Een keur aan internationale experts bespreken op de Amstelveense Blockchain Innovation Conference de mogelijkheden van deze oprukkende technologie. Ook is er aandacht voor de praktische kant van blockchaininnovaties. Het evenement is te volgen via een livestream.
Een van de hoofdsprekers is fintech-expert Dave Birch van adviesbureau Consult Hyperion. Hij zet in zijn lezing ‘Blockchain is not a technology, it’s a religion’ het diepe geloof in de potentie van deze technologie uiteen. Die zal er in de ogen van velen voor zorgen dat er grote markt-ontregelende (disruptieve) toepassingen komen in de financiële wereld. Dat verklaart waarom het aantal blockchainvacatures afgelopen jaar is verviervoudigd en programmeurs beter betaald worden dan advocaten, aldus Birch.
Naast Birch spreekt ook Chris Skinner, financieel commentator en volger van fintech-nieuws. Ook Ling Kong uit China is aanwezig. Hij is de oprichter van China’s eerste blockchainplatform voor leveranciers van computerassemblagebedrijf Foxconn.
Digtale munten
Verder is er aandacht voor de opkomst van digitale munten, zoals bitcoin en ether (Ethereum). Ook presenteert de Dutch Blockchain Coalition, een publiek-privaat initiatief van het door het ministerie van Economische Zaken ingestelde Team ICT, een actieplan voor een grootschalige uitrol van blockchaintechnologie in Nederland. Op het congres wordt ook aandacht geschonken aan de praktische kanten van de invoering van een blockchainoplossing, onder meer door Simone Vermeend, schrijfster van het boek ‘Blockchain, de technologie die de wereld radicaal verandert’.
Vincent Everts, trendwatcher en organisator van dit congres over blockchain, stelt dat niet alleen de financiële sector, maar ook de overheid, energiesector, gezondheidszorg zullen veranderen door deze technologie. Het evenement vindt vandaag, 22 juni, plaats in het KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen. Voor geïnteresseerden, die niet aanwezig kunnen zijn, is er een livestream in hd-kwaliteit te volgen via de website blockchaininnovationconference.com. De inhoud komt bovendien na afloop beschikbaar.
Blockchain
De wereldwijde interesse in blockchain (blokketen)-technologie is de laatste jaren enorm toegenomen. Waar de technologie haar eerste bekendheid kreeg met het digitale betaalmiddel bitcoin is inmiddels duidelijk dat meerdere transactievarianten mogelijk zijn. In het kort is blockchain te omschrijven als een technologie die het mogelijk maakt transacties uit te voeren, en tegelijkertijd de gegevens van deze transactie vast te leggen op transparante wijze. Deze transacties worden decentraal bijgehouden via een ledger (grootboek).
De decentrale wijze waarop gegevens worden uitgewisseld en geverifieerd, leidt ertoe dat verschillende sectoren, zoals de financiële sector, met grote belangstelling kijken naar deze technologie. Enkele zaken waarin transacties en administratieve registraties een rol spelen zijn: betalingen, effecten, grondstoffen, identiteiten, verzekeringsproducten, roerende en onroerende goederen en stemmingen.