Misco heeft het kort geding verloren dat het had aangespannen tegen de voorlopige gunning van de aanbesteding ICT Werkomgeving Rijk (IWR2016) Laptops, Accessoires en Mobiele Werkplekken (LAM). Volgens de Amstelveense hardwaredienstverlener hebben de winnaars daarvan met ongeoorloofde lage inschrijfprijzen gewerkt. De rechtbank in Den Haag oordeelt dit echter niet.
Misco voerde twee weken geleden in de rechtbank aan dat de winnende partijen – Centralpoint, Protinus IT en de combinatie Bechtle/Buyitdirect – met name op het gebied van Apple-producten inschrijfprijzen hebben gehanteerd die niet realistisch zijn. Van Apple is bekend dat het geen kortingen geeft op vaste prijzen, of alleen in bijzondere omstandigheden (rond kerst of de invoering van een nieuw product), aldus Misco. Volgens bronnen dicht bij de aanbesteding IWR2016 hebben de drie genoemde partijen tijdens de zitting afdoende aangetoond dat dit niet klopt. Zij kunnen wel kortingen op Apple-producten doorrekenen.
Ook meende Misco dat Bechtle en Protinus, omdat ze geen geautoriseerde wederverkoper zijn van Apple, niet voldoen aan de gestelde eisen in het bestek van IWR2016. De rechter kon ook in dit bezwaar niet meegaan omdat beide partijen werken met geautoriseerde onderaannemers.
Te hoge inschrijfprijs
De rechter constateerde eigenlijk dat Misco vooral naar zichzelf moet kijken. Het bedrijf hanteerde in zijn offerte bijvoorbeeld geen staffelkortingen en in sommige gevallen zelf prijzen die hoger lagen dan online consumentenprijzen. Daardoor heeft het bedrijf zich in deze aanbesteding uit de markt geprijsd.
Ook het verwijt van de hardwaredienstverlener dat het van te voren niet duidelijk was dat de laagste prijs als criterium zwaarder zou meewegen dan kwaliteit, verwees de rechter naar het rijk der fabelen, zo vertellen ingewijden. In de aanbesteding speelde de prijs/kwaliteit-verhouding wel degelijk in de rol in de puntentoekenning bij de eindbeoordeling van de ingediende offertes.
Grote belangen
De aanbesteding IWR LAM voorziet in de levering en daaraan verbonden diensten van tablets, telefoontoestellen en een groot assortiment aan accessoires rondom de vaste- en mobiele werkplek. Er worden drie partijen geselecteerd die de komende twee tot vier jaar steeds in minicompetities uitmaken wie wat mag leveren. De belangen zijn groot want het gaat om een groot contract met een geschatte waarde van – op papier – zo’n vijftig miljoen euro per jaar. Misco, dat bij de voorgaande aanbesteding wel tot een van de leverende partijen behoorde, verliest door het niet winnen van deze gunning een behoorlijk stuk omzet. Nu het bedrijf het kort geding heeft verloren, kan de aanbestedende dienst tot definitieve gunning over gaan, tenzij Misco nog in hoger beroep gaat.