Mariëlle Stoelinga is met ingang van 1 september 2017 benoemd tot hoogleraar Quantitative Risk Assessment of Software Systems aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit.
Stoelinga is een expert op het gebied van risicomanagement van complexe systemen. Nieuwe technologieën gaan gepaard met risico’s: drones kunnen onverwacht uit de lucht vallen of ander vliegverkeer storen; zelfrijdende auto’s kunnen verongelukken doordat zij onbekende objecten niet goed identificeren; aan slimme energiemeters zitten privacy risico’s. De kersverse hoogleraar gaat nieuwe methoden en technieken ontwikkelen om de risico’s van technische systemen goed te kunnen beoordelen. Vragen die centraal staan, zijn: ‘Wat zijn de toprisico’s, hoe hangen die met elkaar samen, en hoe kunnen we die met geschikte maatregelen aanpakken?’
‘Met mijn onderzoek wil ik meer greep krijgen op de risico’s van technische systemen, zodat we minder treinvertragingen ondervinden, websites minder vaak down zijn, en we innovaties zoals internet of things-apparaten, drones en robots met een gerust hart kunnen gebruiken.’
Stoelinga zal voor een dag per week aan de Radboud Universiteit werkzaam zijn binnen het Institute for Computing and Information Sciences (ICIS). Het ICIS doet onderzoek naar digitale beveiliging, data- en software science.
Embedded software en big data
De aangestelde hoogleraar volgde de opleiding Wiskunde & Informatica aan de Radboud Universiteit en promoveerde in 2001 op onderzoek naar stochastische analyse van embedded software, software die ingebouwd zit in allerlei apparaten, zoals wasmachines en elektriciteitscentrales.
Na haar promotie werkte ze als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Californië. Sinds 2004 is ze verbonden aan de Universiteit Twente, waar ze ook de Masteropleiding Risicomanagement voor professionals coördineert. Vorig jaar ontving ze subsidie van de stichting STW voor optimalisatie van het onderhoud van spoorwegen met big data; alsmede een EU-subsidie voor de beveiliging van internet of things-applicaties.