Bill Gates schreef in 2005 ‘The New World of Work’, waarin hij zijn visie op het nieuwe werken uiteenzet. Uiteindelijk staat daarbij alles in dienst van het gebruiksgemak, vooral ook op het gebied van communicatie. Naar je mail luisteren in plaats van lezen, teksten inspreken die gelijk getypt worden, automatische vertalingen. Voorspellingen die stuk voor stuk mogelijk zijn gebleken, al maken we er nog niet volop gebruik van. De ontwikkelingen zijn zo snel gegaan dat het voor sommigen volstrekt logisch is wat je met alle programma’s kan, terwijl anderen het totaal niet bij kunnen houden. Voor die laatste groep bieden serious games mogelijk uitkomst.
Dankzij digitale hulpmiddelen is veel werk eenvoudiger geworden, en dat geldt niet alleen voor de bekende kantoorbanen. Steeds meer mensen maken voor hun werk gebruik van een computer: zo lezen veel garagemedewerkers auto’s tegenwoordig digitaal uit en houdt de moderne loodgieter zijn bevindingen bij op een iPad. Deze nieuwe mogelijkheden brengen soms echter ook uitdagingen met zich mee, omdat niet iedereen even goed overweg kan met de nieuwe technieken. Neem nou Skype for Business. Ideaal als je op afstand snel wil overleggen. Maar wist je dat je ook groepsgesprekken kan voeren en bestanden kan delen? Waarschijnlijk niet. Via een serious game kan je dat op eenvoudige wijze leren.
Ontdek alle mogelijkheden
Natuurlijk kan je een kennismakingssessie organiseren als er een nieuw programma in gebruik wordt genomen. Al is dit voor de meeste aanwezigen een verplicht nummertje en bestaat de kans dat er van de gepresenteerde informatie maar weinig blijft hangen. Met een goede serious game wordt dit probleem omzeild. Gebruikers worden zonder dat ze het doorhebben langs alle cruciale elementen van een programma geloodst. De opzet is zodanig dat je als gebruiker geprikkeld wordt om nieuwe functionaliteiten te proberen. Zo raak je snel vertrouwd met alle mogelijkheden en leer je onderdelen kennen waarvan je anders het bestaan misschien niet eens had geweten.
Eenvoudige uitleg waar nodig
Tijdens het spelen passen gebruikers de nieuwe vaardigheden praktisch toe. Zo lopen ze direct tegen mogelijke problemen aan en worden ze bij de hand genomen als ze ergens niet uit komen. Wist je bijvoorbeeld dat je je scherm kunt delen met collega’s of partners? Maar wat doe je als je informatie op je pc hebt staan die niet geschikt is om te delen? In dat geval kun je ook de inhoud van één programma delen, in plaats van je hele bureaublad. Het zijn precies dit soort functionaliteiten die vaak pas na lange tijd ontdekt worden. Met een serious game weet je het al vanaf het eerste gebruik en word je geholpen met het gebruik er van.
Meer weten over Adoptie van UC?
Lees in deze Whitepaper alles over de succesvolle adoptie van technische innovaties.
Zelf proberen? Dat kan!
Dat er interesse uit de markt is naar serious games ondervinden we zelf aan den lijve. Het afgelopen jaar zijn we hard bezig geweest met de ontwikkeling van een eigen serious game: Finding Victor. Dit is de eerste game die volledig binnen de Skype for Business software is gebouwd. Een unicum, ook voor Microsoft, dat zijn software nog niet eerder op deze manier beschikbaar stelde. We ontwikkelden deze virtuele training samen met gaming studio IJsfontein. Gebruikers kunnen rekenen op een succesvolle adoptie van de beste oplossing voor geïntegreerde telecommunicatie. Ideaal als je op afstand contact wil houden met collega’s en klanten.
Finding Victor kan ingezet worden als vervanging van klassikale uitleg of andere traditionele trainingsvormen. Door de integratie in de software is de training altijd en overal te volgen en hebben de spelers altijd de juiste instructies bij de hand. Zelf aan de slag of behoefte aan meer informatie? www.adoptuc.com