Vrijwel iedereen is bekend met de bouwstenen van LEGO. De naam van dit wereldmerk komt voort uit twee Deense woorden ”Leg Godt“, vrij vertaald: “Speel goed”. Vrijwel iedereen herinnert zich waarschijnlijk de oneindige mogelijkheden met de LEGO-bouwsteentjes uit eigen ervaring, of heeft vol bewondering wel eens gekeken naar kinderen die steeds weer nieuwe bouwwerken maken vanuit een LEGO ton. Zou het niet fantastisch zijn als er een ‘LEGO 2.0’ zou zijn, waarmee je met behulp van een geavanceerd Game Console een Taj Mahal tempel bouwt – vanuit de luie stoel en zonder de LEGO ton open te maken? En: zou het het niet geweldig zijn als we dit bouwwerk weer op afstand kunnen afbreken om met de beschikbare LEGO-componenten – wederom op afstanden vanuit diezelfde luie stoel – een Formule 1 auto te bouwen?
De interne en/of externe klanten van bedrijven hebben doorgaans veel haast om de concurrentie voor te zijn of om snel in te spelen op de ontwikkelingen in de markt. De “business” zegt vaak: “Go, Go, Go”! De IT-afdeling zegt vervolgens vaak: “Slow, Slow Slow”. En de securityafdeling zegt vaak: “No, No, No”! Vaak kan de IT-afdeling niet voldoen aan de gevraagde flexibiliteit en dynamiek. De infrastructuur en de bijbehorende tooling in het datacenter staat helaas geen hoge mate van dynamiek toe. Men ontbeert gewoon een ‘LEGO 2.0’ voor de datacenterinfrastructuur-componenten.
Vanuit IT-perspectief zijn beheerders al sinds jaar en dag bekend met de flexibele en snelle mogelijkheden in de Hypervisor-wereld. Een Virtuele Machine wordt in mum van tijd bij elkaar geklikt: we willen zoveel virtuele CPU’s, zoveel GB aan memory, dit is nodig voor opslag en het netwerk. Binnen een paar minuten is de Virtuele Machine beschikbaar voor de workload die er op moet komen te draaien. Dit was natuurlijk al prachtige innovatie, maar we zien dat er steeds meer toepassingen zijn die zwaar leunen op fysieke infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan lokale disk-capaciteit voor Microsoft Exchange of Software-Defined Storage oplossingen.
Zou het niet fantastisch zijn als deze virtuele flexibiliteit ook beschikbaar is voor de fysieke wereld in het datacenter? Deze ‘LEGO 2.0’-functionaliteit stelt IT-beheerders en -developers in staat om op afstand fysieke servers, inclusief operating system, lokale / SAN-storage en netwerkcomponenten te koppelen, te configureren en ook te onderhouden vanuit de luie stoel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan update beheer van hardware en drivers gedurende de gehele levenscyclus.
Zou het daarnaast ook niet mooi zijn als je niet meer hoeft na te denken over de exacte lokale diskconfiguratie van een server als je hem bestelt? Zodat je pas op moment dat je hem gaat gebruiken kan bepalen welke disken er in de server nodig zijn. Dat zou voor de IT-afdeling ideaal zijn.
Het goede nieuws is dat deze infrastructuur inmiddels gewoon beschikbaar is. Deze nieuwe categorie aan infrastructuur noemen we ‘Composable Infrastructure’. Het composable infrastructure-paradigma bestaat ten eerste natuurlijk uit de bouwstenen. Dit zijn de compute-, storage- en netwerkcomponenten. De samenhang, configuratie en versies van deze bouwstenen worden op afstand vastgelegd door templates en profielen. Tot slot, zorgt een Unified API voor het ontstaan van een ‘best automatable platform’. De dagen dat men met verschillende API’s voor compute-, opslag- en netwerkelementen moest werken liggen gelukkig achter ons.
Het snel operationeel krijgen van nieuwe hardware infrastructuur of het uitbreiden ervan? Vanaf begin 2017 is dit een kleinigheid voor de IT-beheerder met behulp van composable infrastructure. Het maakt niet uit welke automatisering- of orkestratietooling wordt gebruikt, de ‘Composable Infrastructure’ maakt integratie met bestaande tooling heel eenvoudig (Chef, Puppet, Ansible, Docker, ServiceNow, Microsoft System Center, VMware vCenter, Mesosphere, OpenStack etc. – zie https://www.hpe.com/us/en/solutions/developers/composable.html). De HPE Composable Infrastructure speelt heel goed (”Leg Godt“ -> LEGO) samen met vele Enterpriseproducten in de markt. ‘LEGO 2.0’ voor de fysieke infrastructuur in het datacenter is nu beschikbaar. Kijk maar eens op www.hpe.com/info/Composable .
Marc Janssen
Consultant HPE
Vraagje: Voor welk reëel probleem in de reële wereld is deze virtuele flexibiliteit een oplossing? Of valt het onder het kopje symptoombestrijding ((deel)oplossingen) die de reële problemen vergroten ipv oplossen?
Hint: ook bij LEGO moet je eerst nadenken wat je wilt gaan bouwen; de Taj Mahal is slechts te bouwen dankzij op elkaar aansluitende “blokjes” binnen een sluitende architectuur. Vanuit een luie stoel bedenk je zoiets niet een twee drie…
Vraagje: Voor welk reëel probleem in de reële wereld is deze virtuele flexibiliteit een oplossing? Of valt het onder het kopje symptoombestrijding ((deel)oplossingen) die de reële problemen vergroten ipv oplossen?
Hint: ook bij LEGO moet je eerst nadenken wat je wilt gaan bouwen; de Taj Mahal is slechts te bouwen dankzij op elkaar aansluitende “blokjes” binnen een sluitende architectuur. Vanuit een luie stoel bedenk je zoiets niet een twee drie…
Wederom wordt hier de it-afdeling als bottleneck weggezet, daar waar ze doorgaans gezien worden als kostenpost die met een beperkt budget zoveel mogelijk moet zien te realiseren.
Als je zorgt dat je it-afdeling voldoende budget krijgt om te blijven vernieuwen en te kunnen investeren in nieuwe technologieën kunnen ook zijn snel zijn. Daar heb je geen lego voor nodig.
PaVaKa, Je vergeet een redelijke en haalbare tijdspanne, en een heldere opdracht die niet per week volkomen op de schop gegooid wordt.
Dus minder buzzwords en een betere voorbereiding van de opdracht gever !
Trek je dat eens aan Marc Janssen!