De wereld is afhankelijk van ict, maar Taiwan hangt vooral aan Apple. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Grote ict-bedrijven hebben grote invloed op werkgelegenheid, welvaart, handel en uiteindelijk ook economieën. In het geval van ‘s werelds meest waardevolle bedrijf Apple hangt zelfs een compleet land aan deze leverancier. Onder de leiding van ceo Tim Cook heeft de iPhone-maker zijn waarde, invloed en macht fors uitgebreid.
Cook is van origine een sluwe supply chain expert en heeft de productie en aanvoer strak afgestemd. Daarmee is het wel en wee van de Taiwanese economische motor verbonden aan afname door Apple. De grote firma’s Samsung en TSMC danken een groot deel van hun omzet en groei aan de iPhone-maker. Verwachte vraag van Apple naar chips heeft de voorzitter van TSMC al miljardair gemaakt. Het Aziatische land is een Apple-land.
Wat vind jij?
Een hoofding als “Taiwan is afhankelijk van Apple” is wel heel kort door de bocht ! De export van Taiwan bedroeg in 2016 maar 25% van zijn totale economische productie. Hiervan bedroeg het gedeelte computer/phone 10% of $ 30 miljard. Als afzetmarkt gaat 74% naar Azië (een nog sterk groeiende markt), 13% naar Noord Amerika en 9% naar Europa. Laat het duidelijk zijn dat deze Continenten niet enkel electronicaproducten met het label “Apple” afnemen van Taiwan.
De stelling is complete onzin.
Wat je wel kunt zeggen, is dat de werkgelegenheid in lagelonenlanden grotendeels komt door de grenzeloze westerse consumptie. Elk jaar een nieuwe telefoon, elke 3 jaar een nieuwe computer, dat is te zot natuurlijk. Rek dat eerst maar eens op naar (minimaal) 3 en 5 jaar.
Dat is beter voor het milieu, en daardoor (op termijn) beter voor iedereen. Ook voor de mensen in de lagelonenlanden.