Hoewel gemeentes een grote rol spelen in het ontwikkelen van smart cities, komt verreweg de meeste werkgelegenheid in Nederland uit het bedrijfsleven. Van de ruim 2200 geplaatste smart city-vacatures in de afgelopen twee jaar kwamen er slechts 59 vacatures uit de publieke sector. Dat blijkt uit een analyse van vacaturewebsite Joblift.
Joblift onderzocht het aantal uitgeschreven vacatures voor personeel op het gebied van slimme steden in de afgelopen twee jaar. In Nederland zijn er in die periode 2225 smart city-vacatures uitgeschreven. Gemiddeld stijgt het vacatureaanbod met 7 procent per maand. Bob Uhde, woordvoerder bij Joblift, licht de bevindingen toe.
Welke werkgevers zoeken smart city-personeel?
Het energiebedrijf Engie plaatste in totaal 105 vacatures, gevolgd door advies- en ingenieursbureau Movares (44 vacatures). Ict-leverancier Accenture eindigt op de derde plek. Dat bedrijf was goed voor 39 vacatures. De top vijf wordt afgesloten door advies- en ingenieursbureau Arcadis en DNV GL (technisch adviseur voor de olie- en gassector). Zij plaatsten ieder 31 smart city-vacatures.
Welke steden plaatsen de meeste vacatures?
Als we kijken naar de vacatures uit de private sector dan worden de meeste vacatures uitgeschreven in Amsterdam. Daar werden in totaal 297 smart city-specialisten gezocht. De hoofdstad wordt gevolgd door Eindhoven (264 vacatures) en Den Haag (149 vacatures).
Welke gemeenten zoeken smart city-personeel?
Gekeken naar de publieke sector, werden in de afgelopen twee jaar slechts 59 smart city-vacatures uitgeschreven. Amsterdam zocht hierbij het meeste smart city-specialisten. De hoofdstad plaatste in totaal veertien vacatures. Dat wordt gevolgd door de gemeentes Helmond (zes vacatures), Dordrecht (vijf vacatures), Eindhoven (vier vacatures) en Utrecht (drie vacatures).
Welke functies worden het meest gevraagd?
De afgelopen twee jaar waren systeemontwikkelaars en analisten (13 procent) de meest gezochte krachten op het gebied van slimme steden. Op plaats twee staan civiele ingenieurs en ontwerpers (7 procent), gevolgd door consultants (6 procent).
Hoe staat het met cybersecurity-specialisten?
Cybersecurity lijkt nog relatief laag op de agenda te staan. In de afgelopen twee jaar werden slechts 75 vacatures uitgeschreven voor veiligheidsspecialisten. Dat is 3 procent van het totaal aantal vacatures voor smart city-personeel.
Welke sectoren zetten in op smart cities?
Smart city is een veelomvattend begrip, maar bijna de helft van de vacatures (47 procent) komt uit de energiesector. Het gaat daarbij om smart energy-oplossingen zoals smart grids. Dat wordt gevolgd door toepassingen voor smart mobility (23 procent), zoals slimme straatverlichting en slim parkeren.
Slimme gebouwen, smart retail, smart water en smart government doen het beduidend minder goed. Die sectoren vormen gezamenlijk 5 procent van het aandeel. Bij de overige 25 procent wordt geen specifieke sector in de vacature genoemd.