Opensource is een succesverhaal. Daar mogen we als community trots op zijn, zeker nu opensource ook de cloud veroverd heeft. Hoe is het allemaal gekomen en waar gaan we heen?
Opensource heeft een langere geschiedenis dan je zou vermoeden. Sommige van de eerste computers uit de jaren zestig werden namelijk geleverd met software die gebruikers vrij konden aanpassen en uitwisselen. In de jaren zeventig kwam de softwarewereld in een stroomversnelling, onder andere door de geboorte van internet, de programmeertaal C en UNIX.
Door het GNU (GNU’s Not Unix)-project van Richard Stallman en Linux van Linus Torvalds, respectievelijk in de jaren tachtig en negentig, werd opensource een serieuze tegenhanger van proprietary-software. Maar dat is niet alles. Talloze opensourceprojecten zijn sindsdien gestart en het aantal groeit met de dag.
Toch werd opensource enkele decennia neergezet als de vijand van commerciële software en het werk van hobbyisten. Hoe sterk dat beeld is veranderd, blijkt uit dat opensource overal wordt gebruikt, van smartphones en routers tot servers en complete datacenters. Opensource is de drijvende kracht achter alle huidige en toekomstige innovaties.
Meer dan besturingssysteem
Opensource draait niet alleen om software en besturingssystemen. Zo goed als alle moderne programmeertalen en openstandaarden zijn er onderdeel van. Toch zijn er it’ers die van mening zijn dat opensource geen betekenis heeft in de wereld van public clouds. Die illusie moet ik uit de weg helpen: opensource is ook hard op weg om de de facto standaard te worden voor cloudinfrastructuur.
Van private en public tot hybride clouds; openstandaarden en technologie als OpenStack en Linux-containers zorgen ervoor dat deze omgevingen flexibel uitwisselbaar zijn. Organisaties worden hierdoor niet meer geremd door de beperkingen die traditionele softwareleveranciers hebben op het gebied van integratie of platformondersteuning. Met opensource profiteren ze van de inzet van de dynamische community-projecten waarop deze technologie gebaseerd is. De innovatiesnelheid ligt hierdoor vele malen hoger dan van een leverancier van proprietary-software, die zich met een klein team ontwikkelaars achter gesloten deuren bevindt.
Gemeenschap
Wie denkt dat hij geen onderdeel is van een opensourcegemeenschap, zit er waarschijnlijk naast. Door opensourcesoftware te gebruiken, draag je bij aan het testen en succesvol maken van een project.
Ook bedrijven lijken zich dit te realiseren. Door te vertrouwen op opensourcesoftware maken zij onderdeel uit van die enorme community. Samen met andere bedrijven, individuele ontwikkelaars, leveranciers en partners zetten die zich allemaal in voor hetzelfde doel: betere technologie ontwikkelen op een open manier. Ze kunnen hierdoor participeren in het testen, ontwikkelen en verbeteren van de software die vervolgens hun organisatie verder helpt.
Dat geldt nog sterker naarmate bedrijven meer clouddiensten gaan gebruiken. Door een bedrijfsinfrastructuur te bouwen op een fundament van opensource is het makkelijker om naar een cloud of datacenter te verhuizen waar opensource ook de standaard is.
Ik spreek dagelijks bedrijven die bezig zijn met een transitie naar opensource, zowel on premise als in de cloud. Vanzelfsprekend zijn dit soort technologische veranderingen niet zonder uitdagingen, maar ook hier kan je rekenen op de ondersteuning van opensourcebedrijven en -community’s.
Concluderend: bedrijven kunnen op de lange termijn niet om opensource heen. Zowel voor traditionele software als de cloud wordt het immers snel de standaard door de snelle innovatie en ontwikkeling. Reden temeer om ook gebruik te maken van deze innovatiemotor.
Het probleem was altijd (en is nog steeds) om mensen te vinden die in staat zijn de spullen op te zetten en te onderhouden.
Sure er zijn zat lui die via een webinterface of wat standaard pakketjes een paar servers in de lucht kunnen houden, maar wat als er ergens een machine op zn klep gaat of als de klant speciale wensen heeft waar de klik-klak-klaar interface niet in voorziet. (Pfff probeer eens in Plesk een fatsoenlijke apache configuratie op te zetten, met een simpele editor en een manual een eitje zou ik zo zeggen)
Maar goed…. elders las ik een verhaaltje over de war on talent, nog steeds geen idee wat daar dan onder valt.
OpenSource heeft inderdaad de toekomst, v.w.b. besturingssystemen wordt het zelfs vaker gebruikt dan ClosedSource software, alleen (nog) niet op de bureau computer.
Het is jammer, dat “leken” vaak denken, dat iedereen de door jou gebruikte software kan aanpassen, iets dat duidelijk niet waar is.
m.i. is dat wel vaak een argument, dat tegen OSS gebruikt wordt, bewust of onbewust.
Deels eens met de stelling. Open source biedt vele leuke dingen, waar mee je “jouw” innovatieve probleem op kunt lossen. Echter, op het moment dat je jouw innovatie commercieel wil gaan exploiteren, dan kan het licentiemodel achter deze open source je in de weg zitten.
Wil je open source in innovatie tot een echt succes maken, zul je (mijns inziens althans) eerst na moeten gaan denken over een ander verdien model, waarbij niet verdiend wordt op software/onderhoud maar op iets anders
(ik heb hele mooie implementaties gezien op basis van hele slimme / complexe algoritmen, waarmee de concurrentie op achterstand gezet werd. Deze implementaties zijn nauwelijks te patenteren, derhalve zou het openbaar maken hiervan een doodsteek betekenen voor je eigen product. Vandaar mijn dubbele gevoelens voor open source)
OSS is ook een filosofie van de wereld maak je beter met zijn allen.
Richard Stallman is geïnspireerd door zijn verleden in de hippie tijd en die instelling resoneert nog steeds in het huidige werk van open source ontwikkelaars.
Linus Torvalds wilde met zijn programma gewoon zijn collega’s imponeren. Dat is redelijk gelukt want het is nu het veruit meest gebruikte OS wereldwijd.
OSS voor mij in de praktijk is dat je een programma of API gebruikt en als je daar wat anders aan wilt hebben en die forked en je eigen aanpassingen op doet en die aanpassingen deelt met de originele makers. Dat is sneller en laagdrempeliger dan door een hoop bureaucratisch hoepels te hoeven springen bij een closed source bedrijf als je een feature request wilt hebben die misschien wel of niet binnen nu en een paar maand geïmplementeerd wordt.