Bytesnet, ontstaan vanuit de Internet Exchanges in Groningen en Rotterdam, plaatst een datacenter- en datalab op Campus Groningen. Het geheel wordt aardbevingsbestendig gebouwd en kost zo’n twintig miljoen euro. Het letterlijk en figuurlijk groene gebouw komt midden op de Zernike Campus Groningen, nabij het Energy Transition Centre.
‘Het definitieve ontwerp is klaar, de vergunning aangevraagd’, zegt Peter de Jong, ceo van het Groningse bedrijf. ‘We hopen binnenkort te starten met de bouw. Dan kunnen we het gebouw in het derde kwartaal van volgend jaar openen.’
Datavloer
Van de in totaal vijfduizend vierkante meter oppervlakte is ongeveer de helft bestemd voor de datavloer. Hierop komen de servers te staan. Zo’n duizend vierkante meter is nodig voor technische ruimtes. De resterende vijftienhonderd vierkante meter is bestemd voor de kantoren van Bytesnet zelf en de andere ruimtes die het bedrijf beschikbaar stelt voor klanten en partners. Dit laatste vormt samen het datalab.
‘Het gebouw moet een dynamische plek worden, passend bij Campus Groningen en het regionale ict-ecosysteem’, aldus De Jong. ‘Datacenters vormen het hart van de digitale infrastructuur. Het zijn aanjagers van nieuwe clouddiensten, webapplicaties en data-intensief onderzoek. Datacenters zijn het nieuwe fundament onder de economie.’
Het concept van het datalab is volgens de ceo afgestemd op regionale (kennis)instellingen en bedrijven. Het lab gaat onderzoeksfaciliteiten bieden op het gebied van big data, ehealth en IoT. Ook algemeen techniek komt aan bod, zoals energietransitie, elektra, koeling en beveiliging.
Onderwijs en supercomputer
Samenwerking in de regio is voor De Jong essentieel. Hij geeft enkele voorbeelden: ‘Met de Hanzehogeschool Groningen werken wij samen met De Digital Society Hub (Innovatiewerkplaats ICT en Media) en EnTranCe (innovatiewerkplaats energietransitie). Met Noorderpoort werken wij samen op het gebied van een mbo4-leergang cloudengineer, stageplaatsen en afstudeeropdrachten voor de opleidingen ICT en Elektrotechniek. Ook met de RUG zijn we in gesprek, evenals met andere grote en kleine spelers op de noordelijke datamarkt.
‘We investeren ook in faciliteiten voor high performance computing: speciale computers met grote rekenkracht’, vervolgt de ceo. ‘Die zijn nodig voor wetenschappelijk onderzoek en de verwerking van big data. Bedrijven en onderzoekers huren die voor kortere of langere tijd, zodat ze zelf niet hoeven te investeren in de dure apparatuur.’
Bytesnet is onderdeel van de Bytesnetgroep, een fusie van Bytesnet Groningen, Datacenter Rotterdam en dienstverlener Kentis. De vernieuwde Bytesnet-groep positioneert zich als strategische partner voor datacenter- en cloudoplossingen in de regio’s Groningen en Rotterdam met een integratie van bestaande activiteiten.