Ieder jaar is het op de laatste vrijdag van juli SysAdminDay. Als je medewerkers in een willekeurige organisatie vraagt wat een systeembeheerder doet, is het antwoord waarschijnlijk zoiets: ‘hij zorgt dat internet blijft werken’ of ‘hij helpt me als mijn computer niet naar behoren werkt’. Maar de rol van een systeembeheerder omvat veel meer dan dat. In deze blogpost vijf functies die op het visitekaartje van de systeembeheerder thuishoren.
1. Schaakgrootmeester
Goede schakers hebben met elkaar gemeen dat ze als de beste ver vooruit kunnen denken. Daarbij denken zij na over alle mogelijke situaties en gevolgen. Om zo tot een oplossing te komen die voor dat moment het beste is, maar ook rekening houdt met toekomstige zetten. En dat is precies wat een systeembeheerder ook doet, alleen dan op it-vlak.
Denk je maar eens in: het management denkt over het aanschaffen van een bepaalde tool en vraagt de systeembeheerder om advies. Of een eindgebruiker wil weten hoe hij sneller kan browsen. Bij beide vragen zal een systeembeheerder nooit direct antwoord geven, maar altijd eerst een diepe analyse maken. Waarom deze vraag? Welke factoren spelen een rol? Nu, maar ook in de toekomst? Wil het management wel die ene tool? Ligt er niet een heel andere motivatie aan ten grondslag?
Pas nadat op al deze vragen antwoord is, zal een goede systeembeheerder met een advies komen. Analytisch vermogen, kritisch blijven denken en alle mogelijkheden in ogenschouw nemen; dat maakt zowel Kasparov als een systeembeheerder tot een grootmeester.
2. Projectmanager
Een systeembeheerder herkent het waarschijnlijk maar al te goed. Het management hoort veel over de cloud en ‘wil daar iets mee’. Dat gaat om it, dus logischerwijs wordt de systeembeheerder erbij betrokken als een soort meewerkend voorman. Hij begrijpt namelijk iets wat een manager erboven nauwelijks begrijpt. Aan de andere kant zijn daar de eindgebruikers. Zij krijgen uiteindelijk te maken met bijvoorbeeld de cloudapplicatie die wordt geïnstalleerd. Het gevolg: als systeembeheerder vorm je de brug tussen beide lagen. Je vertegenwoordigt de belangen van de eindgebruikers naar het management en andersom. Lijkt wel een projectmanager, toch?
3. Psycholoog
Dat een systeembeheerder alleen met technologie werkt, betekent niet dat hij dus nooit met mensen hoeft om te gaan. Het aloude beeld van een antisociale ‘nerd’ die op blote voeten in de kelder werkt, is dan ook al lang niet meer geldig. Systeembeheerders hebben elke dag te maken met mensen die voor hun gevoel ‘minder’ weten dan zijzelf. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Het allerbelangrijkste? Dat je antwoord kunt geven op het niveau van de vragensteller. Je kunnen verplaatsen in de situatie van de gebruiker dus. Wat wil hij nu echt opgelost hebben? Wat gaat er in de gebruiker om? Je zou bijna zeggen dat een wekelijks spreekuur – al dan niet met sofa – een goed idee zou zijn.
4. Bedrijfskundige
Nu it bij meer en meer bedrijven integraal onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering, betekent dat ook dat de systeembeheerder van steeds meer processen weet moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan een distributiebedrijf waar van aanlevering van pakketjes tot aan aflevering bij de klant it is betrokken. Een goede systeembeheerder weet van begin tot eind wat er gebeurt en wat de rol van it daarin is. Daarmee is hij praktisch een bedrijfskundige en kan hij zelfs het management adviseren over de optimale inrichting van processen. Iets wat waarschijnlijk nog veel te weinig gebeurt.
5. Trendwatcher
Er gebeurt een hoop in it. Dat hoef je een systeembeheerder niet te vertellen. Dat betekent dan ook dat mensen in die functie geacht worden alles te weten over trends, ontwikkelingen en nieuwe producten. Zeker bij mensen in andere functies bestaat nogal eens het idee dat de systeembeheerder alles op het gebied van computers – of zelfs elektronica – weet. Dat gaat dus van: ‘kun je deze app installeren op mijn iPhone?’ tot ‘wat betekent de installatie van Salesforce voor onze security?’. En eerlijk is eerlijk: een systeembeheerder weet veel, maar alles? Nee, dat is onmogelijk. Toch zal een goede systeembeheerder met een antwoord komen. Gelukkig beschikt hij over een sterk analytisch vermogen.
Reacties zijn welkom
Natuurlijk is dit overzicht niet volledig. Daarom hoor ik graag welke andere functies een goede systeembeheerder nog meer vervult binnen een organisatie. Laat hieronder een bericht achter!
Een goede systeembeheerder stopt dat ene kabeltje in je laptoptas erbij zodat je bij je presentatie niet voor jan joker staat als je laptop aan de beamer aangesloten moet worden.