Waarom zit er geen houdbaarheidsdatum op een ict-product? Net als bij een pak melk. Zodra je er achter komt dat je melk zit te drinken en je ziet vanuit je ooghoeken dat de houdbaarheidsdatum is verstreken, spuug je het weer uit.
Nu zit er natuurlijk wel een houdbaarheid op ict-producten alleen wordt deze datum er altijd halverwege pas op gezet. Meestal zodra de nieuwe versie klaar is. Of ja, houdbaarheidsdatum? De leverancier zegt doodleuk: ‘Oh, ja trouwens, we stoppen met de ondersteuning van dat product waar je zo veel geld voor hebt betaald en we staan niet meer in voor de veiligheid. Ik zou maar snel overstappen naar onze nieuwste versie tenzij je van een gokje houdt’.
De houdbaarheid stopt omdat leveranciers hun nieuwe oplossingen aan de man willen brengen. In auto’s zit ook steeds meer software. Nog even en we gooien auto’s weg omdat het besturingssysteem niet meer wordt ondersteund.
Leveranciers behandelen hun klanten alsof ze al vier uur lang op een terras zitten en alleen een bakje koffie hebben besteld. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je heel lang met een product doet. Je moet zo snel mogelijk weer een nieuwe kopen. Vraag maar Apple, die verandert elk jaar een knopje aan de iPhone en presenteert dit in een anderhalf durende show alsof er nu zonnepanelen op zitten die naast je mobiel ook je hele straat voorzien van groene stroom.
Next generation software
Je moet meegaan met de tijd. Maar vragen wij om die snelle ontwikkelingen? Niet altijd, want anders bleven we maar niet stug Windows XP gebruiken. Ict-bedrijven adverteren graag met ‘Next generation software’, maar er zijn heel weinig software programma’s die een generatie mee gaan.
Waarom is Microsoft niet gewoon trots op het feit dat het zestienjaar oude XP nog steeds wordt gebruikt? Miele adverteerde vroeger dat hun wasmachines dertig jaar meegingen. Er was geen betere. Er zat dan ook weinig software op.
Technologie onwikkelt zich in rap tempo. Dit kun je niet tegenhouden, dus de vraag of wij er op zitten te wachten is irrelevant. Een van de redenen van die snelle software ontwikkeling is de steeds betere beveiliging en dit blijft constant een kat en muis spel tussen hackers en ontwikkelaars/beveiligers. Als je wilt dat je data veilig blijft zul je dus wel moeten updaten. Als je dan ook nog eens hele lange ontwikkeltrajecten hebt, kan het zijn dat de gekozen technologie aan het begin de juiste is, maar tegen de tijd dat je het proejct afrondt al weer achterhaald is. Het statement dat software bedrijven dit doen om nieuwe software aan de man willen brengen klopt daarom niet. Wij ontwikkelen zelf juist met hele korte trajecten om snel in te kunnen spelen op veranderingen zodat de klant altijd happy is met de opgeleverde software en niet op het moment van opleveren al weer oude software heeft.
De vloeibare houdbaarheidsdatum is niet zo vervelend voor producenten: als er geen winst meer gemaakt wordt is het over en uit. F*ck de user base. Nog vervelender is de berg closed-source hardware, die daardoor wordt afgedankt (merci Samsung).
@Ewoud: waarom betrek je de eindgebruiker in het kat-en-muis spel tussen ontwikkelaars en hackers? Bij het bouwen van een huis heb je ook niet elk jaar nieuw hang- en sluitwerk nodig?
Volgens mij gaat het hier om twee aspecten van ICT: veiligheid versus functionaliteit. Nu gebruik ik al jaren Word en Adobe pdf. Natuurlijk zijn die pakketten qua functionaliteit wel enigszins uitgebreid in de loop der jaren, maar in principe doen ze nog precies hetzelfde als 30 jaar geleden. Met Word kan ik een document maken en met Adobe pdf een mooi afschrift van dat document in een standaard formaat. Dus zo snel gaat de technologie helemaal niet.
Aan de veiligheid kant, tja, daar is natuurlijk wel steeds iets nieuws onder de zon. Gaat de vergelijking met die Miele wasmachine dan op. Nee. Stel dat Miele wel kwalitatief goede wasmachines, maakt, die ook lang meegaan (en ik heb er een, al meer dan 20 jaar prima). Maar ze verzuimen om überhaupt iets aan veiligheid te doen. Dus na het eerste jaar slingert de trommel uit de wasmachine. Na reparatie (overigens dan kun je je portemonnee opentrekken) een jaar of 2 later, staat het apparaat onder stroom, etc…. Dat zou niemand accepteren.
De vergelijking gaat mank, omdat het aantal veiligheidsaspecten van een fysiek apparaat veel kleiner is dan de praktisch onbegrensde veiligheidsaspecten in een stukje software. Daar zit dan ook het probleem. Het zal nog een tijd duren voordat we een software ontwikkelproces (ondanks de goede initiatieven als DevOps) hebben die net zo veilige software als resultaat oplevert als de kwalitatief bekend staande Miele wasmachine.
