De dikke zwarte kabels verkleinen de afstand tussen de grote kast met zender op de grond en de telefoonantenne. Onderweg ziet u ze overal. Dat is 2G/3G. Dan weet u dat u niet naar een setup van Tele2 kijkt. Tele2 heeft namelijk het eerste 4G-only netwerk ter wereld en we werken dag en nacht om ons netwerk beter en beter te maken. Dit is een groot voordeel voor onze klanten. Ze krijgen het beste netwerk voor de laagste prijs. In dit blog zal ik uitleggen waarom.
Remote radioheads
4G werkt met remote radioheads. Daarbij heeft u nog steeds een kastje nodig voor stroom en glasvezel, maar er gaat geen dikke coax kabel meer in die paal. Er gaat alleen een optische fiber en een powerkabeltje naar een remote radiohead. De zender die normaal die hele kast vult is nu alleen maar een vierkante box die je achter een antenne kan hangen.
Dit zorgt ervoor dat u beter bereik heeft en dat wij minder geld hoeven te besteden aan kabels en opstelpunten. Daarnaast is het energieverbruik fors minder. Dat scheelt in de kosten (voor ons en dus voor u) en het is ook nog eens beter voor het milieu.
Telefoonmasten delen
Telefoonmasten bouwen we niet allemaal zelf. We maken gebruik van de bestaande masten van T-Mobile, waarmee wij een site sharing overeenkomst hebben. We delen alleen het fysieke staalwerk en daar stoppen we allebei onze eigen apparatuur in.
Wat er allemaal achter zit doen we zelf. Het scheelt enorm in de kosten en zorgde ervoor dat wij ons netwerk vliegensvlug konden uitrollen. Om in 2018 tot 100% landelijke dekking te komen, bouwen we (met name in de buitengebieden) zelf extra masten.
Geen legacy
Oude technologieën in de lucht houden omdat er nog allerlei contracten lopen, is duur. Om 2G en 3G te onderhouden is het nodig om dure frequenties aan te kopen. De kosten voor dat onderhoud worden uiteindelijk verrekend in de prijs die de klant betaalt. Wij hebben daar geen last van, omdat we een 4G-only netwerk hebben.
Wilt u weten wat u nog meer kunt verwachten van ons 4G de komende tijd? Hoe wij ervoor zorgen dat uw telefoongesprekken veilig zijn? En wat u kunt verwachten van bellen via VoLTE? Lees daar meer over in dit artikel.
De mobiele evolutie op de werkvloer: van 2G naar 5G
In 1994 met de introductie van GSM (2G) dachten de ontwikkelaars daarvan dat het mobiele netwerk voltooid was en niet beter kon, maar toch kwam er al snel een opvolger: 3G. En inmiddels wordt het 4G-netwerk uitgerold. Blijft het bij deze vierde generatie? Nee: er wordt nu al hard gewerkt aan de ontwikkeling van 5G. Wat staat ons de komende jaren te wachten?
Lees het antwoord op deze en meer vragen in deze whitepaper die uitlegt wat iedere IT-manager zou moeten weten over de ontwikkelingen in mobiele communicatie.
Het grote nadeel van Tele2 vermeldt de heer Buckers niet. Ze dekken maar 67% van Nederland! De grote steden zullen wel goed geregeld zijn, maar je zult maar in dorpen als Eersel of Hoge Mierde wonen. Of in de stad wonen, maar onderweg pech krijgen en helaas, geen praatpalen meer, maar ook geen bereik met Tele2. Misschien geweldige technologie, maar merkt de gebruiker dat in de praktijk? Een slechte dekking valt echter gelijk op.
Tja ik weet niet of dit onder marketing prietpraat valt,
Ik zie vooral dat het hier gewoon gaat om iets modernere technologie die toegepast wordt.
Omdat je niet meer met continu carriers zit kun je het effectieve vermogen relatief laag houden, is er dus kleinere apparatuur nodig en kun je de data die je via een fiber aanbied terplaatse afhandelen.
Toen je nog dikke computerkasten nodig had en eindtrappen redelijk lomp waren was dat niet zo handig.
Wat echter niet wordt vermeld of de oude kabels ook werkelijk weggehaald worden.
Kost geld en levert niets op, maar het ondermijnt wel dit hele artikel 😉
Mijn dikke coax doet het overigens na 20 jaar nog steeds prima hoor.