Het ministerie van VWS stelt de komende drie jaar 32,5 miljoen euro aan subsidie beschikbaar om de ict-infrastructuur in de zorg te verbeteren. Doel is om te komen tot een betere en veiligere digitale informatie-uitwisseling tussen patiënten en zorginstellingen.
Het ministerie publiceerde deze week in de Staatscourant gewijzigde beleidsregels die gestandaardiseerde elektronische gegevensuitwisseling tussen patiënt en zorgaanbieder stimuleren. Het gaat om subsidies aan ‘overige instellingen voor medisch specialistische zorg en Zelfstandige Klinieken Nederland’. Er is de komende jaren 32,5 miljoen euro beschikbaar.
Het besluit ‘Vaststelling beleidsregels subsidiëring Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional fase 2’ is in werking getreden de dag na publicatie (24 juli 2017) en vervalt per 1 januari 2020.
Toekomstbestendig
‘Om de zorg echt toekomstbestendig en nog veiliger, patiëntgerichter en doelmatiger te maken, is het van belang dat alle instellingen voor medisch specialistische zorg dezelfde informatie ontsluiten en daarbij dezelfde standaarden gebruiken, zodat de informatie onderling, met de patiënt en met andere zorgverleners gedeeld kan worden. Dit draagt eraan bij dat mensen op termijn binnen digitale persoonlijke gezondheidsomgevingen over hun medische gegevens kunnen beschikken en deze veilig kunnen gebruiken’, stelt het ministerie in de krant.
MedMij
De overheid pleit in dit verband voor het gebruik van het MedMij-raamwerk. Binnen dit samenwerkingsverband trekken partijen in de zorg samen op om ervoor te zorgen dat er websites en applicaties beschikbaar komen die voldoen aan de MedMij-standaarden, die waarborgen dat informatie veilig is uit te wisselen en te benutten.
Verder dient de subsidiering van (op MedMij-standaarden) gebaseerde digitale informatie-uitwisseling om patiënten de mogelijkheid te bieden hun dossier elektronisch in te zien vanaf 1 juli 2020.
Eind mei 2017 schreef Computable-expert Willem Beelen een opiniestuk over MedMij.