Daarom zou Microsoft ook het liefst een cloud variant van hun OS willen uitbrengen waarbij je een abonnement hebt waarbij je per jaar betaald en altijd de laatste versie hebt. (Kunnen ze nog meer bijhouden wat je met je computer uitspookt.)
Maar je kan je oude systeem ook virtualiseren zodat je XP in een VM draait op een veiliger OS wat je wel up to date kan houden.
Ik las ergens een garage bedrijf die nog steeds een Commodore 64 gebruikte om iets in zijn garage aan te sturen. Geen probleem, geen connectie met het netwerk. Dus als je XP standalone gebruikt zonder netwerk en zonder dat er informatie opgeslagen of gedeeld wordt lijkt me dat helemaal geen probleem.
@allen
Deze column is humor, neem het luchtig tot je. De analogieën van Jacob gaan natuurlijk niet op, maar dat hoeft ook niet. Ik vind ’t erg grappig!
@Eijkel
Als je in een huis van 30 jaar oud woont, met hang- en sluitwerk van 30 jaar oud, dan vindt het dievengilde jou een toffe peer, je maakt het ze dan niet moeilijk!
De beperkte houdbaarheidsdatum geldt niet alleen voor de ICT. De ICT is sneller dan de meeste andere sectoren, dus de houdbaarheidsdatum is waarschijnlijk korter dan bij de meeste andere sectoren.
Ons papiergeld wordt geregeld ververst, met een nieuw, moeilijker te vervalsen, ontwerp.
We kunnen geen loodhoudende benzine meer tanken. Over 20 jaar kunnen we waarschijnlijk helemaal geen benzine meer tanken. Auto’s zijn aangepast op loodvrije benzine, en zullen in de toekomst waarschijnlijk op elektriciteit rijden, verkregen via een laadpaal of een brandstofcel.
Vroeger kon je nog roestige schroeven loskrijgen met cola, tegenwoordig niet meer.
Films op VHS en muziek op cassettes… je snapt het al! De wereld verandert, je moet mee veranderen of de consequenties van het niet meegaan accepteren.
@Atilla
De vergelijking tussen software en wasmachines gaat (natuurlijk) niet op. Een stukje met het internet verbonden software is vanaf de andere kant van de wereld te hacken, maar als ik iets kwaads in de zin heb met jouw Miele wasmachine, dan moet ik eerst fysiek bij jou in huis zien te komen. De kans is groot dat jij mij al hebt opgemerkt voordat ik jouw Miele heb weten te bereiken. Daarbij bereik ik er niet zoveel mee; stelen is lastig, je tilt je een breuk, en van het kapotmaken van jouw Miele wordt mijn bankrekening niet hoger. Het hacken van een Windows XP computer waar iemand zijn bankzaken op doet is dus veel interessanter!
@Johan
Een OS in de cloud draaien? Lijkt me weinig nut hebben, een OS is een platform waarop je applicaties kunt draaien. Applicaties in de cloud aanbieden doet MS al. En Google trouwens ook. Een veilig up-to-date OS draaien, en dan eventueel je antieke OS in een VM (met de nodige restricties) is ook een goede optie.
@Arie
Een stand alone systeem stand alone gebruiken gaat goed. XP zonder netwerkverbindingen is nogal beperkt. Dit is voor maar weinig applicaties / gebruikers interessant.
Mooi stukje Jacob.
“Miele adverteerde vroeger dat hun wasmachines dertig jaar meegingen. Er was geen betere. Er zat dan ook weinig software op.”
Dat leren die rakkers wel af als ze binnenkort samen met Microsoft IoT machines gaan leveren. 🙂
Miele wil zijn wasmachines aan internet hangen, een groot reservoir met wasmiddel is in de machine en deze bestelt autoamtisch navulling als het nivo te laag wordt.
1 kleinigheidje, werkt alleen met Miele’s eigen middel, 3 x zo duur als een normaal wasmiddel.
Bij ons draait de 3de Miele , mijn vrouw is furieus over de gedaalde kwaliteit, de onmogelijke gui dat ding te bedienen en het verdwijnen van mogelijkheden om te wassen zoals zij dat wil.
Leve de vooruitgang!
@Jan
De tijd dat wasmachines 15+ jaar meegaan is voorbij. Wasmachines zijn ook wegwerpproducten geworden, als je geluk hebt, gaat hij meer dan 5 jaar mee. Onze van alle opties voorziene (en energieklasse A+++, ik kan er een plusje naast zitten) Electrolux, welke een fractie kostte van een Miele, gaat nu al 4 jaar mee. Nog een jaar en hij is goedkoper dan een Miele, ervan uitgaande dat de Miele 15 jaar mee zou gaan.
Vreemd, ik heb een Miele wasmachine uit 1994.
Ik vraag het me af of een Miele wasmachine slechter is geworden zoals sommige hier suggereren. Als ik een nieuwe koop (wat vermoedelijk toch een keer zal moeten), zal ik verslag doen van de nieuwe. Tot over 20 a 30 jaar.