Twee Nederlandse consortia onderzoeken onder leiding van TU Eindhoven (TU/e) de mogelijkheden van big-datatoepassingen in de logistieke sector. Zij willen realtime-data, verkregen uit het internet of things, in logistieke objecten zoals containers, transportwagens en opslag, aan elkaar verbinden. Dit met het doel om de onderhoudsplanning van machines te verbeteren en om de logistieke planning efficiënter te maken.
De projecten worden geleid door TU/e-hoogleraren Geert-Jan van Houtum en Tom van Woensel van de faculteiten Industrial Engineering & Innovation Sciences en Wiskunde & Informatica. De consortia bestaan uit onderzoekers van kennisinstellingen en bedrijven. Het gaat om de onderwijsinstellingen TU Eindhoven, TU Delft, de VU en Tilburg University. Uit het bedrijfsleven zijn Philips, NS, Fokker Services, SAP, en Jumbo NV aangesloten bij één of beide consortia.
De onderzoeken zijn op twee logistieke onderdelen toegespitst: de onderhoudsplanning van machines en het optimaliseren van de logistieke processen. In beide projecten staat het internet of things centraal. Via die technologie is realtime-data beschikbaar over bijvoorbeeld machines en reserveonderdelen, maar ook voorraadbeslissingen (overslag, ketenpositionering), die leiden tot transportbeslissingen (voertuigroutes, capaciteit, vloot).
Het consortium onder leiding van Van Houtum richt zich op de onderhoudslogistiek. Hij wil op basis van de data het onderhoud van machines kosten-efficiënter organiseren. Hiervoor moeten bedrijven de transitie maken van een organisatie waar onderhoudsprocessen statisch en tijdgedreven zijn, naar één waar de onderhoudsprocessen dynamisch en datagedreven zijn.
Het consortium onder leiding van Van Woensel houdt zich bezig met de vraag hoe datagedreven besluitvorming in de logistiek is te implementeren. Hij focust zich op de voorraadoverslag en transport.
Het onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en een breed consortia van bedrijven.
Eerder deze maand werd bekend dat de TU/e een grote rol krijgt in een tech-onderzoek KPN. Het gaat onder meer om studies naar de inzet van software, data-analytics en bijvoorbeeld ook kunstmatige intelligentie.