Een nieuwe zomer, een nieuwe versie van virtualisatiesoftware. Concurrenten Parallels en VMware brengen elk hun nieuwe desktopsoftware uit. De trend is verfijning, gemak, versnelling én Macs.
Leveranciers Parallels en VMware jagen elkaar aan met elk jaar een nieuwe versie van hun respectievelijke software voor desktopvirtualisatie. Dit releaseritme is mede ingegeven door de jaartermijn van abonnementsconstructies die beide bedrijven bieden voor hun software. De clienthypervisors van zowel Parallels als VMware zijn nu voorzien van support voor de aankomende grote updates van Mac OS en Windows 10. Dit zijn respectievelijk macOS 10.13 High Sierra en de zogeheten Windows Fall Creators Update.
Streven: onzichtbaar zijn
Naast het bijhouden van os-support doet elk van de leveranciers zijn best om zich te onderscheiden met aanvullende tools, handige functies en optimalisering. Parallels gaat er prat op dat het prestatieniveau van virtuele machines, en toegang tot resources zoals opslagapparaten, het presteren van native draaiende software benadert. Vice-president John Uppendahl vertelt Computable dat veel werk is verricht om zo onzichtbaar mogelijk te zijn.
Dit streven naar ‘onzichtbaarheid’ is niet alleen voor het uitbannen van prestatieverlies, maar ook voor het verhogen van efficiëntie en productiviteit. Uppendahl prijst de notie van 1-click aan voor het uitvoeren van diverse taken die op de achtergrond complex zijn. Zo laat Parallels Desktop nu Windows 10 vers installeren in een virtuele machine met een enkele muisklik.
De virtualisatiesoftware verzorgt de hele reeks installatiestappen, inclusief eventuele download van het besturingssysteem bij Microsoft. Hetzelfde geldt voor overstap vanaf een bestaande pc. Naar de Mac gaan, hoeft helemaal geen applicatiebreuk met het pc-verleden te zijn, roept Uppendahl.
Killerapps voor de Touch Bar?
De topman wijdt enthousiast uit over Mac-specifieke gemakken die in Parallels Desktop 13 zijn doorgevoerd. Daaronder bevindt zich slimme benutting van de Touch Bar die Apple op de MacBook Pro-topmodellen biedt. Deze touch-strook bovenaan het toetsenbord valt dankzij Parallels ook te gebruiken voor Windows’ taakbalk en Windows-apps. Hierbij kan de taakbalk van een gevirtualiseerd Windows ook op de Touch Bar in beeld zijn als de bewuste vm niet eens draait.
Van groter belang voor productiviteit is dat de touch-strooksupport méér biedt dan slechts het starten van applicaties op een gevirtualiseerde Windows-installatie. Menu-items en snelkoppeling ín Windows-programma’s zijn met drag&drop eenvoudig aan een touch-icoontje toe te wijzen, geheel naar eigen smaak en workflow van de gebruiker. Uppendahl vertelt dat hiermee het enorme bereik wordt omvat van ruim twintigduizend verschillende Windows-applicaties die Parallels-gebruikers draaien op hun Macs.
De topman showt ook de beheerdersoptie om applicatiespecifieke vm’s aan te maken waarbij de eindgebruiker niet het gevirtualiseerde Windows en andere applicaties te zien krijgt. Alleen de toegewezen applicatie, zoals bijvoorbeeld webbrowser Internet Explorer, is dan als icoon aanwezig en wordt als schijnbaar losstaand programma gestart op macOS.
De gebruiker profiteert
Concurrent VMware biedt in zijn ge-update virtualisatiesoftware ook ondersteuning voor de MacBook Pro-aanraakstrook. Dit naast een reeks andere verbeteringen die op afstand bezien een gelijke afvinklijst zijn als wat Parallels hanteert. ‘Onze concurrent kopieert ons’, schampert Uppendahl. Hij stelt dat Parallels als eerste met diverse vernieuwingen, optimalisaties en innovaties is gekomen. ‘Wat was de eerste spraakassistent op de Mac? Cortana.’ Voordat Apple zijn iOS-spraakassistent Siri naar macOS bracht, had Parallels al Microsofts Cortana (op Windows 10) naar Macs gebracht.
Daarnaast benadrukt de vice-president dat Parallels zich met grote inzet richt op de gebruikerservaring. Zo biedt Desktop 13 eigen verbetering voor geschaalde resoluties in Windows 10. ‘Ongeveer de helft van de Parallels 12-gebruikers heeft een Retina-scherm’, en die klanten werden geconfronteerd met relatief vage weergave van Windows en Windows-apps op hun high-res schermen. Parallels heeft in het aanpakken van dit an sich kleine euvel één jaar ontwikkelwerk besteedt, aldus Uppendahl.
Inspiratie uit helpdeskvragen
De gebruikersfocus uit zich ook in de aanvullende Toolbox van Parallels. Net voor de zomer is die software uitgebracht voor Windows. Nu, aan het eind van de vakantieperiode, volgt versie 2.0 van de Mac-uitvoering die gelijk is vergezeld van Parallels Desktops versie 13. De vernieuwde Toolbox for Mac omvat 32 tools en biedt daarmee meer dan de twintig van Toolbox for Windows. Uppendahl bevestigt dat Parallels’ Windows-hulpsoftware, die nog relatief nieuw is, nog uitbreiding krijgt. De functionaliteit van de Mac-tools geven daarbij de richting aan, zegt hij.
De oorsprong van deze verzameling kleine, handige, 1-click tools schuilt in vele helpdeskvragen die Parallels kreeg, vertelt de topman. Dat waren ook vragen die in wezen niet met de virtualisatiesoftware te maken hadden. Hoe maak ik een screenshot, van één specifieke applicatie? Hoe sla ik een video van YouTube of Facebook op?
‘Dat heeft niets met Parallels te maken, maar wel met computergebruik en dat willen we zo makkelijk mogelijk maken.’ Inclusief virtualisatie dus, waarmee ook vm’s als remote desktops mogelijk zijn. ‘Want er is niet één beste, verticale applicatie-stack. En je weet nooit wat je nodig hebt. Of vanaf welk device je iets wilt of moet doen.’