Hoogleraar Machine Learning, Max Welling, van de Universiteit van Amsterdam gaat voor Microsoft onderzoek doen naar toepassingen van artificial intelligence (ai) in de zorg. Het gaat om deep learning-toepassingen waarin het leggen van verbanden tussen oorzaak en gevolg aan de hand van grote gegevensstromen (causaliteit) centraal staat.
Welling vertelt aan Computable dat zowel vanuit de faculteit voor Wiskunde en Informatica op het Amsterdamse Science Park als Microsofts onderzoekslaboratorium in Cambrige aio’s (assistenten in opleiding voor de softwarereus onderzoek doen. Hij mag niet zeggen om hoeveel onderzoekers het gaat. Ook het bedrag dat voor het project wordt uitgetrokken, blijft geheim.
Welling noemt als voorbeelden van ai-toepassingen in de zorg, de analyse van medische beelden zoals CT en scans van andere apparatuur. Ook verwacht hij dat kunstmatige intelligentie een belangrijke rol zal spelen in genetisch onderzoek naar overeenkomsten tussen kankersoorten.
Microsoft kondigde woensdag 12 juli in Londen een aantal ontwikkelingen aan rondom ai. Het bedrijf zet het onderzoekscentrum Microsoft Reserach AI op dat zich vanuit de hoofdvestiging in Redmond in de VS gaat richten op de ontwikkeling van nieuwe ai-toepassingen binnen Microsoft.
Ethische code
Tijdens de bijeenkomst in Londen die was opgetuigd rondom de relatie tussen ai, mensen en maatschappij, presenteerde Microsoft ook een ethische code voor ontwikkelaars van ai-toepassingen.
Welling: ‘In Silicon Valley, maar ook op andere plekken in de wereld, zie je dat mensen bezorgd zijn over wat de ontwikkelingen op het gebied van ai voor hen gaan betekenen.’ Hij vindt het zinvol dat leveranciers zich naast de technische ontwikkelingen ook richten op de ethische gevolgen daarvan.
IOS-app voor blinden
Microsoft introduceerde ook een gratis iOS-app voor blinden en slechtzienden. De app beschrijft aan de hand van een analyse van beelden gefilmd met een iPhone, de omgeving van de gebruiker. Personen, tekst en objecten in de omgeving worden geanalyseerd en door een spraakcomputer beschreven. De app is vooralsnog alleen verkrijgbaar in Apple’s App Store in de VS.
Microsoft zet ai onder meer in voor videoanalyse, zoals uitgebreide gezichtsherkenning waarbij de computer de gezichtsuitdrukking van personen leest.
Nederlandse hoogleraren
Microsoft maakt binnen zijn research en development (r&d) gebruik van Nederlandse hoogleraren.
Eind 2016 trad prof. dr. ir. Leo Kouwenhoven, expert op het gebied van elektronische eigenschappen van nanostructuren aan de TU Delft, in dienst bij Microsoft. Hij helpt bij de introductie van een quantumcomputer.
Aan een onderzoek naar het gebruik van de combinatie van pen en toetsenbord rondom de introductie van de tablet/laptop Surface Pro, werkte een Nederlandse hoogleraar mee die verbonden is aan de universiteit van Trondheim.