Microsoft vernieuwt zijn debugger voor Windows-apps en biedt alvast een preview. Dit WinDbg is qua uiterlijk én innerlijk verbouwd. Windows 10 is nu vereist, maar Windows 7-support is gepland.
Developers van Windows-applicaties kunnen sinds begin deze week Microsofts vernieuwde Windows-debugger (WinDbg) aan de tand voelen. De softwareproducent heeft een preview van zijn verbouwde ontwikkelaarstool beschikbaar gemaakt in zijn app store voor Windows. WinDbg heeft een face-lift gekregen met een moderner uiterlijk, wat zich onder meer uit in het contextafhankelijke lint bovenin het applicatievenster. Dat ribbon is nu nog wat basaal en wordt de komende tijd verder ingevuld.
Toegankelijker en donker
Verder is de grafische gebruikersinterface (gui) van de debugtool gebruiksvriendelijker gemaakt, wat Microsoft in de aankondigende blogpost ronduit ‘minder intimiderend’ noemt. In plaats van een grijs applicatievenster zonder aanwijzingen geeft het vernieuwde WinDbg duidelijker aan wat er zoal mogelijk is. Debuggen moet zo makkelijker worden voor beginners.
Microsoft heeft ook gekeken naar de concurrentie van andere tools voor software-editing. De weergave van broncode in vensters moet nu meer in lijn zijn met de weergave in andere moderne editors. Verder is WinDbg voorzien van een ingebouwd donker thema, als optie naast het standaard lichte applicatie-uiterlijk. Kiezen voor het nieuwe thema voorkomt dat omschakelen van een editor met rustgevend donker gekleurd uiterlijk naar de Windows-debugger developers ineens een fel verlicht scherm voorschotelt.
Innerlijk en inhoud
Naast het uiterlijk is ook het innerlijk aangepakt. Het vernieuwde WinDbg heeft een volledige scripting-engine die is voorzien van een gemakkelijk uitbreidbaar debugger-datamodel, blogt program manager Andy Luhrs. Hij benadrukt dat de onderliggende engine van de debugger dezelfde is als die van het huidige WinDbg. ‘Dus alle commando’s, extensies en workflows die je nu gebruikt, werken nog gewoon zoals ze voorheen deden’, houdt hij developers voor.
De preview haakt aan op Microsofts Feedback Hub waarmee het technisch inhoudelijke reacties van gebruikers vergaart. Daarmee krijgt de softwaremaker niet alleen informatie over bugs en crashes, maar ook inzicht in de prioriteit voor gewenste functionaliteit. De Feedback Hub doet al dienst voor de preview-versies (Insider-builds) van Windows 10 die Microsoft op geregelde basis ververst.
Store voor snelheid
De preview heeft nu als vereist Windows 10, en dan specifiek de Anniversary Edition. Deze forse update (codenaam Redstone 1) voor het pc-besturingssysteem is in de zomer van vorig jaar uitgebracht. Support voor Windows 7 staat wel in de planning, reageert Microsoft op vragen, gesteld op Twitter en in reacties onder de blogaankondiging. Die eervorige versie van Windows wordt nog veel gebruikt in het bedrijfsleven.
‘We zijn van plan om het in de toekomst op te nemen in de sdk/Wdl’, schrijft Luhrs. De sdk (software development kit) en de Wdk (Windows driver kit) zijn aparte ontwikkelhulpmiddelen die de Windows-maker biedt aan developers. Nu voor de eerste preview houdt Microsoft het bij Windows 10 en de app store daarvoor. ‘We gebruiken voorlopig de store omdat we daarmee updates en fixes veel sneller kunnen uitbrengen dan met welke andere optie dan ook’, legt Luhrs uit aan vragende ict’ers online.
Vervangen
Het is nog niet bekend wat het lot is van de huidige versie van Windows Debugger. Duidelijk is wel dat die tool niet op korte termijn wordt vervangen, aangezien de vernieuwde opvolger nog in bèta is. Luhrs geeft aan dat Microsoft niet 100 procent zeker is van wat het met ‘de oude WinDbg’ gaat doen.
Recent heeft Microsoft zijn klassieke Windows-applicatie Paint vervangen door het vernieuwde Paint 3D. De Creators Update van Windows 10 brengt die verbeterde grafische tool, met ook driedimensionale designmogelijkheden. Het klassieke Paint bleek echter door veel gebruikers te worden gemist. Microsoft heeft in reactie op die nostalgische reacties het oude MSpaint.exe als gratis app in de Windows Store gezet.