Microsoft hakt de knoop door: Office is waardevoller dan Windows. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Windows 10 is al gratis weggegeven als upgrade voor gebruikers van legitieme Windows 7- en 8.1-installaties. Op nieuwe pc’s lijkt Microsofts besturingssysteem al jaren gratis, maar de aanschaf van Windows zit verdisconteerd in de hardware-prijs. Computerproducenten betalen Microsoft een vergoeding per OS-licentie. Nu voegt Microsoft zijn besturingssysteem als gratis optie bij zijn clouddienst Office 365.
Het gaat hier wel om de zakelijke abonnementen op 365, dat oorspronkelijk applicatiepakket Office in abonnementsvorm en met cloudmogelijkheden bood. Gaandeweg is dit aanbod uitgebreid met aanvullende diensten, zoals online-mail, collaboration via SharePoint, ook cloudopslagruimte via OneDrive, en Slack-tegenhanger Teams. De nieuwste toevoeging is Windows 10, waarmee het aanbod de naam Microsoft 365 geeft. Analisten van ict-onderzoeksbureau IDC hebben in 2013 al gesteld dat Microsoft een strategische keuze moet maken: óf voor Windows gaan óf voor Office. Die keuze is nu gemaakt: Office is belangrijker.
Wat vind jij?
Die keuze geldt pas echt als MS met Office for Linux uit gaat komen.
Nu Microsoft deels dezelfde weg op gaat als Apple door zelf hardware te maken lijkt het me logischer dat ze hardware en software goed op elkaar afstemmen. Apple heeft zijn software nu zogenaamd gratis, hoewel dit natuurlijk ook bij de hardware prijs is inbegrepen.
En prijs voor office in de cloud is misschien niet erg mits de prijs maar acceptabel is. Office is wereldwijd een groot volume en Apple heeft al aan getoond dat lage prijs met een groot volume meer opbrengt dan hoge prijs en minder afname
De toegevoegde waarde van een pc/laptop/tablet en of smartphone vindt de gebruiker in de functionaliteiten die worden ontsloten door de Office toepassingen en niet in het besturingssysteem. Microsoft Office is vandaag beschikbaar op Windows, Android, iOS en Linux. Tactisch gezien is het slim om het Windows besturingssysteem gratis aan te bieden bij de Office toepassingen. Zo kan zonder extra OS-kosten de pc/laptop op een optimale manier worden geïntegreerd en beheerd met de Microsoft cloudomgeving en/of de Windows Server infrastructuur. Vergeet niet dat Microsoft, als alternatief voor Chrome OS, dacht het levenslicht te schenken aan een Windows 10 Cloud-versie.
@Johan
waarom een linux-PC belasten met MS-Office?
LibreOffice evt. ook “in de cloud” kan de meeste opgaven probleemloos uitvoeren, ik werk al vele jaren zonder ms en dat gaat uitstekend.
Een van de klanten had zo genoeg van de problemen met Windows 10 dat hij nu Kubuntu 16.04 LTE en KDE 4.8 LTE heeft en geen ellende meer.
Maar ja , ik ben natuurlijk bevooroordeeld als FOSS-Fanboy.
@Jan van Leeuwen: bijkomend voordeel is, dat LibreOffice de voor overheden verplichte OpenStandaarden ook beter ondersteund.
Ik heb in de loop der jaren 2 pogingen gedaan over te stappen op libreoffice en toch weer terug gegaan naar msOffice. Niet dat de één beter zou zijn dan de ander, maar uitwisseling tussen die twee ging vrij moeizaam, met name dingen als opmaak van documenten of presentaties.
Daar zijn ook wel weer oplossingen voor, maar niet iedereen is even handig met computers (bijvoorbeeld vrijwilligers bij een sportclub) of mag aanpassingen doen op het eigen systeem (bijvoorbeeld een basisschool waar een spreekbeurt gehouden moet worden)
MS Office op linux … het klinkt als vloeken in de kerk, maar het zou in veel gevallen makkelijk zijn.
@PA VA KE Een basisschool valt onder de gesubsidieerde instellingen en deze zijn verplicht om te communiceren in goedgekeurde OpenStandaarden.
Een .DOC of een .DOCx file mag niet eens het pand verlaten!
Wanneer iedereen gewoon volgens de voorschriften werkt, dan is met .ODT uitwisseling gewoon mogelijk, sinds MS-Office-2007.
Waar dit niet werkt, is het (meestal) een fout van MS.
Anders is PDF ook nog een mogelijkheid.
Zie de website van de overheid op: https://www.forumstandaardisatie.nl/thema/open-standaarden
@FRANK VAN MIEGHEM
MS Office voor Linux bestaat niet. Middels Wine kun je het wel gebruiken onder Linux. MS Office voor de Mac was je nog vergeten.
@rest
Ik heb OpenOffice.org, NeoOffice en LibreOffice geprobeerd, maar ben telkens weer teruggekomen bij MS Office. En dat om dezelfde redenen die PaVaKe noemt.
Ik heb al redelijk wat scholen meegemaakt, maar alle digitale communicatie vindt plaats in MS Office documenten of in PDF. Ik heb nog nooit een Open Documents bestand van een school, basis of voortgezet onderwijs, gekregen. En dat is waarschijnlijk bewust, omdat “men” (de geadresseerde) er niks mee kan.
@Ron: er zit een verschil in communiceren door de instelling of gebruiken door leerlingen. Ik doel op het laatste.
Denk hierbij aan een spreekbeurt gemaakt in open office die ze op school niet goed weergegeven krijgen, of een samenwerking tussen meerdere leerlingen aan een document waarbij opmaak verloren gaat / veranderd bij schakelen tussen open office en ms office.
Overigens bieden veel scholen de mogelijkheid om via een studentenlicentie (gratis) office 365 aan te schaffen, waardoor de kosten in ieder geval geen rol meer spelen. (niet alle scholen promoten dit actief echter)
@Pa Va Ke Bij de installatie van Office wordt tegenwoordig gevraagd, of de default een DOCx, of een ODT moet zijn.
Niet iedereen heeft natuurlijk de nieuwste versie……….
Helaas is de theorie perfect, maar door onkunde, onwil, gebrek aan kennis e.d. zal het nog wel een jaar (maximaal 2 jaar) duren, voordat e.e.a. tot het besef is doorgedrongen.
Nu moeten er OpenStandaarden gebruikt worden, maar er staat niets tegenover, zoals represailles of boetes.
Hopelijk wordt dit nog dit jaar veranderd en kan b.v. een school een gedeelte van de subsidie kwijtraken, of kan een gemeente gekort worden door de overheid.
Het wetsvoorstel is al door de 2e kamer……….
Hoe e.e.a. is uitgedacht is mij ook nog niet bekend.