Iedereen is uitgelopen om de uitvinding van de eeuw te bekijken. Of dat nu Charles Wang (CA), Chriet Titulaer, of Frits Philips is.
Jan Sloot heeft een datacompressie bedacht waarbij zestien films op een smartcard kunnen, zo’n card als wij in onze computers doen. We hebben het over eind vorige eeuw. Jan Sloot is een wizzkid die zonder handleidingen feilloos kan aangeven wat het probleem in een elektrisch apparaat is. Na zijn werk bij Philips gaat hij aan de slag in een reparatiewinkel en ontwikkelt op zijn zolderkamer een smartcard met een 1:2.000.000 compressietechniek. Dit blijft niet onopgemerkt, omdat Jan de hang naar geld heeft om het product verder te ontwikkelen, zoekt hij wat kennissen met geld. Met een presentatie (door Jeroen van Inkel) in een loods van de Amsterdamse Droogdok maatschappij, waarbij hij met demonstratiemodel op zijn snufferd valt, start de speurtocht naar geld.
Op een bepaald moment betrekt hij samen met Roel Pieper de ABNAMRO bank. Zij zien er wel brood in, wetende dat dit de uitvinding van de eeuw is, en men is bereid om daar geld in te steken. Ingegeven door prominente bedrijven kon dit niet mislukken. Echter de gezondheid van Jan, hartpatiënt en stevige roker, doet uiteindelijk het project de das om. Het had zo mooi kunnen zijn als Jan niet met zijn product het graf is ingegaan.
Dit is een kleine samenvatting van het boek ‘de Broncode’ van Eric Smit. Hierin wordt op een bijzondere manier verslaglegging gedaan van de waarheid rond de Uitvinding van de eeuw. Maar waarom wil men hier geld in steken, waarom is Computer Associates, Philips, maar ook vele Silicon Valley gerenommeerde bedrijven geïnteresseerd in dit product. Het kon immers de hele wereld van dataopslag op zijn kop zetten. Of is Jan onbedoeld overleden. Waar is het demomodel, waarom is de site www.davoc.com na zestien jaar nog in de lucht. Lucht, ja zit hier een luchtje aan. Hebben wij wat gemist?
Na het lezen van dit boek heb ik nog vele vragen. Hoe groot moeten wij de Uitvinding van de eeuw zien. Is er iemand binnen Philips die het naadje van de kous weet, met welk geheim hebben wij hier te maken en zijn er nog meer van deze uitvindingen die ons leven en stuk mooier zouden kunnen maken. Netflix op je smartcard, of de hele boekenverzameling, internet op lichtsnelheid …..
Oud nieuws en in 2004 al geen nieuws.
Alfons, met een beetje card tegenwoordig kun je er wel 1000 films op kwijt 🙂 Aangenomen dat je een film per dag kijkt hoef je dan na een kleine drie jaar even je card te updaten.
Maar gekheid daargelaten, ik heb het boek (nog) niet gelezen, maar uiteraard was deze “uitvinding” gewoon rommel. Heel plat gezegd komt compressie neer op wiskunde. Heel veel wiskunde. En zonder wiskundige achtergrond, artifacten (papers, ontmoetingen, etc.) is het dus kansloos dat Jan werkelijk iets had wat hij zei te hebben en blijft het een mooi verhaal, net als de Celestijnse belofte.
Wat vast ook een leuk boek is om te lezen en welk meer praktische waarde bevat is Crypto van Steven Levy. Het boek komt uit 2000 maar is heel relevant en gaat over encryptie oorlog. Encryptie is ook wiskunde. Heel veel wiskunde. Wat daarin wel aardig is dat NSA de hele wereld op zijn kop zette om encryptie sleutels in escrow te krijgen zodat de overheid bij een bevel toch een versleutelde communicatie af kon luisteren maar hoe zij faalde onder andere doordat er een fout in de implementatie zat. Het systeem werkte niet. Niet omdat de encryptie niet goed zat, maar in het proces om de sleutel in escrow te krijgen.
Maar goed, mijmeren over Jan Sloot is entertainment, dank voor je stuk, alleen zou ik er niet teveel waarde aan hechten 🙂
Leuk verhaal. Grootste uitvinding? Denk het niet maar wel een goed zaadje voor speculatie en complot-theorieen.