Het verschil tussen bedrijfssoftware en een erp-systeem is qua definities natuurlijk altijd een grijs gebied geweest. Het woordje ‘online’ deed hier de truc. Maar nu on-premise systemen toch echt aan het uitsterven zijn, draaien zowel de vele losse software als de erp-systemen gezellig met z’n allen in de cloud.
Met de veelheid aan koppelingen tussen leveranciers van online bedrijfssoftware stelt de gemiddelde mkb-ondernemer zelf zijn erp-systeem samen. Met de woorden ‘losse’ of ‘geschakelde’ software is het onderscheid dus ook al niet meer te maken.
Tijd voor een nieuwe definitie? Het grootste online woordenboek Wikipedia biedt wellicht uitkomst:
‘Het begrip erp staat voor enterprise resource planning, waarmee in de regel een computerprogramma ofwel software wordt bedoeld. Met behulp van de erp-software worden alle bedrijfsprocessen, waaronder voorraadsystemen, bedrijfsadministratie en logistiek zodanig met elkaar verbonden, dat alle vergaarde informatie door het hele bedrijf, door iedereen, bruikbaar is.’
Gebruiken we deze definitie, dan zijn aan elkaar gekoppelde online bedrijfssoftware dus een erp-systeem. Dit betekent veel voor zowel de leveranciers van erp-systemen als de consument. Lange tijd was de eigenaar van een groot bedrijf immers genoodzaakt te dansen naar de pijpen van grote aanbieders van erp-programma’s. De vele nieuwe leveranciers van SaaS-software, vormden geen bedreiging, doordat ze zich allemaal richten op één specifiek bedrijfsproces. En gegevens zoals klantadressen dus dubbel verwerkt moesten worden in bijvoorbeeld een boekhoudsysteem en een crm.
Consument is ‘in control’
Nu deze leveranciers van SaaS-software hun handen ineen geslagen hebben en door koppelingen tussen hun systemen deze inefficiëntie uitschakelen, zal de erp-markt verschuiven van een aanbod gedreven markt naar een vraag gedreven markt, waar de consument de touwtjes in handen heeft. Letterlijk en figuurlijk. Want online software of erp, met deze betaalbare, schaalbare, altijd en overal bereikbare, bedrijfsbrede software heeft elke ondernemer nu deze machtige instrumenten in handen en daarmee kans op volledige controle van zijn bedrijfsprocessen.
Veel it-bedrijven programmeren deze koppelingen al jaren zelf. Zal dit administratieve voordeel een deel zijn geweest van hun grote slagingskans als start-up? En krijgen start-ups in andere sectoren nu eenzelfde kans? In de markt is er nu in elk geval een aanbod voor die snelgroeiende start-up, die qua omvang van zijn data, tooling nodig heeft om overzicht te behouden, maar nog niet de omzet heeft om tienduizend euro uit te geven aan een implementatietraject.
Van evolutie naar revolutie
De tijden van de gouden bergen voor de paar grote erp-leveranciers lijken dan ook voorbij. Deze evolutie van de online software zal leiden tot een revolutie wat betreft de betaalbaarheid van tooling en dus de beschikbaarheid voor het grote publiek. Het verdienmodel van leveranciers zal hierdoor dus ook een verandering moeten ondergaan. Waar dit heengaat? Stof tot nadenken! Daarover daarom meer in een volgend blog!
Wat denken jullie? Op welke manier zal het verdienmodel van leveranciers hierdoor veranderen? Ik hoor het graag!