Welke IT-processen moeten draaien op welk platform? Dat is de vraag die organisaties zich nu vaak stellen, geconfronteerd met IT-omgevingen die steeds meer hybride zijn. Volgens recent onderzoek * hebben de meeste bedrijven ongeveer 40 procent van hun IT naar de publieke cloud verplaatst. Dit betekent dat zestig procent van de workloads gehost wordt in private cloudomgevingen en non-cloud, on-premise omgevingen.
Hybrid IT orchestration is het samenbrengen van die werelden om een ultieme gebruikerservaring te creëren. Een aantal jaren terug maakt tooling voor orchestration hybride IT beheersbaar voor organisaties. De logische volgende stap is Full Stack Orchestration.
On-premise blijft belangrijk
Waar vroeger portabiliteit van omgevingen een reden was om de cloud niet te gebruiken, is dit door de opkomst van containertechnologie zoals Docker en Kubernetes geen issue meer. Maar met deze tools zijn de zorgen rondom compliancy en security nog niet verdwenen. Ook kosten spelen een rol bij de keuze voor ‘on-prem’ hardware, wat vooral het geval is bij productieomgevingen die 24/7 draaien. Met andere woorden: bedrijven hebben altijd behoefte aan dedicated omgevingen, in combinatie met cloudplatforms.
Wat betreft cloudplatforms: er is een grote behoefte aan het kunnen combineren van clouds. Bedrijven willen voorkomen dat ze aan één leverancier vastzitten (vendor lock-in) en het is aantrekkelijk om workloads te optimaliseren met de specifieke eigenschappen van verschillende clouds. Volgens Gartner zullen de meeste bedrijven uiteindelijk vier tot zes cloudproviders gebruiken. Dit betekent complexiteit.
Orchestration is noodzakelijk
Om het maximale te halen uit Hybride IT-omgevingen, bestaande uit cloud en non-cloud elementen, is orchestration een noodzakelijke stap. Welke workloads moeten waar naartoe? En deze beslissing met aansluitende actie moet telkens weer op een geautomatiseerde manier ingericht worden, waarbij diensten zijn geïntegreerd en de gebruiker een consistente ervaring krijgt voorgeschoteld.
Wij onderkennen zes gebieden van orchestration: de diensten, leveranciers, security, processen, compliance en het technische element. Al deze gebieden komen samen in wat we Full Stack Orchestration noemen. Deze wordt gevormd door verschillende bouwblokken, componenten en services die verbonden zijn middels API’s. Het managen van deze API’s is de kern van Full Stack Orchestration. Met tooling voor orchestration hebben IT-organisaties controle over hun multicloud ecosysteem, waardoor het mogelijk wordt de meeste businesswaarde uit de hybride omgeving te halen.
‘Wij onderkennen 6 lagen voor Hybrid IT orchestration.’
Een blik op de toekomst
Hybrid IT is de nieuwe standaard geworden: bedrijven richten zich volop op de integratie van hun traditionele ‘on-prem’ systemen met uitbreidingen in de cloud. Nu nog vindt orchestration vooral plaats op een technisch niveau; de volgende stap is Full Stack Orchestration. Dit zal nog meer business waarde uit IT halen. En verder naar de toekomst zal hierin ook edge computing een rol gaan spelen. Workloads zullen dan vaker afgehandeld worden op plekken waar data ontstaat, bijvoorbeeld IoT-systemen, om latency en de behoefte aan bandbreedte te verlagen. Dit zal een volgende trend zijn die valt onder Full Stack Orchestration.
Hybrid IT event 26 september a.s. in Maarssen
Wordt u ook steeds afhankelijker van de cloud voor het leveren van diensten aan klanten en wilt u meer weten over Full Stack Orchestration?
Hierover organiseren Xpirit en Fujitsu op dinsdag 26 september 2017 een gezamenlijk Hybrid IT evenement. Bekijk het volledige programma online of schrijf u direct in!