Jaarlijks kost adresfraude de overheid naar schatting veertig miljoen. Per fraude gaat het om een bedrag van gemiddeld 2.800 euro per jaar. De gemeente Den Haag is adresfraude gaan bestrijden door met het platform Meld een Vermoeden te gaan werken. Anti-Fraud Company ontwikkelde dit platform voor de afdeling Haagse Pand Brigade, onderdeel van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO). In drie maanden kwamen er zestig meldingen binnen en werd het project al opgeschaald. Voor de algemene jury van de Computable Awards 2017 reden om Meld een Vermoed te nomineren in de categorie Digital Transformation of the Year.
Het DSO is onder andere verantwoordelijk voor controleren van het gebruik van de woningen, uitkeringsfraude en inschrijvingen op een adres. Voor een groot deel is de gemeente Den Haag hiervoor afhankelijk van informatie van ketenpartners, zoals de politie. Echter merkten zij dat niet alle informatie hen bereikte. Met het Meld een Vermoeden-platform is een samenwerkingsverband gecreëerd tussen de gemeente Den Haag en regionale politie.
Het project is bewust kleinschalig begonnen met zestien wijkagenten van één politiebureau. Hieruit kwamen zestig meldingen in drie maanden. Inmiddels zijn vier Haagse politiebureaus aangesloten op het platform waarop al meer dan honderd meldingen zijn binnengekomen. Mede hierdoor heeft de gemeente Den Haag de samenwerking met Anti-Fraud Company vroegtijdig verlengd.
De complexiteit van dit project zat hem in het creëren van betrokkenheid van de ketenpartners voor de gemeente Den Haag. Hen te stimuleren (weer) een samenwerking met de gemeente aan te gaan. Hoe ga je daarvoor zorgen? En hoe krijg je het aantrekkelijk voor beide partijen? Een tweede complexiteit was het waarborgen van de privacy. De toegevoegde waarde van het Meld een Vermoeden-platform is duidelijk, het geeft een signaal af aan fraudeurs dat de pakkans groter is, waardoor het risico om te frauderen het niet waard is.