Windows-wildgroei tiert weer welig: Workstation brengt Microsofts fragmentatie terug. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Windows 10 heeft officieel het einde van elkaar opvolgende Windows-versies gebracht. Versie 10 wordt op geregelde basis bijgewerkt, zonder dat daar kosten tegenover staan. Vandaar dan ook dat Microsoft spreekt van de laatste Windows-versie ooit. Naast het oude upgrade- en updatemodel gaat hiermee ook het oude verdienmodel op de schop. Maar het groots aangekondigde Windows 10 S en de stille introductie van Windows 10 Pro for Workstations laten oude Microsoft-tijden herleven.
Namelijk de wildgroei van verschillende Windows-varianten, met verschillende functies, mogelijkheden en beperkingen. Eigenlijk telt hierbij ook nog mee de aparte 10-variant voor oudere 2-in-1 pc’s met Intels Clover Trail-processors. Als oplossing voor de recente supportrel geeft Microsoft die computers namelijk alleen security-updates en niet de functionele update van de Creators Update. Microsoft valt terug in oude fragmentatie voor Windows.
Wat vind jij?
Ik vind dat Microsoft er een puinhoop van maakt! Ze maken veel te veel verschillende Windows versies, en die maken ze ook nog eens in 32-bits en 64-bits uitvoeringen. Ze snappen het zelf volgens mij niet meer, dus hoe kun je verwachten dat de klanten het wel snappen?
Maak een mobiele versie en een desktop versie, beiden alleen 64-bits, en regel het verschil tussen desktop en server via licenties. KISS ( https://nl.wikipedia.org/wiki/KISS-principe ) …
@Frank Heikens: op zich heb je niet helemaal ongelijk.
Het probleem met Windows applicaties is echter, al dan niet gelicenceerd, dat ze elkaar nodig hebben en vaak sterk zijn gekoppeld. Dus als een licentie applicatie versie x nodig heeft van Y, en Y is onderdeel van Windows 10, kan je windows 10 niet ongestraft upgraden, want dan zou die licentie applicatie kunnen breken.
Dus Windows 10 kan niet straffeloos geupgrade, en dus zijn er toch weer andere versies van windows 10 nodig om die koppelilng in stand te houden.
De beweging om 1 OS onder alle applicaties te zetten is helemaal niet slecht, alleen is de archtitectuur van de windows applicatie wereld er nog niet klaar voor. Als je dan niet veel geld wilt uitgeven om dit recht te trekken (want ja.. windows 10 brengt eigenlijk ook niet veel meer op) dan moet het op een andere manier opgelost: meerdere windows versies.
1 onderliggende OS infrastructuur maken is op zich te doen (zie de Linux kernel), maar je moet je dan wel houden aan goede standaarden en open standaarden. En daar gaat Microsoft traditioneel erg nat.
Wie heeft die microsoft rommel nu nog nodig?
Vanuit de gebruikers is het natuurlijke uitgangspunt dat alle hardware en software uitwisselbaar is. Vergelijk het met de vervoermiddelen: wanneer een automerk gekoppeld zou zijn aan een brandstofmerk, een weginfrastructuur, eigen verkeersborden, etc., zou de ontwikkeling niet zo ver zijn geweest als nu. De gebruikers hebben dat bepaald, samen met de overheid. Bij ICT ligt dat (wat mij betreft helaas) anders. Zowel de gebruikers, inclusief de overheid, gedragen zich nog steeds afhankelijk van de ICT industrie…
De oplossing ligt bij volwassen, leidende gebruikers en gebruiksvriendelijke, volgende ICT industrie…
@Arie,
Ongeveer iedereen die denkt verstand van computers te hebben maar in paniek raakt als de muis het niet meer doet.