtualiseringstraject aan te vatten, zelfs al zijn de voordelen en de return on investment (roi) ook deze keer lonend.
1. Snellere it-dienstverlening en marktintroductietijd.
Door de netwerken en het datacenter te virtualiseren worden aanpassingen aan de configuratie en toevoeging van nieuwe toepassingen naar een hoger niveau gebracht. Systeemingenieurs en it-managers hoeven niet langer handmatig te configureren welke toepassing welke netwerkpoort zal gebruiken. Applicatieontwikkelaars hoeven niet meer te wachten tot hardware is aangeschaft of tot netwerken opgezet zijn. Dit bespaart niet alleen kostbare tijd (en dus geld) voor het it-personeel, je profiteert ook van een kortere marktintroductietijd (time to market). Die laatste draagt bij tot een aanzienlijk hogere innovatiesnelheid en meer flexibiliteit bij het reageren op veranderende marktomstandigheden en onverwachte gebeurtenissen.
Traditionele datacenters vertonen vaak hetzelfde patroon in server-naar-server verkeer wanneer applicaties gebruik maken van meerdere servers. Met een groeiend aantal applicaties is de kans op verkeersknopen op deze ‘netwerksnelweg’ steeds groter, tenzij je aanzienlijke sommen geld besteedt aan het vergroten van de bandbreedte. Wanneer je gebruik maakt van netwerkvirtualisatie, kun je het gebruik van de beschikbare bandbreedte optimaliseren en daardoor de nood aan extra netwerkinfrastructuur verminderen. Zo’n optimalisatie vermindert ook het risico op storingen. Als de server onbereikbaar is, zijn er altijd verschillende manieren om dat probleem te omzeilen.
3. Vergroten van de hardware-onafhankelijkheid.
Door op de netwerkfunctionaliteit een extra virtualisatielaag te leggen, kunnen klanten ook extra functionaliteiten en features krijgen. Vroeger diende je hiervoor top-level netwerkhardware aan te kopen. Nu kun je ook kijken naar merken die zich meer focussen op kosten of op hardwareprestaties. En terwijl je vroeger afhankelijk was van één leverancier, om de compatibiliteit te waarborgen, kan je nu dankzij netwerkvirtualisatie de onderhandelingen vanuit een betere positie starten.
4. Meerwaarde voor netwerkingenieurs.
Net zoals servervirtualisatie het werk voor serverbeheerders verandert en vergemakkelijkt heeft, doet netwerkvirtualisatie dat voor netwerkingenieurs. Die waarderen netwerkvirtualisatieplatformen omdat ze nu meer tijd kunnen stoppen in strategische initiatieven die bijdragen tot het netto bedrijfsresultaat van het bedrijf. Teams die een netwerkvirtualisatieplatform gebruiken, kunnen meer tijd stoppen in beslissingen op het gebied van netwerkontwerp. In plaats van het dagelijkse tactische change management, dat vroeger grote happen tijd uit hun planning nam, is er nu tijd voor het ontwikkelen van de volgende generatie network fabrics en voor de implementatie van sddc’s (software-gebaseerde datacenters). Ze kunnen zich focussen op manieren om het netwerk veerkrachtiger, schaalbaar en beheersbaar te maken. Het ontwikkelen van expertise in het sddc en netwerkvirtualisatie zorgt ervoor dat netwerkbeheerders en -architecten beschikken over de nodige professionele vaardigheden en kennis, nu en later. Netwerkvirtualisatie zorgt ervoor dat er nu en in de toekomst tijd kan worden bespaard.
5. Aanzienlijk lager risico zonder extra kosten (dankzij microsegmentatie).
Niemand kan 100 procent veiligheid verzekeren. Hoe zorgvuldig je ook bent, een datalek of succesvolle hack kan toch gebeuren. Het is verstandig om niet alleen te proberen om een cyberaanval te voorkomen, maar tegelijk ook te investeren in het minimaliseren van de gevolgen. Microsegmentatie is in dit opzicht een goede keuze. Dankzij microsegmentatie kunnen bedreigingen niet infiltreren in andere toepassingen en data van daar naar buiten brengen. Op die manier worden de kosten van een datalek vermeden of geminimaliseerd, kosten die kunnen oplopen tot meer dan honderd miljoen euro voor een enkel incident.
Conclusie
Het implementeren van netwerkvirtualisatie zorgt voor kostenbesparingen, verhoogde flexibiliteit en betere beveiliging. Allemaal factoren die bijdragen tot betere bedrijfsprestaties op verschillende niveaus. Je kunt zelfs tot de conclusie komen dat de voordelen van netwerkvirtualisatie de voordelen van servervirtualisatie overschrijden.
Jean-Pierre Brulard, senior vice president en general manager, EMEA bij VMware