Er zijn meerdere manieren om applicaties te migreren naar de cloud. Niet één manier is de juiste: het hangt af van welk doel een bedrijf hoopt te bereiken, hoe oud de applicaties zijn, hoe deze zijn gebouwd en aan welke beperkingen ze zijn gebonden.
De ene keuze is makkelijker dan de andere. Bijvoorbeeld de keuze om backoffice-technologie en applicaties voor eindgebruikers als as-a-service in te kopen. Sommige organisaties grijpen de migratie juist aan om afscheid te nemen van verouderde, in onbruik geraakte systemen.
Maar er zijn net zoveel gevallen waarbij die keuze niet klip-en-klaar is. Veel organisaties willen in één keer ‘cloud-native’ worden, terwijl er genoeg redenen zijn om te kiezen voor het snel verplaatsen van bestaande architectuur – bijvoorbeeld omdat de lease van het datacenter op zijn eind loopt, of omdat ze geen budget hebben voor een kostbare nieuwe architectuur.
Gelukkig is er ook nog een middenweg: re-platforming. Daarbij wordt er geen compleet nieuwe infrastructuur gebouwd, maar worden er wat aanpassingen gedaan om met bestaande infrastructuur toch te profiteren van cloud-voordelen.
Omdat het lastig is te bepalen wat de beste keuze is, hieronder drie informatieve praktijkverhalen.
Netflix
De eerste is afkomstig uit 2016, en komt van Yury Izrailevsky’s blog. Yury is vicepresident Cloud and Platform Engineering bij streamingdienst (voorheen dvd-uitleenservice) Netflix en wordt gezien als een thought-leader. In zijn woorden: ‘Onze reis naar de cloud begon in augustus 2008, toen onze database corrupt raakte en we drie dagen lang geen dvd’s naar onze leden konden versturen. Toen beseften we dat deze verticaal schaalbare single points of failure, zoals de relationele databases in ons datacenter, moesten inruilen voor betrouwbare, horizontaal schaalbare en gedistribueerde systemen in de cloud. We kozen voor Amazon Web Services (AWS) als cloudprovider, omdat ze ons de beste schaalbaarheid en meest uitgebreide diensten en functionaliteiten bieden. De meeste van onze systemen, waaronder ook de interface waar klanten tegenaan kijken, zijn al voor 2015 naar de cloud gemigreerd. Sindsdien hebben we de tijd genomen om een veilig en duurzaam cloudpad uit te stippelen, zowel voor ons factuursysteem als voor management van gegevens van klanten en werknemers. Begin januari 2016 rondden we, na zeven jaar hard werk, onze cloudmigratie af.
Waarom deden we er, aangezien de cloud duidelijk voordelen biedt, alsnog zeven jaar over om deze migratie af te ronden? Migreren kost een hoop tijd, en er moest een aantal moeilijke beslissingen worden genomen. De makkelijkste manier om te migreren, is door systemen onveranderd op te pakken uit een datacenter en in de AWS-cloud te laten vallen. Daardoor neem je echter ook de problemen en beperkingen mee waar je in het datacenter hinder van ondervond. In plaats daarvan kozen we daarom voor een benadering die cloud-native was, en herbouwden we nagenoeg al onze technologie en veranderden we in principe de complete bedrijfsvoering. Er moesten nieuwe systemen worden gebouwd, nieuwe vaardigheden worden opgedaan en het kostte tijd en moeite om Netflix te veranderen in een cloud-native-bedrijf, maar we konden daardoor wel uitgroeien tot een wereldwijd televisienetwerk.’
Dow Jones
Yury’s ervaringen zijn instructief en inspirerend. Echter zijn de meeste bedrijven niet zoals Netflix en zullen er andere redenen voor migratie spelen. Toen ik cio bij Dow Jones was, besloten we dat alles wat we migreerden ook opnieuw vormgegeven moest worden, en waren we zeer gefocust op automatisering en cloud-native-functies. Dat ging prima, tot we binnen twee maanden één van onze datacenters moesten leegmaken. Daardoor werden we gedwongen die inhoud ongewijzigd te migreren naar AWS, op wat kleine optimalisaties na.
Je zou kunnen zeggen dat we op dat moment al de nodige ervaring met de cloud hadden opgedaan, maar de resultaten waren nog steeds overdonderend: we brachten de kosten terug met meer dan 25 procent. Dankzij deze businesscase wist moederbedrijf News Corp meer dan honderd miljoen dollar in kosten te besparen door 75 procent van alle applicaties naar de cloud te migreren en het aantal datacentra terug te brengen van 56 naar zes.
GE Oil & Gas
GE Oil & Gas migreerde honderden applicaties naar de cloud, en bracht daarmee de totale kosten voor de it-infrastructuur terug met 52 procent. Ben Canabas, één van GE’s progressiefst denkende managers, vertelde een soortgelijk verhaal als ik had meegemaakt: eerst dachten ze alles opnieuw op te gaan bouwen, maar ze beseften dat dit te lang zou duren, en dat ze een hoop zouden besparen én leren door eerst te migreren.
Cynici zeggen weleens dat bestaande infrastructuur opnieuw hosten niets anders is dan dezelfde troep maar dan voor minder. Dat is volgens mij niet waar. Alleen al de tijdswinst: bestaande infrastructuur opnieuw hosten kost een stuk minder tijd, zeker wanneer dit geautomatiseerd gebeurt, en levert gemiddeld tot dertig procent van kostenbesparing op. Met bijvoorbeeld schaalbaarheid zijn die kosten nog verder te vergroten. Vervolgens wordt het ook makkelijk om applicaties opnieuw vorm te geven en voortdurend opnieuw uit te vinden, wanneer ze eenmaal in de cloud draaien. Enerzijds komt dit door de betere tools die je tot je beschikking hebt, maar ook doordat je it’ers ervaring met cloud-architectuur zullen opdoen. Eén klant met wie we werkten, hostte de belangrijkste applicaties in een paar maanden opnieuw en bereikte een kostenbesparing van dertig procent. Toen vervolgens ook de serverloze architectuur werd ingericht, werd een besparing van tachtig procent behaald! Herstructureren duurt langer, maar is een effectieve manier voor een bedrijf om zijn cultuur een herstart te geven. Bovendien is het een goede basis om op verder te itereren.
Baat
Hoewel ik nog steeds denk dat er geen passende oplossing voor iedereen is, denk ik dat elk bedrijf baat heeft bij het opnieuw opbouwen van applicaties waarbij cloudfunctionaliteit iets toevoegt (zoals prestaties en schaalbaarheid) en dat andere applicaties waar dat niet bij aan de orde is het best in eerste instantie alleen verplaatst kunnen worden.