Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven (TU/e), Tech United, is zijn wereldtitel kwijt. In Japan verloor het de finale van de RoboCup 2017 met 6-3 van robots van de universiteit van Beijing (China). Vooral de verdediging van de Chinese robots gaf de doorslag.
Teamcaptain Lotte de Koning is ondanks de verloren finale tevreden met de tweede plek. ‘Het Chinese team was gewoon beter, ze hebben terecht gewonnen. We speelden onze beste wedstrijd van het toernooi, dus we zijn tevreden met onze prestatie.’
Volgens De Koning maakten de Chinezen het verschil met hun verdediging en snelle robots. ‘Ze verdedigden goed en gaven ons geen ruimte om te voetballen. Hun robots zijn ook snel, ze hebben een dribbel in huis waarmee ze ons af en toe zo voorbijreden.’
Het Eindhovense team experimenteerde met een snelle achtwielige voetbalrobot. De huidige robots hebben drie of, in het geval van de keeper, vier wielen. Het team gaat voor komend jaar de mogelijkheid bekijken om alle robots op acht wielen te zetten.
De TU/e komt uit in de Middle Size League.Volgens de universiteit is de de belangrijkste competitie in het robotvoetbal met het snelste en spectaculairste spel. Het gaat om tafelhoge robots die zich op wielen voortbewegen. Ze spelen vijf tegen vijf in twee helften van een kwartier. Het veld is achttien bij twaalf meter en er wordt gespeeld met een officiële wedstrijdbal. De robots zijn van tevoren geprogrammeerd, maar zodra het fluitsignaal van de scheidsrechter klinkt, voetballen de robots zelfstandig.
Er zijn ook competities met tweevoeters en robots in andere formaten. Door de verloren finale blijft het aantal WK-titels voor de TU/e, dat al tien keer de finale haalde, steken op drie. In 2012, 2014 en 2016 ging het wel met de hoofdprijs naar huis.
Ook tweede plek voor Amigo
In de @Home-league, een competitie voor robots die huishoudelijke taken uitvoeren, behaalde Tech United, net als in 2016 , een tweede plaats met hun robot Amigo.
In de @Home-competitie nemen de robots het tegen elkaar op in het zelfstandig uitvoeren van huishoudelijke taken, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. Het doel is om betaalbare en betrouwbare robots te ontwikkelen die mensen helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.
Het team van de universiteit van de Duitse stad uit Koblenz ging er met de titel vandoor. Volgens de Eindhovenaren was het verschil minimaal. Het stelt dat de objectherkenning van Amigo sterk vooruit is gegaan, van een foutpercentage van circa vijftig procent, naar vijf procent. Ook kan de robot uit camerabeelden de skelethouding van mensen herkennen, en dus zien of iemand zwaait of wijst. Dat helpt bij het uitvoeren van opdrachten.
Twente debutant
Het RoboTeam van de Universiteit Twente debuteerde dit jaar tijdens RoboCup. Het deed mee in de Small Size League en behaalde de veertiende plaats. In dat onderdeel voetballen minirobots van maximaal vijftien centimeter hoog met een oranje pingpongbal op een veld van zes bij negen meter.
Robot verslaat mens in 2050
RoboCup is een jaarlijks toernooi voor zelfstandige robots, in verschillende competities. Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van zelfstandige robots. De techniek wordt gebruikt voor toepassingen als autonoom rijden en binnen de productie van servicerobots in de zorg.
Aan het jaarlijkse evenement nemen zo’n vierduizend deelnemers uit veertig landen deel. Het is een open innovatiewedstrijd. Dat betekent dat data en technische gegevens gedeeld worden in een database die voor alle deelnemers beschikbaar is. Als stip op de horizon heeft RoboCup als doel gesteld dat voetbalrobots in 2050 de menselijke wereldkampioen voetbal moeten kunnen verslaan.