Hoewel het kabinet al jaren roept dat het minder externen wil inhuren, gaven ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen er vorig jaar honderden miljoenen euro’s meer aan uit. Vooral de diensten en vaardigheden van ict’ers zijn populair.
Dat blijkt uit onderzoek van het AD onder 148 bestuursorganen.
In twee jaar tijd is de externe inhuur gestegen met negentien procent naar 2,4 miljard euro in 2016. Dit terwijl de rijksnorm bepaalt dat niet meer dan tien procent van de personeelskosten naar externe krachten mag gaan.
Met 272 miljoen euro spant het ministerie van Financiën de kroon. Zij huurde fors in om orde op zaken te stellen bij de Belastingdienst. Ondanks de investeringen rommelt het bij de Belastingdienst al jarenlang. Met name op de data-en analyticsafdeling ontbreekt het aan professionaliteit. Zo bleek data niet beschermd, waardoor staatssecretaris Wiebes van Economische Zaken begin deze maand genoodzaakt was aangifte te doen. Ook maakte een uitzending van Zembla duidelijk dat de financiële en persoonlijke gegevens van elf miljoen belastingbetalers en twee miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 op straat is komen te liggen.
Naast het ministerie van Financiën gaven de ministeries van Infrastructuur en Milieu (252 miljoen euro) en Veiligheid en Justitie (237 miljoen euro) in 2016 aanzienlijk meer uit aan externen dan gewenst.
Recordbedrag
De gemeente Rotterdam verdubbelde haar uitgaven aan externen in twee jaar tijd naar 86 miljoen euro in 2016. Ondanks deze investering bleek in april dat er, net als bij de Belastingdienst, sprake was van een slechte databeveiliging met als gevolg een datalek.
Ook Amsterdam trok de portemonnee. De hoofdstad spendeerde vorig jaar een recordbedrag van 224 miljoen euro aan personeel van buiten. Dit komt bovenop de drie miljoen die de stad kwijt was omdat de vervanging van een verouderd documentmanagentsysteem (dms) niet goed verliep.
In een opwelling van zelfreflectie kan het rijk zich ook afvragen of wellicht die norm te laag of onrealistisch is, los van de vraag waarom het rijk blijkbaar niet in staat is voldoende intern personeel aan te trekken.
Het probleem is niet of het rijk in staat is voldoende personeel aan te trekken. Het probleem zit hem op meerdere punten:
– Voor vast personeel is er een ander potje dan voor inhuurkrachten. Vast personeel moet je langjarig budgetteren, inhuur alleen maar op het project.
– Er is dus vaak geen budget voor nieuwe vaste FTE’s. Dus dan maar inhuren.
– Gelet op de loonschalen van de overheid zullen er weinig ingehuurde specialisten zitten te wachten op een overstap naar een vaste baan bij de overhead, zeker als je als ZZP-er lekker flinke tarieven kan rekenen
Het zou ook eens handig zijn om de totale kosten van externe inhuur af te zetten tegen de totale kosten van Eigen personeel in vergelijkbare functies. Bijv. 10 Eigen projectmanagers á 1 miljoen per jaar, tegen 10 ingehuurden tegen 2 miljoen per jaar.. Dat kan helpen om FTE Posities voor vast personeel te creeeren….
@Erwin: idd ook een punt, men wil flexibel zijn en op projectbasis FTE’s inzetten. Vwb de loonschalen, daar staat wel een 32/36-urige werkweek en 33 vakantiedagen tegenover (kuch). De tarieven loopt wel los, ook de overheid wil voor een dubbeltje op de eerste rij. Iets met peanuts en monkeys.
Eigenlijk is het heel simpel.
Kijk naar uitzending gemist zondag 16 april Nederland 1 22:00 uur.
Gaat over werkbeleving bij een politieagente, wijkverpleegkundige en onderwijzeres.
Allen zijn blij met de baan, maar niet met de werkomstandigheden.
De overheid organiseert krapte waardoor normale mensen hun werk niet meer naar behoren kunnen doen.
Kijk naar RTLZ maandag 17 juli 2017 08:00
Een stuk gaat over aantal ambtenaren en hoogte van salarissen in vergelijking met andere Europese landen. Aantal Nederlandse ambtenaren is laagste van Europa. De vergelijkingen van salarissen zijn uitsluitend gemaakt voor topambtenaren (die zijn het laagst van Europa) en voor Senior Beleidsmedewerkers (die zitten in de middenmoot).
De mening van een vakbondsman gevraagd: als je geld wil verdienen, ga dan niet bij de overheid werken.
Mijn beleving
Overheid organiseert krapte in werkomstandigheden –> onvoldoende arbeidstevredenheid
Overheid is krenterig met salaris (en andere arbeidsvoorwaarden) –> geen goede reden om ambtenaar te worden (in deze tijd ;-))
De gemiddelde ambtenaar is zeer gedreven en gepassioneerd. Waarvan de overheid als werkgever gebruik maakt om niets aan werkomstandigheden en beloning te hoeven doen. Overheid maakt nmm misbruik van de goede instelling van haar personeel.
VVD is een partij die vindt dat de markt alles beter kan oplossen. Door haar beleid zal dit ook het resultaat worden (selffulfilling prophecy).
Daarom mijn advies aan u allen:
Wil je behandeld worden als een politieagent, verpleger en/of onderwijzer? Wordt dan gerust ambtenaar.
Wil je werkplezier en waardering? Ga dan bij een onderneming werken.
Mvg