De vraag naar ict’ers mag dan in de lift zitten, ondertussen raakt het tekort iedereen. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Een gebrek aan gekwalificeerde en/of gevraagde ict’ers is op vele fronten goed nieuws. Het betekent kansen voor werkzoekenden en jobhoppers. Het betekent werk voor opleiders en omscholers. Het betekent dat er groei is voor werkgevers en de economie. Maar er is ook een keerzijde.
Het tekort aan developers, it-ingenieurs, beheerders en andere ict-experts betekent ook dat de digitalisering van de BV Nederland niet vlot verloopt. Het betekent overwerk en achterstand voor onderbezette ict-afdelingen. Het betekent ingetoomde ambities en misschien zelfs gemiste kansen voor werkgevers, inclusief de overheid. Dit is meer dan alleen een probleem voor de ict-sector: het is een probleem voor heel Nederland. Vergeet niet dat ruim zeventig procent van alle ict-experts buiten de klassieke it-branche werkt, zo weet het FD. Louis Spaninks, directeur van Opleidingsfonds CA-ICT en coördinator van de Human Capital Agenda ICT, spreekt dan ook van ‘een maatschappelijk probleem’.
Wat vind jij?
@pavake,
Bert-Jan bedoelt dat management inderdaad veel beter betaalt.
Beste @dino, ik heb het daar niet over gehad, dus wellicht dat je mij verwart met @kj?, die het daarover had? Een boeiende discussie overigens, die diverse aspecten van het vraagstuk weergeeft. Mijn ervaring is dat het in elke organisatie weer anders ligt, maar maatschappelijk en ook wereldwijd is ICT een gebied dat een uitdaging is, dus ook voor iedere organisatie. In menige boardroom is men bijvoorbeeld o.a. alert op cybercrime, technologische vernieuwingen, en op de veranderingen in het consumentengedrag en de veranderingen in de markt. Intern brengt het verschuivingen in het werk met zich mee. Duurzame inzetbaarheid van personeel en het verkrijgen en behouden van goed personeel zijn items, die je er niet los van kunt zien. Dan moet men verder kijken dan de neus lang is en, op basis van een overall-visie en een lange termijnvisie, de regie pakken en maatregelen nemen. Vandaar mijn eerste reactie. Omdat mijn ervaring is, dat als je het maatschappelijk helemaal breed trekt er meer kans is, dat we sneller en beter deze uitdaging kunnen oppakken, pleit ik voor een multidisciplinaire aanpak.
@Dino: mijn complimenten, jij kan er blijkbaar wel een touw aan vastknopen
Het enige wat ik eruit gehaald heb is dat ik geen wedstrijdje “buzzword-bingo” moet gaan doen met Bert-Jan …. ga ik geheid verliezen.
@pavake Een expert-waardige 🙂 reactie. Dan is zwijgen verder goud.
@Bert-Jan
We kunnen ook de stelling wat aanpassen om het probleem wat scherper te stellen:
“Management-overschot is een maatschappijk probleem’
Organisaties met een overschot aan management kampen vaak met een wildgroei aan (inefficïente) processen. Vanuit die zware managementlaag en de bijbehorende financïele footprint wordt vervolgens gezocht naar kostenbesparende maatregelen om de slinkende winsten op peil te houden. Kosten die vroeger vanzelfsprekend waren, worden plotseling als ’te duur’ gezien aangemerkt. Wat ge-outsourced kan worden, wordt geoutsourced en de oudere werknemers worden vervangen door goedkopere buitenlandse en/of jongere werknemers.
Je ziet dit verschijnsel vooral bij bedrijven die na vele jaren beheer/consultancy/ontwikkeling doen op uurbasis uiteindelijk in de laatste fase zijn aangekomen. Veel (middle) managers die er een dagtaak aan hebben om een paar offshore medewerkers aan te sturen en de steeds meer eisende klanten op afstand te houden. Innovatie en werkplezier is verdwenen en wat er nog over is van het bedrijf wordt bestuurd door een paar cost-controllers.
Uiteraard speelt dit niet in de publieke sector want dat beschouw ik als ‘sheltered employment’ en daar wordt het geld dan ook nog steeds verstookt alsof we in het jaar 2003 leven.
@kj We kunnen de stelling aanpassen, maar dan krijgen we wel een hele andere discussie 🙂 Om het bij het tekort te houden: Er is een tekort aan goede leiders en goede managers, die o.b.v. persoonlijk leiderschap mensen aansturen en de doelstellingen realiseren. Maar dat is wel te verhelpen.
@KJ: dus als we nu voorkomen dat alle competente IT-ers promoveren tot incompetente managers, dan hebben we beide stellingen getackeld, toch?
@Pavake
Daar lijkt inderdaad geen speld tussen te krijgen, maar gelukkig zal een competente IT-er die stap waarschijnlijk niet uit zichzelf maken.
Helaas lees ik ook net het volgende artikel:
http://www.nu.nl/carriere/4848345/nederlandse-economie-loopt-48-miljard-euro-mis-thuiszittende-ouderen.html
waarin wordt gesteld dat Nederland veel geld misloopt door thuiszittende ouderen, hetgeen ietwat misleidend is gesteld, want de meeste IT-ers in die groep zitten niet vrijwillig thuis, maar zijn ontslagen door incompetente managers.
Dit is toch wel een maatschappijtekort: een groep van competente mensen die geen toegevoegde waarde meer mogen leveren omdat een groep incompetente mensen van mening zijn dat ze daar niet meer toe in staat zijn.
Dat verwijst toch weer naar de 1e reactie van Johan waarin hij stelt dat de lonen niet de groeiende vraag reflecteren. Helaas is NL niet langer een gesloten systeem en hebben we hier ook te maken met globalisatie en de bijbehorende race naar de bodem.