De aanbesteding ICT Werkomgeving Rijk (IWR2016) Laptops, Accessoires en Mobiele Werkplekken (LAM) is definitief gegund. Hardwaredienstverlener Misco wilde dit via een kort geding tegenhouden, maar trok eind juni bij de rechter aan het kortste eind. De winnaars zijn Protinus IT samen met BTC en Vodafone, Centralpoint en de combinatie Bechtle/Buyitdirect. Voor Protinus IT betekent de gunning al de derde IWR2016-opdracht die het bedrijf uit Houten binnensleept.
IWR staat voor ICT Werkomgeving Rijk. Deze wordt via een reeks aanbestedingen in de markt gezet. De aanbesteding IWR2016|LAM (Laptops, Accessoires en Mobiele ICT-Werkplekken) is daar één van. Met het winnen van deze aanbesteding wordt Protinus IT als enige partij opdrachtnemer in drie IWR-aanbestedingen, te weten IWR2016|Vaste ICT-Werkplekken, IWR2016|Beeldschermen én IWR2016|LAM.
De samenwerking tussen Protinus IT en de Amstelveense werkplekdienstverlener BTC heeft geleid tot het winnen van de aanbesteding IWR2016|LAM. Vodafone is ook onderdeel van deze samenwerking en zal de mobiele werkplekdiensten gaan verzorgen.
Het betreft aanbestedingen voor de ict-hardware die valt onder de categorie ICT Werkomgeving Rijk, die aan het ministerie van Binnenlandse Zaken is toegewezen en door UBR|HIS wordt uitgevoerd. UBR|HIS (Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk|Haagse Inkoop Samenwerking) verzorgt het categoriemanagement alsook het contractmanagement voor deze aanbestedingen.
Groot deelnemersveld
Aan de aanbesteding nemen tien ministeries deel en organisaties als De Nederlandsche Bank (DNB), de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Staatbosbeheer en de Belastingdienst. In totaal hebben 103 overheidsorganisaties samen aanbesteed. De aanbestedende dienst schat het volume voor de aanschaf van ict-werkplekken op 45 miljoen euro per jaar. Voor de bijbehorende dienstverlening wordt het volume geschat op vijf miljoen euro per jaar. De raamovereenkomst heeft een initiële looptijd van twee jaar en kan één of meerdere malen met een door de hoofdopdrachtgever nader te bepalen periode tot maximaal vier jaar worden verlengd.
De raamovereenkomst is gesloten met drie partijen – Protinus IT/BTC, Centralpoint en Bechtle – die in onderlinge competitie moeten strijden om orders. Misco probeerde de gunning aan bij de rechtbank in Den Haag tegen te houden. Volgens de Amstelveense hardwaredienstverlener zouden de winnaars met ongeoorloofde lage inschrijfprijzen hebben gewerkt. Ook meende Misco dat Bechtle en Protinus, omdat zij geen geautoriseerde wederverkoper zijn van Apple, niet voldeden aan de gestelde eisen in het bestek van IWR2016. De rechter verwees beide bezwaren naar de prullenbak.