Het tweede kwartaal van 2017 levert net geen nieuw record op van overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt. Daar waar het eerste kwartaal van dit jaar een recordaantal van 109 deals werd geregistreerd, leverde de periode april tot en met juni honderd transacties op.
Dit beeld komt naar voren uit het driemaandelijkse overzicht van overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt dat Computable met financieel adviesbureau MBCF samenstelt (zie overzicht hier of onderaan). Ter vergelijking: in 2016 waren er in het eerste kwartaal 68, in het tweede kwartaal 75, het derde kwartaal 92 en het vierde kwartaal 67 geregistreerde transacties.
Het jaar 2017 belooft een topjaar te worden op het gebied van bedrijfsdeals in de Nederlandse ict-sector. ‘Het verhaal blijft bekend: er is nog steeds veel beweging zichtbaar op de markt’, zegt Ramon Schuitevoerder, adviseur in het ict-team en partner van MBCF. ‘Er is nu eenmaal veel kapitaal beschikbaar op de markt, de rente staat laag. Dat zie je terug in het hoge aantal private equity- en venture capital-partijen die in het overzicht staan, direct dan wel indirect.’
Zo nam afgelopen april Standard Investments de Network Services-divisie (het vroegere NKM) van Koning & Hartman over. Deze telecom- en netwerkdienstverlener wil zich niet meer richten op het aanleggen van netwerken, waarvoor het onder meer in 2008 NKM had overgenomen. Onder de hoede van de investeerder wil Network Services als zelfstandige onderneming verder gaan uitbouwen.
Oude bekenden
Oude bekenden, zoals Waterland, Value Creation Capital, InnovationQuarter, Gilde Equity Management en Main Capital, waren eveneens actief in het tweede kwartaal. Zo investeerde Waterland in bi-dienstverlener Jibes, Value Creation Capital in forensische softwaremaker Indica, InnovationQuarter in it-beveiliger Cybersprint, Gilde Equity Management in zorgsoftwareleverancier VIR e-Care en Main Capital in it-dienstverlener Inergy en monitoringsoftwarebedrijf Verklizan.
Laatstgenoemde investeerder kondigde recent aan met Main Capital V te beginnen, een fonds dat zich specifiek richt op investeringen in softwarebedrijven in de Benelux en Dach-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). In de markt is ruim honderd miljoen euro opgehaald voor het fonds waarvan de bovengrens op tweehonderd miljoen euro ligt.
Hun weg vinden
Pieter de Vries en Bas de Haan, collega-adviseurs in het ict-team bij MBCF, vullen aan dat meer investeerders de weg naar de ict-markt weten te vinden. ‘Zij willen een goede spreiding in hun beleggingsportefeuilles en zoeken naar meer exposure in de ict-markt. Zij zien natuurlijk ook dat digitalisering een grote vlucht neemt en dat de ict-sector belangrijk wordt.’ Zij wijzen op Egeria Investments, die van oudsher investeert in de (maak)industrie, detailhandel en levensmiddelensector. Dat kocht it-dienstverlener Ilionx.
Zodra zo’n toetredende investeerder zijn eerste transactie in de ict-sector heeft gesloten, volgen er snel meer, merkt het tweetal. Een frappant voorbeeld is de Zweedse investeringsmaatschappij Altor. Alvorens de it-sector in te gaan, investeerde Altor onder meer in een kippenslachterij, apotheekketen en incassobureau. In Nederland ondersteunt de investeerder sinds 2016 de Europese buy & build-strategie van Jordy Kool, algemeen directeur van Infotheek.
De hardwaredienstverlener uit Leiden baarde in het tweede kwartaal opzien met de dubbele aankoop van grote concurrenten op de Nederlandse markt: Scholten Awater en Centralpoint. Het bedrijf is hard op weg de omzetgrens van één miljard euro te doorbreken. Nu staat de teller op ruim zevenhonderd miljoen euro en circa negenhonderd medewerkers in veertien landen. Op termijn verwacht Kool dat Infotheek op zijn beurt door een grote Amerikaanse it-bedrijf zal worden opgeslokt.
Toetreders
Op de Nederlandse ict-markt verschijnen jonge investeerders aan het front, merken de MBCF-adviseurs. Zij wijzen op Auxilium Capital dat de Software Improvement Group (SIG) kocht. Daar zitten twee personen achter die vroeger bij investeerder Gilde Equity Management en Egeria zaten. Of Intersaction, een investeringsmaatschappij die graag met (ervaren) ondernemers in de it-branche investeert, zoals Luc Brandts (o.a. medeoprichter Bwise) en Robert Pijselman (o.a. ex-topman Nasdaq Bwise).
Zij ondersteunden in het tweede kwartaal de fusie tussen it-infrastructuurdienstverlener PQR en hostingspecialist 2ML. Daarbij stapte PQR-medeoprichter Rolf van Gameren uit, net als Gilde die als investeerder al sinds 1998 aan boord was. Intersaction stapte in het eerste kwartaal tevens in bij it-infrastructuurdienstverlener 5W Storage Services. Dat bedrijf uit Houten wil verder groeien met zijn portfolio aan databeveiligings- en hersteldiensten.
Nog meer opvallende deals
Wat verder opviel aan de deals in de tweede kwartaal was dat er opnieuw een aantal gerenommeerde Nederlandse bedrijven zijn overgenomen, zoals Kalshoven (Aareon), VCD IT Groep (Axians), Reeleezee (Exact) en Vosko (Consica).
Ook waren er diverse deals rond startups, zoals zorginformatiespecialist Performation uit Bilthoven dat business intelligence-aanbieder Datinzo overnam. Deze startup uit Groenekan is sinds twee jaar actief in de Nederlandse zorg en biedt drie bi-producten. Een ander voorbeeld is investeerder HenQ, die samen met de zittende investeerder drie miljoen euro stak in Zivver. Dat jonge bedrijf ontwikkelt software voor het voorkomen van datalekken via e-mail, chat en bestandstransfer, met name in de zorgsector.
In het oog springend volgens MBCF was de overname van het Amsterdamse Wercker door de Amerikaanse ict-reus Oracle. Wercker biedt een ontwikkel- en testplatform voor software in de cloud en kreeg de afgelopen jaren de nodige financiële ondersteuning van investeerders om het platform wereldwijd uit te bouwen. Die zijn nu door Oracle uitgekocht. Voor het ict-concern betekent dit de eerste overname van een Nederlands bedrijf sinds tien jaar: in 2007 kocht Oracle Moniforce. Daarvoor nam het de Nederlandse ict-bedrijven Geodan EDT en Tinoway over, allebei in 1999.
Royal Flora
Ook niet-ict-bedrijven nemen regelmatig een ict-bedrijf over om in te spelen op digitale ontwikkelingen. Een treffend voorbeeld is bloemenveiling Royal Flora Holland uit Aalsmeer. Dat heeft een meerderheidsbelang genomen in FloraXchange, een online-platform om de communicatie en transacties te verbeteren tussen delen van de bloemenindustrie.
Het doel van de samenwerking is om een gezamenlijk digitaal platform voor kwekers te ontwikkelen: Floriday.io. FloraHolland wil naast de fysieke marktplaats die het al is, een virtueel handelsplatform voor bloemen en planten in de digitale wereld worden.
Overzicht deals
Bekijk hier het overzicht van de fusies, investeringen en deelnemingen in het tweede kwartaal van 2017.