Met de fusie tussen Atal-mdc (huisartsenlaboratorium en trombosezorg regio Amsterdam) en Medial (klinisch chemisch laboratorium en trombosezorg) tot Atalmedial moesten ook de bestaande it-omgevingen eraan geloven. Hiervoor werd SLTN Inter Acces in de arm genomen, die binnen een nieuwe oplossing de twee infrastructuren integreerde in één Amsterdams datacenter.
Een moderne it-infrastructuur en goede beschikbaarheid zijn cruciaal voor Atalmedial, zo stelt Jeroen van Waveren, teammanager automatisering bij Atalmedial. ‘Alleen zo kan het medisch diagnostisch centrum ervoor zorgen dat de achthonderd, deels flexibele, medewerkers hun dagelijkse werk goed kunnen uitvoeren.
Bouwen nieuwe infrastructuur
In 2012 zijn stichting medische diagnostiek Medial en stichting Atal-mdc gefuseerd. Beide organisaties hadden een eigen infrastructuur en ook eigen Windowsdomeinen. ‘We merkten in het integratietraject dat de infrastructuur die we eerder gebouwd hadden niet meer voldeed. Het was financieel niet meer aantrekkelijk om de hardware te onderhouden in de nieuwe situatie’, vervolgt Van Waveren.
Het medisch diagnostisch centrum ging daarom op zoek naar een partner die kon helpen een nieuwe infrastructuur te bouwen.‘Na het bekijken van voorstellen van partijen in de markt en een aantal gesprekken die we hebben gevoerd, hebben wij ervoor gekozen om onze al langer bestaande samenwerking met SLTN Inter Access voort te zetten. Wij werken al vijftien jaar samen met hen, dus zij hebben kennis van onze organisatie opgedaan in de tijd dat ze ons adviseren en ict-projecten uitvoeren. Dat is een groot voordeel.’
Atalmedial koos voor de nieuwe infrastructuur op aanraden van SLTN Inter Access voor VersaStack, een gevalideerd ontwerp op basis van Cisco-server- en netwerktechnologie in combinatie met IBM-storagetechnologie. Een groot verschil met de vorige infrastructuren is dat de hosting niet meer in een eigen datacenter wordt gedaan, maar in een extern datacenter in Amsterdam.
Zorgapplicaties in eigen beheer
De teammanager: ‘Uiteindelijk levert die infrastructuur de capaciteit om al onze applicaties te draaien die wij op onze locaties nodig hebben. Belangrijk voor ons zijn het Laboratorium Informatiesysteem, het Trombosezorg Informatiesysteem en het systeem voor onze buitendienst routeplanning (Prins Bloedafname). Dat zijn allemaal zorgspecifieke applicaties, die we niet graag buiten de netwerkgrenzen van onze organisatie neerzetten, want wij hebben natuurlijk te maken met allerlei regels rondom informatiebeveiliging en hebben dat graag in eigen beheer.’
De volledige gebruikersomgeving wordt ook in die infrastructuur gehost. ‘We werken met gevirtualiseerde desktops en gevirtualiseerde servers. Daar horen veel componenten bij, denk aan beveiliging en connectiviteit. Ook daar hebben wij veel met Cisco samengewerkt en gekozen voor zowel firewalls, zoals een intrusion prevention and detection-systeem’, vertelt Van Waveren.
Voor de disaster recovery selecteerde Atalmedial Datacenter Brabant in Waalwijk, waar een exacte kopie van de productieomgeving staat.
Eén werkomgeving
Van Waveren is blij dat de tijd dat de organisatie met twee infrastructuren moest werken, voorbij is. ‘Het was lastig om samen te werken, omdat er in verschillende omgevingen gewerkt werd.’ Volgens hem is er daarom veel tijd gestoken in het integreren van applicaties. Nu de oplossing draait, hebben alle medewerkers dezelfde werkomgeving. Iedereen kan op elke werkplek binnen de organisatie zijn werk doen en dat ziet er ook op elke locatie en elke werkplek hetzelfde uit. ‘We hebben toegang tot al onze applicaties. Het maakt ook niet uit op welk device we aan het werk zijn. We kunnen veilig naadloos thuiswerken, door de inrichting van een multifactorauthenticatieoplossing. We kunnen een werkplek binnen een van onze laboratoria pakken, of een werkplek hier op onze kantoorlocatie. Alles ziet er hetzelfde uit; alle applicaties zijn toegankelijk en het is makkelijk werken voor iedereen.’
De nieuwe infrastructuur maakt volgens de teammanager ook innovatie in de processen mogelijk. Atalmedial is in 2016 begonnen met een proef om medewerkers te voorzien van mobiele analyseapparatuur. Hiermee nemen zij bij de patiënt thuis bloed af en sturen de uitslag via hun smartphone direct door naar de doseerartsen. Die kunnen weer realtime de gewenste dosering van antistollingsmedicijnen doorgeven.
Van Waveren is ten slotte tevreden over de samenwerking met SLTN. ‘Het is een prettige organisatie om mee samen te werken. Ze hebben een methode waarmee zij projecten uitvoeren die dicht tegen de Prince2-methodiek aan ligt. De manier van samenwerken, communiceren en de bereidheid om in het project problemen op te lossen en daar ook extra werk voor te leveren zonder daar altijd in discussie te hoeven, over wie, wat, gaat betalen, dat is een prettige werkwijze.’
5500 patiëntencontacten per dag
Stichting Atalmedial is een diagnostisch centrum dat actief is in de regio Amsterdam, Kennemerland en Leiden en omstreken. De organisatie heeft verschillende pijlers.
Van Waveren: ‘Wij zijn een klinisch chemisch laboratorium met vijf vestigingen. Ook hebben wij een afdeling trombosezorg, waar patiënten worden aangemeld die bijvoorbeeld een aandoening hebben waarbij de kans op het ontwikkelen van trombose verhoogd is. De medewerkers houden bij wat hun stollingswaarden zijn en geven ook adviezen over medicijnen die ze moeten innemen. Daarnaast hebben wij een dienst die bloedafname doet op meer dan honderd afnamelocaties in onze regio’s en een aantal vaste locaties in ziekenhuizen waar we bloedafname doen. Bij patiënten met een medische noodzaak komen onze afnamemedewerkers thuis langs voor bloedafname. Het vervoeren van al het materiaal wordt gedaan door de afdeling Transport en Logistiek.’
Bij Atalmedial werken ongeveer achthonderd tot achthonderdvijftig medewerkers, voor een deel flexibel. Deze medewerkers hebben in totaal zo’n 5500 patiëntencontacten per dag.