3D metal printing, of anders benoemd wire arc additive manufacturing, is een nieuw productieproces waarbij met een gerobotiseerde las-arm hoogwaardig metaal laagje voor laagje wordt aangebracht. Waar een traditioneel fabricageproces van een scheepsonderdeel zes tot acht weken in beslag neemt, kan het bij Ramlab in tweehonderd uur worden geregeld. Het zet hiervoor een 3D-metaalprinter in. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2017 reden om de 3D-metaalprinter van Ramlab te nomineren in de categorie Digital Transformation of the Year.
Het gaat hier met name om de toepassing van internet of things (IoT) binnen manufacturing te stimuleren. Met IBM Bluemix is men in staat om de koppeling te maken met big data, analytics, en machine learning. Algeheel gesteund ook door het Havenbedrijf Rotterdam, zijn diverse andere partijen waaronder Autodesk, Air Liquide, Loyds en Valk Welding, betrokken, die allemaal van toegevoegde waarde zijn voor het geheel. De inbreng van IBM ligt vooral op het terrein van IoT, analytics en dataverwerking.
Ramlab combineert originaliteit en innovatie, waar complexe materie als cognitive computing en machine learning gezamenlijk opereren aan de frontline van de huidige technologie. De samenwerking met verschillende organisaties wereldwijd, alsmede de complexiteit van het gehele productieproces, maakt dit een smart industry-project binnen de vierde industriële revolutie.
Die cloudgebaseerde toegankelijkheid van data en intelligentie maken onder meer co-creatie binnen ecosystemen mogelijk. Maar het gaat allemaal wel stapsgewijs. Er worden straks niet alleen data verzameld en verwerkt, maar op basis van analytics en machine learning kunnen deze ook weer worden teruggestuurd naar de machines. Een volgende stap is het doen van voorspellende analyse en onderhoud.