In de afgelopen drie jaar gezamenlijk hebben 46 Nederlandse organisaties voor ruim honderd miljoen euro circulair ingekocht. Dit deden zij in het kader van Green Deal Circulair Inkopen (GDCI), een initiatief van MVO Nederland, inkoopvereniging Nevi en overheidsinstellingen Pianoo en Rijkswaterstaat. In veel gevallen betreft het inkooppilots op het gebied van kantoormeubilair of bedrijfskleding. Ict-aankopen zijn vooralsnog marginaal.
‘Bij circulair inkopen borgt de inkopende partij dat afgenomen producten of diensten herbruikbaar zijn door hierover afspraken te maken met zijn leveranciers’, legt Michel Schuurman, programmamanager van MVO Nederland, uit. ‘Die ontwerpen hun producten en regelen hun diensten en processen zo, dat na einde levensduur de producten worden teruggenomen en hoogwaardig worden gerecycled.’
De deelnemende partijen (publiek én privaat) aan het GDCI-initiatief hebben in totaal zo’n tachtig circulaire inkooppilots opgestart. Dat is goed voor honderd miljoen euro aan circulaire producten.
GDCI noemt als voorbeelden de Rijksoverheid, die kantoormeubilair circulair inkoopt, en een samenwerking tussen Alliander, Dura Vermeer en Croonwolter&dros die hun bedrijfskleding circulair inkopen.
ICT-inkopen
Een onlangs uitgebracht persbericht vermeldt evenveel geen voorbeelden van ict-inkopen. Uit navraag bij Schuurman blijkt dat die er wel zijn. Zo organiseerde de provincie Utrecht de Circulaire Laptop Challenge, waarbij studenten werden uitgedaagd om een businessplan op te stellen om duizend laptops van de provincie Utrecht te hergebruiken. Het winnende voorstel werd ook gerealiseerd.
Verder ziet Schuurman toegevoegde waarde in internet of things voor circulaire inkopen. Via sensoren en rfid-chips kunnen partijen data verzamelen en op deze manier het hergebruik optimaliseren.