Als je een aantal jaren geleden de eerste bitcoins hebt gekocht kun je vast je geluk niet op, onlangs steeg de waarde naar een nieuwe recordhoogte. Hippe dj’s als Armin van Buuren laten zich er al in uitbetalen. Toch denk ik vooralsnog niet dat dit het nieuwe betaalmiddel wordt. Banken geloven er niet in en de koers is veel te veranderlijk. Maar de bitcoin is wel de eerste bekende toepassing van wat in de media wordt bestempeld als even disruptief als het internet en big data, de blockchain.
Veel organisaties gaan al aan de slag met deze nieuwe technologie. Maar voor je als organisatie in het diepe springt, is het van belang valkuilen in het oog te houden.
De technologie is dusdanig ingewikkeld dat het zelfs voor een groot deel van de it’ers een uitdaging is om het volledig en eenduidig te begrijpen. Veel organisaties beginnen met blockchainprojecten en springen zonder precies te weten hoe het werkt blind in het diepe, om vooral de boot maar niet te missen. Want wie weet, als je nu niet meegaat besta je over tien jaar misschien wel helemaal niet meer. Toch is het verstandig om te denken vanuit de uitdagingen in de organisatie. Blockchain kan een oplossing zijn, maar zal dit lang niet in alle gevallen zijn. Wanneer je zonder idee begint met blockchain heb je misschien wel onnodige software aangeschaft en tijd geïnvesteerd. Terwijl het wellicht ook anders, simpeler of goedkoper opgelost kan worden.
Overzicht bewaren
Omdat zoveel organisaties ‘gewoon’ beginnen heeft niemand het overzicht. Niemand weet waar blockchain op dit moment allemaal voor ingezet wordt. Zo vond ik bijvoorbeeld bovenstaande afbeelding van diverse projecten rondom blockchain die nu lopen binnen de overheid. Mijn eerste reactie was: wat gaaf dat ze er allemaal mee bezig zijn. Later realiseerde ik me dat ze waarschijnlijk veel werk dubbel doen. Dit zal ook voor veel bedrijven gelden. Het ontbreekt dan ook aan regie, er is niemand die de coördinerende functie op zich heeft genomen. Met als gevolg dat dezelfde toepassingen continu opnieuw worden ‘uitgevonden’. Hier ligt ruimte voor het inspringen van samenwerkingsverbanden, branche organisaties et cetera.
Opvallend is dat er rondom blockchain nog weinig consensus bestaat als het gaat om privacy. Blockchain en privacy, hoe zit dat eigenlijk? Blockchain voor privacy, een paradox? Blockchain als meerwaarde voor GDPR? Zodra iets in de blockchain staat kun je het niet meer ‘weggooien’, hoe zit dat dan met de ‘Right to be forgotten’? Allemaal vragen waar je uren over kunt debatteren en nog veel verschillende inzichten over bestaan. Dit moet echt nog verder uitkristalliseren.
Ik verwacht dat er met betrekking tot blockchain nog wetgeving gaat komen. Zoals ook is gebeurd bij big data. Enthousiast hebben organisaties allerlei klantdata verzameld en nu met de komst van GDPR blijkt dat het niet zomaar mag. Het is dus nog maar afwachten of alle nu bedachte toepassingen van blockchain straks nog wel mogen.
De laatste valkuil is het tekort aan blockchain specialisten. De tekorten zijn er al en zullen alleen maar toenemen vanwege de groeiende inzet van blockchain. Voor de eerste projecten is de inzet van arbeidskrachten meestal nog laag, maar wanneer er opgeschaald dient te worden, wordt capaciteit een uitdaging. Wanneer er op dat moment pas specialisten aangetrokken worden is het al te laat en loopt de uitrol veel vertraging op.
En nu?
Het startpunt voor it-dienstverleners is om hun klanten in eerste instantie te gaan ondersteunen bij het begrijpen van blockchain. Veel klanten zullen namelijk blind in willen stappen op deze nieuwe technologie en dat is zorgwekkend. Het is de taak voor it-dienstverleners om hierin op de rem te trappen en terug te gaan naar de basis. Welke uitdaging moet opgelost worden en is blockchain het antwoord? Want ondanks enige voorzichtigheid verwacht ik veel van deze nieuwe ontwikkeling.