Het aantal vacatures voor ict’ers blijft in Nederland stijgen. De vraag naar netwerkbeheerders stijgt het hardst. In het tweede kwartaal van 2017 zijn 32,8 procent meer vacatures geplaatst ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Ook projectleiders en databasebeheerders zijn gewild. De vraag naar erp-consultants, it-managers en mobile developers neemt juist snel af. Dit concludeert iSense in de ict-arbeidsmarkt kwartaalrapportage over het tweede kwartaal van 2017.
De detacheerder uit Gouda noemt de toegenomen vraag naar netwerkbeheerders opmerkelijk. Dat is fors hoger dan bijvoorbeeld de stijging ten opzichte van het tweede kwartaal in 2016. Dan is de groei 9,7 procent. Het stelt dat het aantal vacatures voor het eerst in één jaar boven de 1.100 komt. Zo stonden er in 2016 gemiddeld 967 vacatures open voor Netwerkbeheerders, inmiddels is dit aantal gestegen tot 1.171 vacatures.
‘De vraag naar netwerkbeheerders is mogelijk te verklaren door de security-issues die de afgelopen maanden zijn voorgevallen’, verklaart Lieke Selier, area director Den Haag bij iSense. ‘Tegelijkertijd verandert de wet- en regelgeving; vanaf nu moeten bedrijven hacks melden. Ik kan mij voorstellen dat netwerkbeheerders harder nodig zijn dan ooit om dit soort issues structureel aan te pakken.’
Projectleiders en database-beheerders
Ook het aantal vacatures voor projectleiders (28,4 procent) is in het tweede kwartaal van 2017 fors toegenomen. De detacheerder meldt dat het om de grootste stijging van de afgelopen jaren gaat.
‘Bedrijven nemen de tijd om huidige applicaties te verbeteren. Vanuit een kansgedachte worden projecten opgestart, er wordt budget vrijgemaakt en er moet een projectleider komen. Dit is een resultaat van de aantrekkende markt waar bedrijven kansen zien om te groeien door middel van of op het gebied van ict’, aldus Selier.
Stijger nummer drie is die voor de databasebeheerders (22,9 procent). Gekeken naar de grootste daling in vraag naar ict-functies, is het de erp-consultant. De vraag nam het afgelopen kwartaal met elf procent af. Ook is er minder vraag naar it-managers (-8,6 procent) en mobile developers (-5,5 procent).
Programmeurs
Ook dit kwartaal groeit het aantal vacatures voor vrijwel elke programmeerfunctie. De vraag naar SAS-programmeurs steeg het meest: 28,6 procent. Dat wordt gevolgd door de vraag naar Python-programmeurs (22,6 procent). Voor Perl- en Powerbuilder-programmeurs staan wederom minder vacatures online. Het gaat om een respectievelijke daling van 13,5 procent en 8,9 procent.
De vraag naar .Net-ontwikkelaars steeg met achttien procent. De vraag naar PHP-developers en Java-programmeurs steeg minder hard, met respectievelijk vijf en twee procent.
Nederlandse ICT-markt in beeld
In het eerste kwartaal van 2017 is het aantal vacatures met twee procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. Ondanks de relatief kleine groei, is het aantal ict-vacatures wel het hoogste ooit. Het gaat om ruim 58.000 vacatures.
In vergelijking met het tweede kwartaal van 2016 is de stijging iets hoger, namelijk elf procent. Vooral in de maanden april (een stijging van zestien procent) en juni (achttien procent) werden veel ict-vacatures geplaatst. In mei werd 0,8 procent minder vacatures geplaatst dan vorig jaar.
Provincie
In Zuid-Holland is de grootste stijging in het aantal ict-vacatures (10,7 procent). Daar werden in totaal ruim elfduizend ict’ers gezocht. Ook in Utrecht neem de vraag met 9,8 procent toe, goed voor in totaal ruim 8.100 vacatures. Gelderland sluit met een stijging van 9,3 procent de top drie af (zestienhonderd vacatures). Ook Limburg en Drenthe laten een groei rond de negen procent zien.
De provincies Zeeland en Friesland laten juist een daling zien in het aantal ict-vacatures. In Zeeland werden in totaal 333 ict’ers gezocht, dat is goed voor een daling van 5,4 procent. In Friesland daalt het aantal vacatures met vijf procent tot in totaal 628.
Overheid en politie
Het aantal ict-vacatures dat is geplaatst door de overheid stijgt al enige tijd. In het tweede kwartaal van 2017 constateert iSense wederom een stijging in het aantal online geplaatste vacatures, namelijk negentien procent ten opzichte het eerste kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal van 2016 werden er 567 ict-vacatures geplaatst, tijdens het tweede kwartaal van dit jaar waren het er 841. Dit is een stijging van maar liefst 48 procent.
De detacheerder noemt de daling in vacatures bij de politie en brandweer opvallend. Hier werden ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017 28 procent minder ict-vacatures geplaatst: nog maar 127 tegenover 177. Dit terwijl er in het derde kwartaal van vorig jaar een record van 250 vacatures werd geplaatst. De vraag binnen deze sector neemt sindsdien weer geleidelijk af.