In Nederland wordt het internet of things (IoT) steeds zichtbaarder. Zo heeft Eindhoven in het centrum inmiddels op bijna elke straathoek sensoren geïnstalleerd die het verkeer regelen, auto-inbraken signaleren en het uitgaanspubliek in de gaten houden. Ook binnen bedrijven zijn apparaten in toenemende mate verbonden met het netwerk. Het beheren en monitoren van het netwerk wordt daardoor steeds complexer.
Een effectieve koppeling van sensoren, systemen, machines en apparaten vraagt om een it-specialist die weet wat voor eisen het management, klanten, technologie en de omgeving aan zijn netwerk stellen. Om mee te gaan met de tijd, heb ik een aantal aandachtspunten geformuleerd die helpen het netwerk optimaal te monitoren, ook in dit nieuwe, slimme tijdperk.
Breng de ‘things’ in kaart
Veel apparaten die onderdeel worden van het netwerk sluiten niet aan bij bestaande netwerkstandaarden. De focus tijdens de ontwerpfase van die apparaten lag namelijk niet op integratie met het netwerk. Netwerkbeheerders staan voor de uitdaging om alle componenten in hun infrastructuur te integreren in een centraal monitoring systeem. Het wordt helemaal lastig wanneer sommige ‘things’ geen enkele netwerkstandaard ondersteunen. In dat geval heb je software nodig die non-it-componenten kan integreren via passende api’s en templates.
Wees dus voorbereid op de verschillende voorwaarden van alle componenten en denk na over hoe ze geïntegreerd kunnen worden in een geschikte netwerkarchitectuur. Een gestructureerde benadering maakt het makkelijker om problemen te herkennen en op tijd te ondervangen.
Verlies de hardware-infrastructuur niet uit het oog
Op het eerste gezicht lijkt het misschien zinloos om de koeling van een oud apparaat met het netwerk te verbinden. Industriële bedrijven baseren hun businessmodellen echter al op zogenaamde retrofit-oplossingen en maken niet altijd gebruik van de modernste hardware. Netwerkbeheerders komen ongetwijfeld veel oude hardware tegen. Zowel oude monitoring systemen en kleine apparaten zoals de Raspberry Pi zullen, net als de nieuwste apparaten, altijd op een of andere manier verbonden zijn.
Om ze allemaal effectief te integreren in de netwerkinfrastructuur, moet je kennis hebben van de verschillende eisen van de apparaten. Hoe meer je weet over de uitdagingen van oudere hardware, hoe makkelijker het wordt om een betrouwbaar overzicht van een heterogeen netwerk te krijgen.
Zorg voor een plan B
Iedereen die wil weten wat de dingen op het netwerk aan het doen zijn, en waar en hoe, moet ook weten welke data hij daarvoor nodig heeft. Door de hoeveelheid aan apparaten op het netwerk moet je de relevante informatie weten te verzamelen.
Net als met byod, veroorzaakt het IoT enorme veranderingen met betrekking tot het netwerk en de bandbreedte. Netwerkbeheerders kunnen alleen ‘on top of things’ blijven in het geval van een substantiële stijging van het aantal apparaten op het netwerk, wanneer ze inzicht hebben in het gebruik van de relevante infrastructuur, zoals de bandbreedte. Zorg daarom dat je een plan B binnen handbereik hebt, zodat je kunt anticiperen op pieken binnen het netwerk.
Security is de basis
Wanneer je heterogene IoT-netwerken wilt beheren is een up-to-date security-plan het uitgangspunt. Het netwerk verwelkomt constant nieuwe deelnemers en apparaten, waardoor de kansen op kwaadaardige aanvallen exponentieel toenemen. Ieder apparaat met een eigen ip-adres biedt potentieel toegang aan hackers. Dat klinkt natuurlijk niet erg veilig, maar met creatieve bewakingsoplossingen kun je ervoor zorgen dat hetiInternet of things een ‘treat’ wordt in plaats van een ‘threat’.
Spreek de taal der dingen
Objecten die informatie met elkaar uitwisselen, moeten elkaar – net als mensen – kunnen begrijpen. Binnen de wereld van het netwerkbeheer zijn er verschillende protocollen die dit mogelijk maken, zoals Restful http, Ccnstrained application protocol (coap) en simple network management protocol (snmp).
Wanneer steeds meer nieuwe apparaten en systemen toegevoegd worden, wordt effectieve communicatie een mega taak. Want net als iedere taal, heeft ook ieder protocol specifieke eigenschappen. Als netwerkbeheerder helpt het daarom om deze protocollen te leren spreken, zodat je niet slechts een deelnemer wordt in de conversatie, maar ook daadwerkelijk invloed uit kunt oefenen op alle datastromen.
Denk vooruit
Monitoren wordt steeds belangrijker binnen zakelijke netwerken. Een verbonden wereld biedt mogelijkheden voor nieuwe business modellen, die vragen om een correcte interpretatie van de communicatie tussen apparaten. Om hier beslissingen over te nemen, hebben netwerkbeheerders een geloofwaardige set van core data nodig om het netwerk grondig te kunnen monitoren.
Je kunt alleen nieuwe ideeën ontwikkelen op basis van relevante data die grondig geanalyseerd wordt. Zorg dus naast specialistische kennis over netwerkstandaarden, security en protocollen voor een toekomstbestendig plan om je netwerk te monitoren. Nu lijkt het misschien nog overbodig, maar de ‘dingen’ komen er ongetwijfeld aan.