Hackers kunnen toegang krijgen tot uw smartphone via uw Bluetooth-verbinding, waarna ze informatie of bestanden kunnen stelen of u op kosten jagen via dure betaalnummers. Hoe gaat dit in zijn werk en wat kunt u eraan doen?
Omdat communicatie via Bluetooth draadloos verloopt, is het een technologie die erg interessant is voor hackers. Het signaal reikt doorgaans tot een meter of tien, dus hoeft een kwaadwillende slechts in de buurt van een apparaat met Bluetooth te komen om een inbraakpoging te kunnen wagen. Bijvoorbeeld bij een bedrijfspand, voor uw woning, op een treinstation tijdens de spits of op een druk terras.
Serieuze bedreiging?
Welke schade kan een hacker aanrichten? Mocht de hacker toegang tot uw smartphone krijgen dan kan de hacker informatie stelen, zoals contactgegevens, uw berichten en documenten, muziek, foto’s en filmpjes. Of uw telefoon blokkeren zodat u er niets meer mee kunt. Daarnaast kan de hacker dure betaalnummers bellen om u op kosten te jagen. En dat allemaal zonder dat u het direct merkt.
Maar hoe serieus zijn deze bedreigingen en is het nog wel verstandig om Bluetooth te gebruiken? Er kan weinig misgaan, zolang u een aantal voorzorgsmaatregelen treft en niet zomaar verbinding maakt met onbekende draadloze apparaten die u onderweg tegenkomt.
Tijdens het koppelen
U bent vooral kwetsbaar voor hackers op het moment dat u voor het eerst verbinding maakt met een Bluetooth-apparaat. U heeft bijvoorbeeld nieuwe oordopjes gekocht, een draadloos toetsenbord of een fitness tracker. Die moet u vervolgens eenmalig aan uw telefoon koppelen. Tijdens dit zogenaamde pairen (koppelen) wordt een cijfercode uitgewisseld. Deze cijfercode wordt vervolgens gebruikt om een beveiligde verbinding op te zetten, waarna alle informatie versleuteld oftewel onleesbaar wordt verzonden. Zodra dat eenmaal is geregeld, bent u meestal wel veilig.
Hackers kunnen deze cijfercode opvangen. Vandaar dat het belangrijk is dat u dit pairen in een vertrouwde omgeving uitvoert. Doe het dus liever thuis dan op een druk terras. In uw eigen huis is de kans namelijk klein dat er toevallig net iemand de verbinding afluistert (in de paar seconden die nodig zijn om een versleutelde verbinding op te zetten). Een hacker gaat veel liever naar een drukke plek om op zijn gemak een prooi uit te zoeken. Daar heeft hij veel sneller beet.
Niet detecteerbaar
Zorg er daarnaast voor dat uw telefoon niet detecteerbaar is via Bluetooth. Hij hoeft alleen maar heel even zichtbaar te zijn als u een nieuw apparaat koppelt en daarna niet meer. Dat regelt u eenvoudig via de instellingen van uw telefoon. Doordat uw smartphone verder altijd onzichtbaar is voor vreemde apparaten is de kans zeer klein dat u ooit gehackt wordt. Gebruikt u slechts af en toe een Bluetooth-apparaat, bijvoorbeeld alleen uw oordopjes tijdens een treinreis of een fitness tracker tijdens het hardlopen? Schakel Bluetooth dan standaard uit en zet het pas aan zodra u het nodig heeft. Bijkomend voordeel is dat de accu van uw telefoon ook langer meegaat.
Gelukkig zijn er overal ter wereld ethische hackers actief. Ze voelen onder andere Bluetooth-apparaten aan de tand om potentiële veiligheidslekken te ontdekken. Waarna deze aan de fabrikant gemeld worden, zodat ze alsnog gedicht kunnen worden. Vandaar dat het belangrijk is om naast uw smartphone ook al uw Bluetooth-apparaten continu van de nieuwste firmware te voorzien. Daar worden regelmatig beveiligingslekken mee gedicht, zodat u met plezier van Bluetooth gebruik kunt maken.
E-book vol praktische tips over mobiele telefonie: voordelig, veilig en slim mobiel werken
Als MKB’er wilt u altijd en overal bereikbaar zijn voor uw klanten en prospects. Maar natuurlijk wel via een 100% veilige verbinding én tegen de laagste prijs. Voor veel MKB’ers valt wat dat betreft nog een hoop winst te behalen.
Wist u bijvoorbeeld dat het vaak voordeliger is om voor 4G te kiezen in plaats van voor een wifi-verbinding? Of wat u moet doen om te voorkomen dat u gehackt wordt via Bluetooth? En hoe zit het eigenlijk met belastingaftrek van zakelijke telefonie?
U leest het in dit e-book. Want bereikbaarheid kan slimmer, veiliger en voordeliger. Inclusief tips en ervaringen van collega-ondernemers!