Een nieuwe tegenvaller voor de invoering van het nieuwe systeem voor de uitkering van het persoonsgebonden budget. De peildatum van 1 januari 2018 wordt niet gehaald. Begin volgend jaar zal er dus nog niets voor gemeenten veranderen en blijft de betaling lopen via het huidige systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
‘Het ministerie van VWS, de SVB, zorgkantoren en gemeenten (…) onderzoeken hoe de invoering van het nieuwe systeem in de loop van 2018 stapsgewijs kan plaatsvinden, zodat voldoende tijd kan worden genomen voor een goede en beheerste invoering. Dit betekent voor gemeenten dat er begin 2018 voor hen nog niets verandert en de jaarovergang net als vorig jaar via de SVB zal gaan verlopen’, aldus de VNG.
De vereniging schrijft vervolgens dat door alle betrokken partijen wordt meegewerkt aan de bouw van het nieuwe pgb-systeem: ‘Onder de voorwaarde dat een zorgvuldige invoering kan worden gerealiseerd, streven ketenpartijen ernaar om begin 2018 het nieuwe pgb-systeem te laten werken. Met dit systeem worden budgethouders ondersteund in het voeren van eigen regie over hun zorgbudget, doordat controles zoveel als mogelijk worden geautomatiseerd en gedigitaliseerd.’
Over de bouw van het nieuwe portaal en welke partijen hiervoor verantwoordelijk zijn, is begin dit jaar nog veel bestuurlijk getouwtrek geweest, zo meldt onder meer vakblad Zorgvisie. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wilde zelf een pgb-portaal inrichten maar daar waren de gemeenten het niet mee eens. Die vonden de SVB nog steeds de beste optie.
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hakte eindelijk de knoop door en besloot om het financiële gedeelte bij de SVB te leggen en het gebruikersgedeelte bij verzekeraar DSW.
Vernietigend rapport BIT
In maart vorig jaar pleitte ict-ondernemer en Computable-expert René Veldwijk ervoor om de invoering niet uit te stellen. Dit nadat het Bureau ICT-toetsing hard oordeelde over het in te voeren ict-systeem achter de persoonsgebonden budgetten van de SVB. Het bureau adviseerde staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zelfs om met een programmaplan te komen ter verbetering van de totale keten. Rijks-cio Hans Wanders sprak bovendien van ‘veel besluiteloosheid’, ‘trage verbetering’ en ‘botsende belangen’.
Voor het PGB project heb ik hetzelfde advies als voor het BRP: werk ’the open source way’. Dat is meer dan alleen de broncode vrijgeven (zie linkjes hierboven). Overigens, wat is de stand van zaken daarvan?
Lees hier wat ik bedoel met ’the open source way’ werken: http://janvlug.org/blog/operatie-brp-ging-duidelijk-niet-the-open-source-way/